Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7250422 www.bgdnes.bg

Банев се кандидатира за евродепутат

Явява се като независим кандидат

Олигархът иска да се измъкне от килията по примера на Братя Галеви

Олигархът Николай Банев планирал да атакува евроизборите и да се кандидатира за вота през април, научи "България Днес".

Задържаният за пране на колосалната сума от 1,3 млрд. лв. се надявал с поредния си опит за политическа кариера да се измъкне от ареста, където е от края на октомври 2018 г. По закон всички кандидат-депутати имат имунитет и трябва да бъдат на свобода, ако нямат влязла в сила присъда. Така, ако Банев се кандидатира за евроизборите, съдът ще трябва да го пусне от ареста.

Реклама

Според запознати схемата е замислена отдавна като вариант за спасяване поне за малко от гадните условия в килията и за стопиране на разследването. Милионерът се оплака от мизерията зад решетките на страницата си във фейсбук веднага след като бе екстрадиран у нас от Франция заедно със съпругата си Евгения. Тя, както и майката на олигарха - 78-годишната Мария, са обвиняеми по същото дело като участници в организирана престъпна група за пране на пари с лидер Николай Банев.

Пред задържания скандален приватизатор Банев имало два пътя за реализиране на идеята да се измъкне от кауша - да се кандидатира като независим депутат или да се яви на вота с подкрепата на някоя от малките русофилски партии. Амбицията на олигарха да гради партийни структури стана ясна, след като в килията му бе открит мобилен телефон в края на декември. След преглед на комуникацията разследващите установяват, че Банев искал да прави проруска партия. Той целял да се изкара жертва и търсел подкрепата на руски лобисти, които да му помогнат за организиране на хибридна война срещу България. В замяна очаквал да получи закрила и убежище за себе си и семейството си в Русия. Плановете му обаче рухват след откриване на телефона в кутия от натурален сок в килията му.

Въпреки това олигархът бил категоричен, че ще намери начин да се измъкне от пандиза. При така стеклите се обстоятелства най-вероятно Банев ще използва варианта да заяви участие на евроизборите като независим кандидат, подкрепен от инициативен комитет. В този случай той трябва да събере 10 хиляди подписа, за да може да се регистрира за вота.

Същата хитра схема, за да напуснат зандана, използваха и дупнишките мафиоти Пламен Галев и Ангел Христов - Братя Галеви, докато бяха закопчани за рекет преди десет години. Тогава бившите командоси се регистрираха като независими кандидати на парламентарните избори и напуснаха килиите. Галеви не успяха да станат депутати, но пък за сметка на това излязоха на свобода, за да проведат предизборната си кампания и да изчакат резултатите от вота. Те не влязоха в парламента, впоследствие получиха присъди и изчезнаха от страната.

Планираното участие на Николай Банев на евроизборите не е първи опит за него и жена му Евгения да се хвърлят в политиката. Съпругата на олигарха се пробва на вота през 2014 г. Тогава кандидатурата на Банева за независим депутат бе издигната от инициативен комитет.

Реклама

"Моите послания са ясни - аз съм от дълго време в българския бизнес и бих защитавала интересите на България във всички сфери на българската икономика, защото смятам, че евродепутатите са партийни послушковци. Партиите са тези, които определят всичко, а личността няма никакво значение", обясняваше тогава Банева. В крайна сметка тя се оказа най-зле представилият се независим кандидат. Евгения Банева събра едва 0,279% от гласовете на евровота. С тази подкрепа на избирателите милионерката се оказа на последното, трето място сред независимите кандидати.

Година по-късно семейство Баневи се впусна в нова инициатива. Олигарсите обявиха създаването на Евразийски клуб - България, чиято първоначална амбиция бе да страната ни да бъде извадена от Европейския съюз и НАТО. В управата на формированието на Банев влизат изявени русофили.

Година преди създаването на Евразийския клуб Николай Банев се беше наточил да става президент на страната. Той се яви като независим кандидат с подкрепата на инициативен комитет. Тогава олигархът обясни амбицията си да стане държавен глава по следния начин: "Нямам никакъв друг шанс, освен да се кандидатирам за президент. Принуден съм да вляза в политика, защото геноцидът над родния бизнес, пенсионерите, образованието и здравеопазването в момента няма възможност да бъде прекратен. Учредихме Евразийски клуб - България. След няколко месеца евразийските клубове у нас ще бъдат голяма изненада, тъй като стотици хиляди хора вече контактуват с нас. Ще бъдем много голяма изненада за политическите сили." Изненада така и не последва, след като бяха обявени резултатите от изборите за президент. Оказа се, че малко над 4100 души са подкрепили кандидатурата на Николай Банев за държавен глава.

Реклама