Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7236032 www.bgdnes.bg

Валя Балканска пее за дядо Добри

Гласовитата народна певица ще извие глас при откриването на монумента на добрия старец

Борислав РАДОСЛАВОВ

"Приветствам с цяло сърце идеята за построяване на паметник на дядо Добри. Обещавам да пея без пари на откриването на бъдещия монумент. Идеята е чудесна!"

Реклама

Това сподели пред "България Днес" голямата Валя Балканска навръх рождения си ден. Във вторник (8 януари) космическият глас на Родопите навърши 77 години, като празнува вкъщи в компанията на най-близките си хора.

"Прочетох книгата "Дядо Добри - светецът от Байлово" и много ми хареса. Всички можем да се поучим от този свят човек, да попиваме неговите завети и те да ни влизат в главите. Да сме умни и разумни, така както той живееше и ни показваше", сподели още изпълнителката на "Излел е Делю хайдутин".

Вдъхновението от поучителните слова в книгата за покойния старец, който си отиде на 103 години, е въздействало на Валя Балканска и тя подкрепя безрезервно инициативата за построяване на паметник на дядо Добри в пространството около храм-паметника "Св. Александър Невски", който е определян от организаторите на проекта и като първия монумент на доброто у нас.

Предвижда се той да бъде в цял ръст и висок около 1,70 метра. Изработен е гипсов макет от скулптора Красимир Митов, преподавател в професионалната гимназия по каменообработване във врачанското село Кунино. Ученици от школото ще изработят паметника на светеца от Байлово, а организаторите от сдружение "Азбукари" и съмишленици събират средствата чрез дарения и 4 лв. от всяка закупена книга "Дядо Добри - светецът от Байлово".

"Искам да пожелая на всички хора крепко здраве и само добро да ги чака. Да забравим завистта и лошотията. Искам да виждам повече усмихнати хора. Българи, вдигнете глава! Не свеждайте глава! Навеждайте я само когато работите или копаете в градината", сподели още пред вестника Балканска.

В близките дни тя ще събере приятели, които ще почерпи с ракия, кафе или безалкохолна напитка - за всеки според предпочитанията.

"България Днес" пожелава здраве, хъс, воля и все такава доброта и родолюбие на нашия обичан родопски славей!

Реклама
Реклама
Реклама