Реклама
https://m.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/7225864 www.bgdnes.bg

Връщат чигата в Дунав

Започва стратегия за масовото завръщане на чигата в река Дунав. Тази риба е застрашен вид и се намира в Червената книга на България.

У нас се среща само в Дунав, но вече изключително рядко. Иначе обитава още реките, вливащи се в Каспийско, Черно, Азовско, Балтийско, Бяло, Баренцево и Карско море. В миналото се е срещала чак до притоците на Дунав в Германия.

Реклама

Чигата харесва големи реки с бързо течение и чакълесто дъно. По-рядко живее в естуарни води.

От началото на 2019 година влезе в сила официална забрана за улов на чиги в Сърбия, приета от Министерството на околната среда на западната ни съседка. Това значително ще допринесе за възстановяването на популациите на този застрашен вид.

През миналата година бе проведено мащабно проучване по Дунав. То показа, че в Сърбия чигата се лови интензивно по време на сезонната забрана, обхващаща периода за хвърляне на хайвер. Хващаните екземпляри често са под законно разрешения минимален размер от 40 см и се продават нелегално в ресторанти и по пазари.

"Въвеждането на забраната е резултат от съвместната работа на Министерството на околната среда и WWF Адриа, което показва колко плодотворно може да бъде сътрудничеството между държавните институции и гражданските организации", споделя Душка Димович от природозащитното дружество WWF. Според доклада за състоянието на околната среда в Република Сърбия за 2017 г. уловът на чиги се е увеличил с около 44%. Чигата се е превърнала в силно застрашен вид заради свръхулова, унищожаването на нейните естествени местообитания и замърсяването. Инициативата за ограничения улов бе подкрепена дори от Обединените рибари от Сърбия и Асоциацията на търговците рибари.

Любопитното е, че есетровите видове риби са изключително древни. Те съществуват от 200 милиона години.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама