Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7253949 www.bgdnes.bg

Братът на патриарха, доц. Димитър Димитров: Ще изненадам дядо Неофит с плодова торта

Двамата няма да празнуват заедно, ще се видят през уикенда

Че какво да подаря на брат ми? Той всичко си има! Но все пак съм решил да го изненадам с една плодова торта. Това издаде за "България Днес" "баткото" на Негово Светейшество патриарх Неофит, доц. Димитър Димитров.

Главата на Българската православна църква празнува днес имен ден и ще отслужи празнични молебен и литургия в църквата "Света Неделя" в София. Началото на Светата литургия е сутринта от 9,30 часа и веднага след това Негово Светейшество ще оглави и молебена в храма. Братът на патриарха обаче няма да присъства на тържествената служба на брат си, тъй като ще е в друга обител, издаде за "България Днес" доцентът.

Реклама

Двамата братя няма да празнуват заедно на самия ден, но в края на седмицата ще намерят време да се видят. "Дори няма да сме заедно на празника, тъй като ще бъда в Троянския манастир. В понеделник същия ден тръгвам и ще се върна във вторник вечерта. Няма как да съм в храма, нали знаете, има си протокол, там ще са митрополитите, после ще се черпят", обясни още баткото на патриарх Неофит.

Негово Светейшество няма да получи само сладкиши за именния си ден. От премиера Бойко Борисов ще има по-пивък дар - кошница с отбрани вина и ракии от избата в "Евксиноград". Очакват се честитки и поздравителни адреси от държавния глава Румен Радев, както и от председателя на парламента Цвета Караянчева. "Нека му подаряват питиета и мезета премиерите и президентите, нали си има протокол. От мен ще има една плодова торта, ще я купя от сладкарницата. И, разбира се, ще му се обадя, но няма да се видим в самия ден на празника, най-вероятно ще сме заедно в края на седмицата", разказа Димитров, който обясни и че няма да запретне ръкави да пече блатовете.

Въпреки че след боледуването си Негово Светейшество е на строг режим, премиерът решил да му изпрати кошницата с отбрани напитки, тъй като знаел, че любимото питие на патриарха е чашка червено вино. "Да е жив и здрав, това му пожелавам, той всичко друго си има", заключи с усмивка братът на Негово Светейшество.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама