Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7251946 www.bgdnes.bg

Замесват Туцо от "Килърите" в разстрела на Мартеницата

Десет години след разстрела на футболния бос Николай Попов-Мартеницата свидетел хвърля светлина върху екзекуцията му. Босът на "Локо" (Пловдив) е покосен от три куршума навръх 1 март 2005 г. Ченгетата работят по три версии за покушението - дългове, даден голям заем на известен подземен бос и наркотрафик или контрабанда. След като полицията стига до задънена улица с разследването, през 2015 г. свидетел проговаря пред съда по делото срещу групата за убийства "Килърите". Борислав Йорданов - Боби Кърпата се кълне пред магистратите, че членът на "Килърите" Янко Попов-Туцо заръчал убийствата на Мартеницата, Юри Галев, Веселин Жеков - Жеко Полицая от Варна и шефа на "Бороспорт" Петър Гуцалски.

За първата поръчка през 2005 г. Туцо снабдил Кърпата с пистолет "Макаров" със заглушител и му показал къде живее Мартеницата. Туцо споменал, че мишената дължи пари на много хора, които не връща.

Реклама

Туцо не разполагал със снимка на потенциалната жертва и затова завел Кърпата в хотел "Хилтън" и директно му я посочил. Наемникът се забавил и повече от месец се криел от Туцо. През това време Мартеницата бил убит, като според Кърпата за смъртта на футболния бос са платени 50 хил. долара от пловдивски бизнесмен. За да свърши работата, Кърпата трябвало да получи 20 хиляди в зелено. Свидетелят разказва, че пищовът, с който е очистен Мартеницата, е хвърлен в река.

На 1 март 2005 г. скандалният бизнесмен с прякор Мартеницата отива сутринта в родния си град Пловдив, където се гледа дело срещу него за присвояване на 3 млн. стари лева от бивш вицепрезидент на БФС и бизнесмените Коста Хаджиев и Благой Хаджиев. Привечер пътува обратно към София. Около 21,30 часа е пресрещнат пред дома си на ул. "Коста Илиев 11" в столичния кв. "Овча купел". Килърът го причаква в тъмницата до кооперацията. Преди да го убие, той жестоко пребива Мартеницата, като го удря в главата с дръжката на пистолета. После прострелва капачките на коленете му, а накрая го гърми няколко пъти в главата.

Случващото е забелязано от случайни минувачи, които звънят на Бърза помощ. Линейката пристига светкавично и Попов е откаран в "Пирогов", където умира, без да дойде в съзнание.

Заради проявената жестокост криминалистите предполагат, че преди да бъде екзекутиран, Попов е притискан да даде някаква информация.

Мартеницата се е занимава легално с бизнес с коли, но според запознати върти и далавери с големи суми и пласира крадени автомобили. Пловдивчани и до ден днешен разказват как Попов продава краден мерцедес на ромския лидер Кирил Рашков - Цар Киро.

Николай Попов-Мартеницата ще остане в историята като най-младия президент на „Локомотив“ (Пловдив). През 1994 година той заема поста едва 23-годишен, като заменя Николай Гигов. Издържа отбора заедно с двамата си авери от охранителната фирма „Клуб 777“ Георги Калапатиров - Жоро Италианеца и Петър Петров - Пешо Патерицата. Италианеца и Патерицата също са екзекутирани, но всяка година приятелите им ги почитат заедно с Мартеницата, като вдигат наздравици в кръчма в тяхна памет.

Реклама

Младият президент Попов остава начело на „Локо“ до април 1996 година, когато на неговото място идва Спас Гърневски. По време на своето управление Мартеницата се прочува със заседанията, които провежда в следствения арест, където е задържан за присвояване на "Пежо" на бизнесмена Благовест Стойков.

През това време „Локомотив“ фактически се управлява от неговия първи братовчед Любомир Бакърджиев, който официално се води вицепрезидент на клуба. Преди всяко по-важно решение обаче Бакърджиев и останалите членове на Управителния съвет отиват на свиждане в ареста, за да се консултират със своя шеф.

В началото на 1996 г. клубът е пред закриване, треньори, играчи и персонал пищят, защото не взимат заплати. Докато е зад решетките, Мартеницата нарежда на братовчед си да продаде луксозния му "Мерцедес 600 SEL" и с парите да изплати част от траншовете и заплатите на играчите. Бакърджиев лично дава сумите. Попов напуска ареста, след като получава 6 месеца условно. Щом излиза на свобода, той назначава за треньор легендата на вечния съперник от Града под тепетата "Ботев" - Динко Дерменджиев-Чико. Старите локомотивци не могат да простят назначението и се стига до свалянето на Попов.

Това става на общо събрание в новотела. Мартеницата очаква да бъде преизбран, защото няма други кандидати. При представянето на кандидатурата му в залата влизат четири яки момчета с куфар с пари. Мартеницата обявява на слисаните делегати: "Изберете ме и тези пари отиват за инвестиции в „Локото". Сюблимният момент е прекъснат от тогавашния кмет на Пловдив Спас Гърневски. Той представя своята кандидатура и с пламенна реч обявява: "Никой няма право да рекетира голямата любов на Пловдив".

Проклятието на пловдивското „Юве“

Николай Попов-Мартеницата е първият разстрелян бос на "Локо" (Пловдив). Съдбата му последват Георги Илиев и Александър Тасев. Шефът на ВИС Жоро Илиев е убит през август 2005 г. в "Мултиплейс" в Слънчев бряг. Александър Тасев е убит през 2007 г. в столичния кв. Бояна с два куршума в главата в своя "Мерцедес" S-класа.

Почит в кръчма

Близки и приятели на Николай Попов-Мартеницата се събират всяка година в кръчма, за да отдадат почит към него и покойните му приятели Петър Петров-Патерицата и Георги Калапатиров-Италианеца. Сбирката се провежда в началото на април в известен пловдивски ресторант. На помена се допускат само предварително поканени хора, а заведението затваря за външни лица. Запознати издават, че скърбящите приятели вадят потретите на тримата убити и вдигат наздравици в тяхна памет под звуците на оркестър. И трите убийства стоят в графата "неразкрити", а в ъндърграунда се носят митове и легенди за поръчителите.

Реклама
Реклама
Реклама