Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7238941 www.bgdnes.bg

Няма следа от картини на Златю за 1 милион

Извършители и поръчители най-често остават неразкрити

Христо ГЕНАДИЕВ

Както по света, така и у нас изкуството винаги е било обект на кражби. Платната на великите майстори се задигат, за да бъдат изтъргувани на черно. Често обаче безценни картини се оказват в ръцете на нищо неподозиращи кокошкари, влезли да задигнат каквото могат от някоя стара къща.

Такъв бе и случаят от началото на годината с 15-те откраднати в столицата картини, сред които платна на Владимир Димитров-Майстора и Димитър Киров. За щастие този път престъпниците бяха бързо заловени, а картините открити. През годините у нас обаче десетки, дори стотици платна на класици остават в неизвестност след дръзки обири. В каталога на откраднатити шедьоври са творения на емблематични майстори като Иван Мърквичка, Ярослав Вешин, Майстора, Златю Бояджиев, Цанко Лавренов, Дечко Узунов, Бенко Обрешков, Енчо Пиронков, Димитър Лалев.

Реклама

Платна на Майстора са ставали неколкократно обект на кражби. Негови произведения бяха задигнати и за щастие намерени и при големия обир на Националната художествена галерия преди няколко десетилетия. Портретът "Андон и Стойна Виячева", задигнат от дома на художника в Шишковци, също за щастие е намерен. Задигнати са и две платна, които и до ден днешен са в неизвестност.

Един от най-крупните обири остава този от дома на сина на Златю Бояджиев, художника Георги Бояджиев-Бояджана. През 2011 г. от къщата му в село Марково изчезват 12 платна, оценени на близо 1 млн. лв. Сред тях са "Мелник - Сватба", "Църковен ритуал" и "Златю и братовчедът Златю". До ден днешен не е известно къде са шедьоврите нито кой е прекият извършител и поръчител.

Две години преди това след спецакция на полицията във вила в Панчарево са открити 12 безценни платна от общо 15 задигнати от галерията във Велинград през далечната 1994 г. Намерени са шедьоври на Дечко Узунов, Бенчо Обрешков, Светлин Русев, Енчо Пиронков, Димитър Лалев и Тодор Хаджиниколов. В неизвестност остават 3 картини - два акварела на Обрешков - "На пазар" и "Рисунка", и живописната творба "Саломе" на Димитър Лалев.

Обвинени и наказани отново няма. Случаите остават неразрешени, тъй като най-често кражбите са от частни колекции, а картините не са застраховани. Липсва и работеща система за регистриране. Задигнати, шедьоврите най-често отиват в ръцете на колекционери. Те пробват да ги изнесат зад граница, но нашите класици не могат да се продават легално по аукциони в чужбина според Закона за защита на културните ценности. На черно пък не са много предпочитани и се купуват евтино, тъй като изкуството ни е непопуляризирано по света.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама