Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7210079 www.bgdnes.bg

Пуснаха Бирмата срещу 50 бона гаранция

За Евлоги Станоев-Бирмата няма доказателства, че е тартор на престъпна група, а само косвени данни, че е финансирал цигарените фабрики! Това прецени вчера апелативният спецсъд, който разгледа мярката за неотклонение на предалия се бизнесмен, научи "България Днес".

На първа инстанция бизнесменът беше пуснат без мярка, след като съдия Виктор Чаушев реши, че срещу Голямата Бирма няма нито едно доказателство, което да го уличи като организатор на престъпна група за производство, съхранение и разпространение на нелегални цигари.

Реклама

Магистратът цитира показанията на двама свидетели, които изказвали само предположения какво чули и разбрали. На втора инстанция станаха ясни имената на основните козове на обвинението. Това са Йордан Георгиев и Ивайло Тодоров. Те сочели Станоев като тартор на организацията и разказвали как се въртели парите от нелегалната дейност.

По данни на прокуратурата Георгиев е бил съдружник на Голямата Бирма. Бившият авер дал тузарско "Бентли" на малкия син на Евлоги - Георги Станоев - Малката Бирма. Когато си поискал колата обратно, не я получил и пуснал сигнал за обсебване на чужда собственост в полицията. Разследващите смятат, че семейство Станоеви са продали луксозния автомобил и това е влошило отношенията им с Георгиев. Затова той се разприказвал пред следователите и обяснил как Голямата Бирма го навил да инвестира в производството на цигари. Съдружникът си мислел, че всичко е легално и дал 160 хиляди евро. Първоначално бил информиран, че производството ще е в Дубай, после в Румъния, а накрая се позиционирало у нас, разкриват ченгета. Георгиев имал договорка печалбата да се дели наполовина, но получил едва една втора от инвестицията си.

Другият пропял, Ивайло Тодоров, е сочен за дясната ръка на Станоев-баща. Според запознати Тодоров бил момче за всичко в ресторанта на Станоев Best, бившия "Кошарите". Той разказал как парите от нелегалната търговия се оставяли и взимали от чекмедже в заведението.

Разследващи разкрили, че необработеният тютюн се съхранявал в склад в село Калугерово. Оттам с камиони стоката се разпределяла във фабриките в Горна Оряховица, Сапарева баня, Тутракан и плевенското село Ясен. На четирите места са разбити производства с машини за пакетиране. Част от стоката е намерена в камиони, като сметките на прокуратурата сочат, че откритото количество е на стойност около 1 милион лева.

Живко Симеонов, Красимир Симеонов, Ваньо Михайлов, Николай Ковачев и Сава Шопов са сред работниците, които признали кой и кога ги е наемал на работа във фабриките. От обясненията на свидетелите разследващите узнали, че погнатата банда може да е действала и преди периода, за който е обвинена. Затова прокурор Георги Мойсев се зарече, че ако се намерят улики за срок преди началото на 2018 г., обвиненията може да бъдат коригирани.

От показанията на свидетеля Иван Витков ставало ясно, че ръководната роля по организация, производство, транспортиране и продажба на папиросите без бандерол на Голямата Бирма е спомената в СРС-та от друго разследване.

Реклама

Ако в началото е имало опасност Евлоги Станоев да се укрие, сега такава не съществува. Той е направил необходимото, като чрез защитника си се е уговорил кога да се яви. Опасността да извърши престъпление също е с намалял интензитет, прецениха съдиите. За това има значение, че фабриките са разбити, много от членовете на бандата са задържани и рискът от подновяване на дейността не е реален.

Затова апелативният спецсъд остави Бирмата на свобода срещу 50 бона. Размерът на гаранцията е съобразен със степента на доказаност на обвинението, имотното състояние на обвиняемия и инкриминираните продукти на стойност над милион, подчертаха магистратите.

Самият Станоев обясни, че по време на акцията в края на август е бил в Гърция. Когато се е върнал, разбрал от медиите, че е издирван. "Оттогава всеки ден бях в ресторанта, но никой не ме е търсил. Живея на квартира с приятелката си. 99% от хората не ги познавам", обясни Евлоги Станоев. Той има срок от 10 дни да внесе гаранцията си.

Скаран със сина

От месеци не си общувам с баща ми, защото отношенията ни са влошени. Това казал пред разследващите големият син на Евлоги Антон Станоев - Средната Бирма, който се предаде малко по-рано. Свързващата роля на Евлоги Станоев е, че е баща на синовете си, категорична е адвокат Ина Лулчева. По думите й никой от свидетелите не споменавал клиента й и не го познавал.

Аделина ГЕОРГИЕВА

Реклама
Реклама
Реклама