Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7235988 www.bgdnes.bg

Мегз изплува в афера с ДДС

С неплатени данъци на стойност 134 144,76 лв. се оказа бивша фирма на нашумялата дизайнерка Миглена Каканашева-Мегз, показа проверка на "България Днес". Впечатляващата сума се дължи от дружеството "Мегз" ЕООД.

Именно чрез нея Каканашева години наред пласира създадените от нея дамски дрехи в магазини из страната и собствен интернет сайт. Според признания на Мегз в многобройните й интервюта заради изключително доброто им качество и атрактивните цени клиенти на модната й линия и марка не липсват. Благодарение на солидните печалби от търговията тя успява да поддържа лъскав начин на живот.

Реклама

Хвалбите на Каканашева не й пречат на 14 юли 2017 г. да продаде фирмата си "Мегз". Купувач е софиянецът Стефан Славейски, който според запознати е социално слаб. През последните години Славейски се е сдобил с още десетки фирми от цялата страна. Немалка част от тях имат солидни загуби или задължения към доставчици, клиенти и държава, показват документите в Търговския регистър. В самия договор за продажба на фирмата изрично е посочено в нарочна клауза, че Славейски освобождава от отговорност Мегз за действията й като управител и едноличен собственик. Седмица след сделката новият бос на модната фирма смени името й от "Мегз" ЕООД на "Новокер София". В края на 2017 г. дружеството цъфва с в списъка на НАП за некоректните длъжници. Според справката към 14 декември неплатените данъци са в размер на 134 144,76 лв. Сума, която според данъчни експерти трудно може да бъде натрупана само за няколко месеца. Това според тях е и причината в договора за продажба да бъде включена клауза за освобождаване от отговорност на Мегз.

Репортер на вестника многократно потърси за коментар Каканашева относно данъчните задължение на бившата й фирма, но до редакционното приключване на броя тя не вдигна мобилният си телефон.

Името на прекръстената от "Мегз" на "Новокер София" фирма не е заличено и до ден днешен от сайта на данъчните, което според експерти означава, че парите така и не са събрани.

Справка в регистъра за длъжници и издирвани лица на НАП показва, че дори и след сделката Миглена Каканашева продължава да има отношение с властите. За миналата годна данъчни инспектори от Пловдив са й изпратили множество покани за образуване на ревизии или връчване на ревизионни актове, показва справка на вестника.

Малко след като Мегз продава фирмата си, се оказва, че има и други задължения. Пред информационна агенция представителят на арменската църква във Варна Оханес Паникян обяви, че дружеството на Каканашева не плаща наем за нает магазин в града. Паникян дори показва изпълнителен лист от септември 2017 г., с който "Мегз" ЕООД е осъдена от Районен съд Варна да плати на църковното настоятелство сумата от 4498,83 лева без лихвите.

Подобен казус срещу фирмата е разглеждан и от Районен съд – Пловдив. Любопитно е, че самата присъда влиза в сила на 13 юли 2017 г., когато дружеството все още е еднолична собственост на дизайнерката от Раковски Миглена Каканашева. С решението си магистратите задължават дружеството да изплати 12 714,01 лева, дължими на софийската фирма "Топс Сток" за доставка на платове и плетива, които така и не са платени.

Реклама

Оплакване за неплатена пари от страна на Мегз по договор за ушиване на дрехи отправи преди време пред сайта "Под Тепето" и пловдивският дизайнер Димитър Бялков.

Обвинение за измама

С обвинение за подбудителство към измама се сдоби вчера дизайнерката Мегз. След разпит пред прокуратурата в Пловдив Миглена Каканашева бе пусната под гаранция от 10 хил. лв. Наред с Мегз обвиняеми са нейният приятел, бизнесменът Румен Рончев, и братовчедът на дизайнерката Антон Лесов. Повод за разследването е взетият на лизинг от Мегз джип „Мерцедес“, който тя обявява за откраднат в края на миналата година. По време на разследването пловдивски криминалисти изясняват, че кражбата е фиктивна и става дума за застрахователна измама, обяви сайтът "Трафик нюз".

Реклама
Реклама
Реклама