Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7237002 www.bgdnes.bg

Леденият капан на Европа (Галерия на Ройтерс)

Европа остава в леден капан. Студовете са взели най-малко 15 жертви, като повечето от тях са загинали при лавини.

Снежно и студено е в цяла Европа. Усложнена е обстановката на Балканите. Заради тежкия снеговалеж в Турция и Гърция, голяма част от училищата обявиха неучебни дни, коментира Bulgaria On Air.

Реклама

В Македония лед скова бреговете на Охридското езеро – явление, което се случва изключително рядко - само в най-студените зимни месеци. В социалните мрежи потребител от Крит сподели зрелищни кадри на снежна гръмотевична буря на 350 метра надморска височина.

Централна Европа също остава в леден капан. Северните Алпи потънаха под метри снежна покривка. Властите обявиха най-високо ниво на опасност от лавини, очаква се снеговалежите да продължат и през следващите дни. Издадени са предупреждения – всеки, които иска да посети заснежените райони, да се придвижва с повишено внимание.

Петметрова лавина засипа улица в германското градче Марктшеленберг. За щастие няма пострадали хора. Заради тежък снеговалеж, закъснения по разписанията на влаковете и големи задръствания усложниха транспорта между Мюнхен и Залцбург.

Заради силните снеговалежи, задачата на снегорините в Австрия се оказа доста тежка. От събота насам, жителите на австрийското градче Хохентауерн остават в клопката на зимата. Снежните преспи обаче не попречиха на доброто настроение на стадо коне в Тирол. Въпреки дълбокия сняг, забавлението на животните привлече погледите на местните жители.

Реклама

Снеговалежи има и в Добровник и Албания.

В румънската област Трансилвания, въпреки студовете, жителите успяха да се насладят на красиви природни картини и снежни скулптури.

Снеговалеж, съпроводен с бурни пориви на вятъра, стана причина за многобройни аварии в системата за електрозахранване в Чехия, заради които 11 000 домакинства останаха без ток, предаде ТАСС.

Двама скиори загинаха при инциденти в Централна Европа вчера на фона на обилните снеговалежи в района, предаде ДПА.

Лошото време в Ливан пък взе живота на 8-годишно сирийче.

Реклама
Реклама
Реклама