Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7246943 www.bgdnes.bg

Европейският първенец по бодибилдинг Анита Маркова: Родих и спях по 3 часа, но станах шампион

Кърмех и гледах бебето си, но и това не ми попречи

КОЯ Е ТЯ

Анита Маркова е професионален фитнес инструктор и преди броени дни спечели международно състезание по бодибилдинг в Италия. На 29 години е, майка на едногодишно момченце и основател на проекта УFIT MAMAФ - проект за здравословен и балансиран начин на живот във всеки период от живота ни.

Как българката покори Ботуша и каква е рецептата за съвместяване на здравословното хранене, активното спортуване, домакинската работа и отглеждането на бебе - четете в следващите редове.

Реклама

- Честита титла, г-жо Маркова. Труден ли беше пътят до нея?

- Благодаря. С фитнес се занимавам от доста време и това е моята страст. Преди няколко месеца реших да го превърна в професия, като се явявам на бодибилдинг състезания. Надпреварата в Италия срещна на едно място фитнеса и модата. Не се търсеше само силна мускулатура. Там се гледаше харизмата и цялостното излъчване на атлета. Подготовката ми беше три месеца. Допитах се до треньор, който да ме подготви за тази сцена. Работихме доста усърдно и резултатите са налице.

- Колко пъти тренирахте на ден и се хранихте?

- Имах по пет хранения на ден, които са разпределени през 3-4 часа. По веднъж на ден тренирах. Повечето атлети за такива състезания тренират двуразово, но при мен не се наложи, защото имам доста добра форма, която просто трябваше да подобря. Кардиоупражнения не съм правила, което е много рядко срещано. Дори бях със 7-8% подкожни мазнини, което е изключително малко.

- Какво влизаше в менюто?

- Предимно яйца, пилешко и пуешко месо, риба, салати, овесени ядки, сладки картофи, киноа, елда. Привърженик съм на идеята, че храната трябва да е вкусна. Не бих се лишила от вкуса й заради каузата. И никакъв алкохол. По принцип не пия, а и той е несъвместим с тренировките. Затова, който иска да се подготвя за такова състезание, да забрави алкохола. Голям перфекционист съм и искам нещата да са изпипани докрай.

- Силна ли беше конкуренцията?

- Имаше момичета от цяла Европа, конкуренцията беше на доста голямо ниво. Затова се радвам, че журито ми отреди първото място и възможност да се явя на състезание в Лос Анджелис през април и световното първенство, което е на Бахамите. Но са необходими спонсори, които да инвестират в подготовката и такъв род състезания. Ако се отзоват, със сигурност ще отидем и на двете места.

- Колко излиза на месец подготовката?

- Самото пътуване е скъпо, както и хранителните добавки. Храната също е скъпа. Всяка вечер ям сьомга, която никак не е евтина. Но пък много хора дават пари за алкохол и цигари. При мен това го няма и аз давам парите за качествена храна.

Реклама

- Преди фитнеса какво правехте и как стана промяната?

- Вече шеста година съм фитнес инструктор, изготвям хранителни режими и тренировъчни програми, помагам на хора да влязат във форма и да се чувстват добре. След като родих детето си, реших да се пусна на сцената, защото бях в много добра форма.

- Това е много голяма мотивация за бременните и младите майки да не се изоставят.

- О, да, абсолютно. Създадох си една общност в моя блог FIT MAMA в социалните мрежи, където постоянно публикувам различни текстове. Всяка жена може да се чувства добре, независимо че вече е майка и не бива това да бъде оправдание за нея да се изостави като жена. Тя трябва да се чувства добре и да изглежда красива, за да може да дава всичко от себе си на своите близки.

- Какво ще кажете на жените, които са ангажирани с бебето и домакинската работа?

- Аз съм една от тях. Кърмих над една година, спах по 3 часа на денонощие, а в същото време приготвям храна за мен и семейството ми и състезателната ми подготовка също вървеше. Така че оправдания винаги ще има, но всичко е въпрос на много добра организация и правилните приоритети какво за една жена е най-важно. Задължително се прави план и правилно разпределение на задачите за деня. Има ли желание, една жена може да се организира много добре. Аз съм типичният пример за това.

- Мъжете не се ли плашат от такива силни и организирани жени?

- Трудно е дори в моето семейство. Даже баща ми казва, че накрая всички ще избягат от мен. Но предпочитам този вариант, отколкото да стоя вкъщи и да се оплаквам и оправдавам. Така нито ще помогна на себе си, нито на някой друг. А такава жена има нужда от такъв мъж.

- Вие открихте ли го?

- Да. Имам такъв мъж до себе си, който ме подкрепя безрезервно.

- И той ли се занимава с бодибилдинг?

- Не. Спортуването му е хоби, но не е част от фитнес средите. Но е изцяло до мен. Той е в ресторантьорския бранш.

- Какви съвети ще дадете на жените и младите момичета, много от които са запуснати, хранят се нездравословно и не спортуват?

- Да обърнат внимание на здравето си. То е най-важното нещо. Да го правят заради себе си, не заради някой друг. Да изглеждат и да се чувстват добре. Да влизат в любимите си дрехи. По този начин ще дават пример на хората около себе си и децата си. Те са най-големите имитатори и правят всичко, което ние правим. Виждам го по сина си вкъщи. Той не можеше да ходи, но се мъчеше да прави клекове като мен и ядеше броколи, авокадо. Тоест - с личен пример му показвам кое е правилно и кое не.

- Проблем ли е лошата храна, която често се дава на децата в училище?

- Това го има навсякъде и не можем да избягаме от него. Затова в семейството трябва да създадем хранителна култура в децата и да знаят кое е правилно и кое не. Всяка майка може да приготви здравословен сандвич и с него да изпрати детето си на училище.

Реклама
Реклама
Реклама