Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7251945 www.bgdnes.bg

Мейзер пред ВКС: Подведоха ме да призная убийство!

Подведена от двама прокурори да признае убийството на мъжа си Николай Димов. Така Анита Мейзер обясни различните версии, с които излизаше в съдебна зала в продължение на двегодишната сага с Темида.В петък в 9 сутринта силиконовата миска пристигна в Съдебната палата в София, за да застане пред Върховния касационен съд. Това е първата й поява, след като бе освободена от Сливенския затвор през лятото.

Мейзер е подсъдима за непредумишленото удушаване на съпруга си Николай Димов по време на експеримент със свински опашки. На две инстанции тя получи ефективна присъда, която на практика е излежала вече. Първа инстанция даде на Анита 4 години и половина затвор заради второто обвинение - подкуп на полицай. Апелативните варненски магистрати намалиха присъдата й на три години. Анита Мейзер настоява да бъде призната за невинна. Тя обясни пред Върховния касационен съд, че Николай сам е стегнал опашките в опитите си да се освободи от примката. По време на сърцераздирателната си пледоария Анита обясни, че е била "птиче в клетка".

Реклама

"Точно това ми каза прокурор Андонов - че съм птица с клетка, към която летят куршуми. И след като съм птица в кафез, би следвало да ме пуснат на свобода. Но в крайна сметка обвинението протестира освобождаването ми и тогава разбрах, че съм подведена "да не разсъждавам много-много". Това ми бе казано да правя, за да изляза по-бързо", казва Анита Мейзер.

На първа инстанция Анита вини прокурор Радева, която й е казала да признае вина, за да не лежи в зандана. В крайна сметка Анита откара почти три години в килия, след което бе пусната срещу 5 бона гаранция.

До месец върховните магистрати ще решат съдбата й. Прокуратурата иска връщане на делото на втора инстанция, като настоява за по-тежка присъда.

"Не съм виновна за смъртта на съпруга си. Не съм убила човек, не е възможно това да се случи", проплака Анита Мейзер.

"Аз и детето ми се чудим къде да се скрием", обясни тя. Става въпрос за дъщеря й Джули Мейзер, която остана за постоянно в България, докато тече процесът срещу майка й. Двете живееха и в САЩ до скандалния случай със свинските опашки.

Инцидентът става през август 2016 година, когато Николай се е върнал в България, за да прекара лятото с Анита. Мъжът е намерен удушен със свински опашки. Според Мейзер снимал видео колко силен.

Реклама

След инцидента Анита е арестувана, като й бе повдигнато и второ обвинение - за подкуп на полицай. Пред върховните съдии Анита поясни, че не е предлагала подкуп, а когато полицаите й купили вода, тя дала 50 лв., за да си я плати.

"Аз съм благороден човек, но всичко се опорочи."

За да докаже, че е благородна, Анита представи в съда грамота, с която е отличена заради щедростта си като благотворител. Тя е от 2018 година, тъй като, след като напуска Сливенския затвор, Анита започва да се занимава предимно с милосърдие. Освен този документ Анита представи и преведен свидетелство за брака си с Николай. Двамата се венчават на Хаваите.

В залата в София присъства и сестрата на убития Ники - Милена Димова. Двете жени не размениха и дума.

Реклама
Реклама
Реклама