Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7235334 www.bgdnes.bg

Свидетелка на боя във Войводиново: Ритаха командоса като футболна топка

Остави ме да го довърша! - казал на баща си единият от биячите 

"Ромите повалиха войничето на земята. И започна едно ритане в главата. Ритане на футболна топка нищо не е в сравнение с шутовете, които му нанесоха."

Това разказа детската учителка Теодора Господинова за ужасяващото меле в пловдивското село Войводиново. Там двамата братя роми Асен и Борис Пакетови нападнаха и жестоко пребиха 33-годишния Валентин Димов, командос от бригада "Специални сили" в областния град. Те го атакували, защото им направил забележка да не ходят по пътното платно.

Реклама

След бруталния побой местните жители се надигнаха на протест и стотици души искаха да нахлуят в ромската махала. Намесата на жандармерия предотврати ексцесии, които можеха да повторят събитията от Катуница през 2011 г. Този път се стигна единствено до леки сблъсъци, словесни закани и няколко хвърлени пиратки.

"Това беше брутален побой върху човек, който с нищо не ги провокира. Младежите пресякоха пред него, той спря колата и им каза, че са пресичали неправилно - да внимават, защото е можело да стане беля, ако например не му били изправни спирачките. Той е културен, високо интелигентен млад мъж - военен по професия и с нищо не беше заслужил това зверство. В един момент чух стонове, отидох и видях следното нещо - единият го държи и удря с юмрук, а другият го рита колкото може. След това видях само, че става търкал на земята. Хванаха му якето и му го метнаха на главата. След това започна побоят", разказа Господинова, пред чийто поглед се разиграва цялата драма.

"Ромите искаха да го убият! Когато бащата на тези момчета се втурна да ги разтървава, единият от синовете му се отскубна и каза: "Остави ме да го довърша!", добавя свидетелката.

След зверския побой Димов е настанен в болница в Пловдив с множество наранявания. Предстои му операция заради счупена скула.

Асен и Борис Пакетови са задържани за 72 часа. Районната прокуратура е образувала бързо производство за нанасяне на телесна повреда по хулигански причини.

Жителите на Войводиново се заканиха, че ще продължат с протестите, а кметът Димитър Тосев призна, че проблемите с жителите на ромската махала са от години. От местната власт се заканиха да санкционират незаконно пребиваващите роми в махалата, а незаконните къщи да бъдат съборени.

Реклама

Красимир Каракачанов: Циганите са нагли

"Циганите в България станаха изключително нагли. Търпението на обществото се изчерпа." Това коментира по повод побоя във Войводино вицепремиерът Красимир Каракачанов.

Той посочи, че ще бъде разработена национална програма за справяне с проблема. Помощите на ромите, които не пускат децата на училище, ще бъдат спирани незабавно. А тези без адресна регистрация ще бъдат изселвани.

Реклама
Реклама
Реклама