Реклама
https://m.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/7244133 www.bgdnes.bg

Батак се стяга за световно на лед

Руска легенда води нашите, 15 национални отбора кръстосват кукички

Легендарният руснак Виктор Кисельов ще води подготовката на националния отбор на България за световното първенство по риболов на лед. Мондиалът ще се проведе на 26 и 27 януари у нас. Домакин е град Батак, а състезателите ще ловят на язовир "Широка поляна". Заявки за участие са подали 15 национални отбора.

71-годишният Кисельов и колегата му от Русия Сергей Борисов ще открехнат състезателите ни на най-големите тънкости в тази дисциплина.

Реклама

"Убеден съм, че тяхната помощ ще бъде неоценима. Те са най-големите специалисти в риболова на лед, с цели десетилетия опит зад гърба си", заяви мениджърът на България Ивайло Христов.

Нашите вече тренират усилено на "Широка поляна". В последните няколко дни са се уловили значително количество костури и бабушки. Целта пред отбора ни е да завърши в първата половина на класирането, а класиране на почетната стълбичка би се приело като нещо изключително.

Фаворити за титлата са съставите от бившите съветски републики. Такива са трикратните шампиони за последните шест години - Украйна, притежателите на две титли за същия период - Русия, както още Литва, Беларус и Латвия. Ще участват също Финландия, Естония, Швеция, Норвегия, Полша, Чехия, Румъния, Монголия. Свой представителен отбор на световното у нас имат дори Съединените американски щати.

Екип на "България Днес" ще следи за вас всички подробности около започващото другата седмица световно първенство. Очаква се в град Батак и на язовир "Широка поляна" да се стекат хиляди души от цял свят - технически лица от щабовете на отборите, любители на риболовния спорт и туристи.

Лови се с ларва на комар

Реклама

В подледния риболов се лови с много малка въдица, снабдена с мормишка - кукичка с волфрамова глава. Стръвта най-често е ларва на комар, която рибарите наричат вердевас или хирономус. Състезателите пробиват дупките в леда със специални инструменти - ледобури. Класирането е отборно и индивидуално.

В състава на България ще участват Никола Стефанов и Станислав Кузов от миналогодишния републикански шампион "Гоу Фиш", индивидуалният първенец Слави Лазаров от "Мосела", съотборниците му Николай Николов и Георги Първанов плюс Мартин Касабски от "Фишмастърс". Мениджър е Ивайло Христов от "Майсторски риболов".

Шефът на БФРС: Искаме в тройката

Президентът на Българската федерация по риболовни спортове Георги Михайлов заяви, че световното първенство на лед е едно от най-тежките за организиране. Централата ни вече подготвя секторите, в които ще се лови на леда на родопския язовир "Широка поляна".

"Срещнахме голямо разбиране от страна на община Батак и местните хора, с чието съдействие ще проведем първенството. Надявам се да има силен риболов, а отборът на България да се пребори за място в тройката", пожела си Михайлов. Той гарантира, че са взети всички мерки за безопасността на участниците. Към днешна дата леденото покритие на водоема е дебело над 30 см.

Реклама
Реклама
Реклама