Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7199127 www.bgdnes.bg

12 живота взе планината

Природата решава кой да изкачи върха 

Лавини, мълнии и инфаркти покосяват туристите

Планината решава кой да изкачи върха и кой да се завърне. През изминалите дни природата за пореден път ни припомни колко малки сме всъщност ние, хората, пред мощта й.

След два дни издирване в сряда бе открит мъртъв турист в Стара планина. Животът на д-р Марио Шкодров угасна завинаги между хижите "Амбарица" и "Добрила". 26-годишният мъж е 12-ата жертва на планините у нас за тази година.

Реклама

Още в началото на 2018-а България потъна в скръб за 25-годишната Ния Трейман, която бе пометена от лавина в Пирин. Младата жена тръгва на поход със свои приятели. На 17 февруари групата е на Момин връх. По някаква причина Ния се озовава върху козирката, която се чупи, пада, повлича още тонове сняг и пропада в дупката под върха. Така младата жена се оказва заклещена под снежните преспи.

Месец по-рано 30-годишен алпинист опита да покори най-високия връх в същата планина Вихрен. Инцидентът става рано сутринта, когато мъжът се подхлъзва на един от стръмните склонове и полита над скалите. Загива на място.

Сред зловещите трагедии е и тази на 35-годишния Айдън Туфанов. Мотористът се качва заедно с компания да покарат по билото на връх Ореляк, отново в Пирин. На 30 юли Айдън спира за кратко, но това се оказва фатално за него. Мълния го покосява смъртоносно пред смаяните погледи на приятелите му.

В края на октомври 54-годишен мъж получи инфаркт в района на връх Дамга в Рила. Групата, с която загиналият вървял из планината, го изоставя, без да дочака спасителите, заради настъпилите студове. Туристите срещат спасителите по пътя си надолу. Някои от мъжете от групата се връщат, за да помогнат за свалянето на трупа.

Само седмица по-рано 66-годишен планинар също издъхна от инфаркт в планината. Софиянецът се качва заедно със съпругата си да се разходят в района на Седемте Рилски езера. На петото езеро мъжът пада мъртъв на земята.

13 туристи гинат под връх Амбарица

Преди 24 години 13 туристи намира смъртта си под връх Амбарица в Стара планина. Мястото, на което д-р Шкодров издъхна. В началото на декември 1994 г. голяма група от 50 туристи на възраст между 10 и 65 години тръгват на поход. Следобед попадат в плен на мъглата. Губят ориентация. Настава паника. Страхът от измръзване и загубване разцепва групата. Някои решават да тръгнат напред сами. Към 1 часа след полунощ 11 души, сред които и най-малката туристка, 10-годишната Ева, се окопават в навеите, за да изчакат утрото. Останалите 39 тръгват в посока, която смятат за правилна - към хижата, като 13 от тях са застигнати от бялата смърт.

Боян Петров остана сред върховете

Тази година сред върховете остана завинаги и един от най-успешните ни алпинисти - Боян Петров. Повече от две десетилетия той изкачваше най-високите планини на планетата. Боян изчезна от този свят в подножието на Шиша Пангма в Хималаите, докато следваше мечтата си да върви нагоре. Петров има изключителни постижения в алпинизма - изкачени повече от 20 върха с височина над 5 хил. метра. Диабетикът на два пъти - през 2014 и 2016 г., успява да качи по 3 осемхилядника за сезон, а достигането на Броуд пик и К2 в рамките на само 8 дни го направи и световен рекордьор за "двойно изкачване".

Доли ТАЧЕВА

Реклама
Реклама
Реклама