Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7199087 www.bgdnes.bg

От сина си е предаден дилърът на калашници Хабиб

Основен коз на прокуратурата

Ченгета под прикритие купуват 5 автомата "Калашников", всеки по 1400 евро

От сина си е предаден дилърът на изнасяните нелегално оръжия от завод "Арсенал" Биялал Хабиб, научи "България Днес".

По време на акцията край Казанлък миналата седмица бяха иззети множество автомати "Калашников" и пистолети "Макаров". Зад решетките попаднаха Бибял Хабиб и помагачът му Айдън Джафер.

Реклама

Били Хабиб е уведомен от прокуратурата, че по закон не е длъжен да свидетелства срещу баща си. Въпреки това 19-годишният младеж решава да разкаже с изключителни подробности за нелегалната дейност на татко си.

"Баща ми даваше да карам джипа му "БМВ Х 5", когато имаше уговорка с клиенти за нелегалното оръжие", разкрива Били пред ченгетата. Младежът разкрива детайли и за срещите, на които са договаряни незаконните пушкала. Те се провеждали на бензиностанция край павликенското село Габаре, допълват от държавното обвинение.

"Съжалявам за това, което съм направил, моля да ме пуснете да си ходя у дома, защото семейството ми е в изключително тежко материално положение. Жена ми сега се грижи за четирите ми деца сама", ожали се Билял Хабиб и опита да трогне магистратите от Апелативния специализиран наказателен съд, които гледаха мярката му за неотклонение.

Заедно с него за свобода помоли и другият задържан при акцията в казанлъшко Айдън Джафер.

"Моля за по-лека мярка, грижа се сам за болната ми майка, сега тя е сама", ожали се и другият задържан по време на акцията на ГДБОП.

И двамата задържани остават в ареста. По думите на магистратите срещу тях има безспорни доказателства, че са извършили престъпленията, в които са обвинени.

След като е надушена схемата за нелегалния износ на автомати от завод "Арсенал", две ченгета под прикритие успяват да сключат сделка с Билял Хабиб и помощника му Айдън Джафер. Униформените купуват от дилърите 10 пистолета "Макаров" със заглушител. За всеки комплект е броена сумата от 800 евро. Ченгетата под прикритие се сдобиват и с 5 автомата "Калашников". За тях плащат по 1400 евро за бройка, разкриват от държавното обвинение.

Реклама

Допълнително утежнява положението и на двамата задържани фактът, че са с богато криминално досие.

Преди 10 години Айдън Джафер е осъждан за същото престъпление, по което в момента е обвиняем, разкриват магистратите от апелативния спецсъд.

Билял Хабиб пък е наказван цели 7 пъти. Два пъти е признат за виновен за ръководене на престъпна банда. Голяма част от престъпленията са свързани с документни измами. Срещу Билял Хабиб в момента се води и друго следствие. Оказва се, че докато изнася нелегалното оръжие от завод "Ареснал", той върти едновременно и банда за фалшиви документи. При разбиването на бандата антимафиоти от ГДБОП изземват множество фалшиви лични карти, задгранични паспорти, дипломи за завършено образование и идентификационни документи на чужденци, пребиваващи у нас.

Реклама
Реклама
Реклама