Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7234635 www.bgdnes.bg

Цигулка проправя пътя на Димитър Маринов до „Златният глобус“

Българин от филма "Зелената книга" на червения килим

Започва като чистач в „Сълза и смях“ и изгрява в Холивуд

"Във филма "Зелената книга" Митко свири на цигулка. Има някаква съдба в това, защото той свири още от съвсем малък на цигулка, именно тя му помага да преодолее съдбата си и да успее", сподели пред "България Днес" един от най-добрите приятели на българския актьор Димитър Маринов. В последните дни името му нашумя в цял свят, след като филмът с негово участие "Зелената книга" се оказа най-награждаваният на "Златен глобус" в Холивуд.

Личната история на Димитър наподобява не по-малко сценарий от филм. Животът му сякаш на книга описва сбъдната американска мечта. Най-успелият българин в Холивуд е изоставен веднага след раждането си. Осиновен е от заможно семейство, но това по никакъв начин не начертава пътя му напред.

Реклама

Едва 4-годишен започва да свири на цигулка. Включва се в детската филхармония "Пионер" и заедно с нея обикаля много страни още преди падането на Желязната завеса. Това му помага да разбере, че иска друг живот, но пътят до него е труден.

Като войник Димитър бяга от казармата и военният съд го осъжда на 2 години, 6 месеца и 10 дни затвор. След излизането си на свобода започва работа като чистач в театър "Сълза и смях". Неслуките в България го карат да емигрира.

В САЩ пристига с малко повече от 100 долара в джоба си. Не знае английски. Но носи със себе си любимата цигулка. Именно тя го спасява в трудните моменти. Първата си нощ отвъд океана прекарва като клошар, спейки в изоставена сграда. На следващата сутрин започва да свири на улицата с любимата си цигулка. Не получава и долар в замяна. Оказва се първият човек, който свири на живо на улицата.

Подкрепа случайно му оказва журналистка, която прави интервю с него, изненадана от начина, по който се опитва да изкара прехраната си.

"След репортажа ме потърси едно семейство, което беше загубило сина си в катастрофа, приеха ме в дома си", разказва за началото на пътя си в Щатите актьорът. Постепенно животът на българския емигрант потръгва, но пътят му до киното е още далеч. Ключово се оказва приятелството му с Башар Рахал.

"Когато аз заминах за живея в Щатите, той ни приюти с жена ми. Отседнахме в неговата къща в Сан Диего. Той вече беше женен, имаше семейство", разказа Башар. След това родният актьор се мести в Лос Анджелис.

Реклама

"Тогава му помогнах. Намерих му агент, подготвих го за кастинги и нещата потръгнаха", спомня си Башар. Според него Димитър има много характерно лице и бързо е забелязан от продуцентите. Постепенно българинът получава десетки роли в продукции и реклами. Снима се със София Вергара, Кийфър Съдърланд и Аштън Кътчър. В родината си България се прибира рядко. Въпреки това успява да открие биологичните си родители.

"Майка ми е жива. Истинския си баща го намерих в Русе, където майка ми е била разпределена да учителства и там забременява с мен. По семейни причини е била принудена да ме остави. Баща ми никога не се е поинтересувал от мен", признава преди време Димитър. Макар вече да е финансово стабилен и да няма нужда от пари, той се оказва излъган от свои роднини в България за имоти, които приемното му семейство притежава.

"При моето отсъствие братовчедите ми са фалшифицирали завещанието с цел да присвоят моя дял от наследството. Водя съдебни дела, които не са приключили. Честно казано, това не ме интересува. Имам вече друг живот", споделя Маринов.

Реклама
Реклама
Реклама