Реклама
https://m.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/7198166 www.bgdnes.bg

Скобарът кълве предколедно

Настава скобарско време. В дните преди коледните празници тази риба освирепява. Тя е властелин на по-големите реки у нас. Скобарът не се притеснява от студеното време, а дори напротив. Колкото е по-мразовито, толкова по-гладен е той.

Една от най-посещаваните реки през зимата е Струма. Тя държи много добра популация от скобари. При това въпреки непрестанния тормоз от страна на бракониери, които ловят рибата незаконно с мрежести уреди, тип "парашути", както и с голи тройни куки. Заплаха за числеността на рибата са и големите ята от корморани, които се струпват по поречието на реката. Щом рибата се групира на гъсти пасажи в някои от вировете, веднага се появяват и недоброжелатели. Изгладнелите птици също са принудени да търсят своята плячка във водите на реката.

Реклама

Всичко това кара рибата да се съсредоточи във вировете в близост до населени места. Едно от най-посещаваните места е районът, известен като "Монца", между село Железница и град Симитли. По крайбрежието са построени вили, което плаши кормораните и събира пасажите със скобар.

Заради масираното човешко присъствие рибата е наплашена и риболовът изисква специална подготовка. Нужно е да се подготви захранка от хлебни трохи - любимото лакомство на скобра. За стръв се използва или троха, или едър бял червей. В по-студените зимни дни скобарите предпочитат мръвката.

Ако на места течението е бързо, това не бива да ви притеснява. Често скобарите се задържат на границата между вировете и бързеите. Най-ефикасен е риболовът на плувка по метода на изтичане. Нужна е въдица болонезе с дължина 6 или 7 метра. Плувката, която е подходяща за подобни условия, трябва да има формата на буре. Куката не бива да е по-голяма от щ12, а ако рибата е по-капризна, може да се заложи и на съвсем малък номер - 16.

Скобарът по река Марица край Пловдив също вече тръгна. Нужно е само да намерите къде са се групирали пасажите и това ви гарантира пълен живарник. Засега по Тунджа скобарите са по-редки за сметка на морунажите.

Огромни скобари по над килограм хващат плевенски рибари от средното и долното течение на река Искър.

Реклама

Перфектен е за чироз

От скобара става страхотен чироз през студените зимни месеци. Предлагаме ви една изпитана рецепта. Най-добре е рибите да бъдат в диапазона межу 300 грама и килограм.

Уловените скобари се изчистват и измиват добре, главата не се маха. След това рибите се зариват за 24 часа в морска сол. После се изкисват за около 2 часа в марината от оцет и вода. Изплакват се с чиста водя и се нанизват на връв. Връзвайте рибите за опашките, така че да висят с главата надолу. Сушат се на студено и проветриво място. Преди сервиране кожата се обелва.

Чирозите вървят уникално с водка или с бяло вино. Наздраве!

Реклама
Реклама
Реклама