Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7196733 www.bgdnes.bg

Човек на Маргините в бандата на Бирмата

Бившият шеф на Криминална полиция в столичното 2-ро РПУ Любомир Иванов, който е спряган за приближен на братята Маргини, е заработвал за групата на Бирмите! Иванов е обвинен задочно като член на престъпна банда за производство на нелегални цигари, ръководена от Евлоги Станоев-Бирмата и семейството му. Според разследващите 49-годишният полицай, който е в неизвестност, е помагал за престъпленията на бандата и е движел една от фабриките.

Тримата мъже с фамилия Станоев са отговаряли за останалите. Ексченгето се издирва от Интерпол заедно с Георги Станоев - Малката Бирма, добил популярност с връзките си с Преслава и Алисия. Бащата Евлоги също бе обявен за общодържавно издирване, но преди ден се предаде. Той последва примера на големия си син Антон, известен с прякора си Средната Бирма.

Реклама

Докато е шеф на Криминална полиция във Второ районно, през 2008 г. Любомир Иванов е заключен с белезници. Подозират го за теч на информация към хора на Красимир и Николай Маринови - Маргините. Като ръководител на сектора той е имал достъп до разработка на антимафиоти срещу пловдивчанина Хованес Манукян и Христо Халваджиев-Халвата за данъчни престъпления и нелегална търговия с горива. Двамата са сочени за финансисти и приближени до Големия Маргин. За подозираната схема се подслушват десетки хора. Оказва се, че сред служителите от МВР има къртица.

Засечен е разговор между зам.-шефа на ГДБОП Иван Иванов и Манукян. Антимафиотът го предупреждава, че скоро ще бъдат арестувани. Информацията имал от Любомир Иванов. Ченгетата са задържани заедно с колегата си, отговарящ за икономическите престъпления в дирекцията Георги Радков. Въпреки къртиците Манукян и Халваджиев са закопчани и все още се търкалят по съдилищата.

След време Иван Иванов е осъден условно, а Любомир Иванов е оправдан за разгласяване на класифицирана информация. Обвиненията срещу Любомир Иванов за теч на информация към знакови фигури от ъндърграунда остават недоказани и той е оправдан през 2009 г.

По-късно е възстановен на работа в МВР като шеф на Икономическа полиция в Девето РПУ в София. През 2014 г. става ясно, че Иванов редовно отсъствал от работа, без да сочи уважителна причина. Никой не го търсел за изпълнение на задачи, дори нямал карта за достъп до службата. След като го махат от поста, го местят като началник на сектор "Охранителна полиция" извън столичните управления. Тъй като и там не се вясва, е уволнен дисциплинарно. Иванов обжалва, но през 2016 г. заповедта за уволнението му е потвърдена. Оттогава Любомир Иванов започва да се занимава с бизнес. За последно е бил собственик на транспортна и рекламна фирма.

Докато бившето ченге и Малката Бирма още се дирят, Голямата Бирма се изправи пред съда, който да разгледа мярката му за неотклонение. На топло са още няколко души от по-ниските нива на организацията. През юли бяха разбити 4-те нелегални фабрики за цигари в Тутракан, Сапарева баня и Горна Оряховица и плевенското село Ясен. Бяха арестувани работниците и човекът, който ги снабдявал с тютюн. Ръководителите на групата са погнати два месеца по-късно. След като делото е пратено в спецпрокуратурата, за да се търсят по-едрите риби, разследващите стигат до семейството на Бирмата. По случая е разпитана и бившата половинка на Евлоги Лидка Станоева-Скалата, която е освободена. По данни на ченгетата месечният оборот на бандата е бил 10 милиона лева. При акцията са иззети 42 тона тютюн и над 50 хиляди кутии цигари от марката "Комплимент".

Хибрид между СИК и ВИС

Връзките между бившето ченге Любомир Иванов и семейството на Бирмите показва странна компилация между приближени към двете вражески групировки СИК и ВИС. Иванов, който е снасял на сикаджиите, сега е разследван за нелегални схеми с хора от средите на Васил и Жоро Илиеви. През 90-те години Голямата Бирма движи общ бизнес с Димитър Димитров-Маймуняка от ВИС-2. Друг негов приятел е Константин Хаджииванов - Коце Маца, сочен за член на групировката. Преди две години Бирмата купува култовия ресторант "Кошарите" от друг висаджия - Коко Динев.

Реклама
Реклама
Реклама