Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7232101 www.bgdnes.bg

Банев стягал хибридна война

Хибридна война срещу държавата с помощта на руски лобисти планирал задържаният за пране на близо 1,3 млрд. лв. олигарх Николай Банев. Планът е разкрит, след като в килията на арестанта е намерен мобилен телефон, скрит в картонена кутия от натурален сок. За наличието на забранената техника съобщи зам. главният прокурор Иван Гешев вчера.

"Задържаният в ареста бизнесмен Николай Банев се е свързал от килията с руски лобисти и е подготвял хибридна война срещу България и медийни атака срещу прокуратурата", заяви прокурор Гешев пред Би Ти Ви.

Реклама

Той допълни, че Банев е водил разговори за създаване на евразийска народна партия, която да защитава чужди интереси в България. Срещу това Банев смятал да поиска политическо убежище в Русия за себе си, жена си и децата си, защото бил репресиран в България.

Руски лобисти обещали на арестанта руска адвокатска защита пред европейските съдилища, както и медийна кампания в Русия в негова защита, каза Гешев и допълни: "Обсъжда се организирана хибридна война. Даже и за медийна война се говори, дори е решено от кой роден журналист да започне всичко това."

Прокурорът определи разговорите на Банев като "предателство срещу собствената държава".

Арестуваният олигарх е в "топла връзка" с един от най-богатите руснаци - Владимир Потанин, определян от "Форбс" като осми по богатство в Русия и 77-и в света по богатство с доходи от над 14,4 млрд. долара, разкри сайтът breaking news. Според инфорацията Банев има обща фирма с брата на Владимир - Ярослав Потанин. Дружеството "Потанин и Банев Инвестмънт" се занимава с туризъм, реклама, транспорт и търговия, регистрирано е през 2012 година. Самият Банев се хвали с това със снимка на сайта си Eurasiabg, направена на форум на страните от ОНД в Москва през март 2017 г. На нея родният олигарх позира заедно с Ярослав Потанин, представен като сътрудник и брат на един от "най-богатите предприемачи в Русия", руския медик проф. Григорий Флакс и руския бизнесмен от индийски произход Четан Вани. Според запознати Потанин-брат и компания са били чести гости на Николай Банев в курорта "Русалка". Вероятно защото родният олигарх им дължи доста пари, които взел като заем, но не върнал, уточнява breaking news.

Прокурор Гешев заяви, че по делото срещу Баневи има писмени доказателства за пране на пари в чужбина. Едно от обвиненията срещу организираната престъпна група със сочен от прокуратурата за лидер Николай Банев е именно за "избелването" на близо 1,3 млрд. лв. Разследването откри техни авоари в Швейцария.

"По делото има писмени доказателства за определените суми. Чакаме резултати от службите в Швейцария. Много неща са възможни, при положение че той е имал телефон, дори и да си прехвърли парите", заяви прокурор Иван Гешев.

Телефонът е намерен от служители на Министерството на правосъдието. Направена е експертиза. Това се е случило преди 10 дни, уточни Гешев. Именно тогава, навръх Коледа, Банев спира да пише на страницата си обширни постове с политическа и икономическа тематика. Тезите му в общи линии се доближават до платформата на Еврайзийски клуб - България, който Банев основа преди около три години. Първоначалната идея на организацията, подкрепена от изявени русофили, е формированието да работи за изваждането на България от Европейския съюз и приобщаването на страната към Евроазийския икономически съюз. Според запознати още тогава олигархът обмислял създаването на Евразийска народна партия, с която сериозно да навлезе в политическия живот на страната. Официалното учредяване на Еврайзийски клуб – България, става в зала 8 на Националния дворец на културата. В управителния съвет са семейството Баневи, майката на олигарха - Мария, която сега също е с обвинение от прокуратурата. Снимки от събитието показват, че сред официалните гости е Вячеслав Тарасевич, по това време аташе по външната политика в посолството на Русия.

Реклама

Отказал се да вади България от ЕС

Евразийски клуб – България, няма дейност от почти година. Това заяви журналистката Светослава Рудолф, която е в управителния съвет на организацията. Причината за това е, че председателят Банев се оттеглил, тъй като не му се занимавало, а имал и финансови проблеми.

Светослава Рудолф допълни, че веднага след създаването на клуба една от идеите на Банев била за излизане на България от Европейския съюз. След влизането на журналистката в управителния съвет това намерение отпаднало, тъй като нямало смисъл. Важно било да се работи за икономическо, културно и спортно сътрудничество с Евразийския съюз, като се използва стратегическото географско положение на България. Рудолф поясни, че на практика евразийският клуб у нас няма дейност от почти година. Банев се оттеглил, тъй като не му се занимавало, а имал и финансови проблеми.

Реклама
Реклама
Реклама