Реклама
https://m.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/7261968 www.bgdnes.bg

Светът полудя по Родопите на шампионата по риболов на лед

Рибари от всички краища на планетата изумени от красотата на язовирите ни

Красотата на родопските язовири изуми рибарите, които пристигнаха у нас от цял свят. Утре се дава старт на 16-ото световно първенство по риболов на лед. България за първи път е домакин на най-големия международен форум в единствената типично зимна риболовна дисциплина.

Цяла седмица състезатели от 15 национални отбора провеждаха тренировки на язовир "Широка поляна", където ще се състои атрактивната надпревара. Дупки се пробиват и на язовир "Батак", тъй като гостите са настанени в курорта "Цигов чарк" край живописното езеро.

Реклама

Най-многобройна е делегацията от отбора на САЩ. Тя прекоси половината земно кълбо и дойде у нас в 15-членен състав, научи "България Днес". Американците признаха, че са възхитени от типичната българска кухня. Те показаха и добри умения по време на тренировъчните занимания върху леда. Националите Кийт Нифън Джейкъб Мийк и Кевин Ковалски заложиха на скоростен риболов на дребен костур. Чад Шауб пък показа, че в язовира има и тлъсти бабушки, които са много по-тежки.

Иначе най-рано в Родопите пристигнаха състезателите от Украйна и Полша, които искаха да направят продължителна подготовка за мондиала. Те коментираха, че рядко са виждали толкова хубава зимна природа. Яз. "Широка поляна" е силно начупен, а бреговете му са обградени от вековни борови гори. Освен че е сковал в здрав лед, водоемът е и затрупан със сняг.

Очаква се в България да присъстват знатни гости начело с президента на международната риболовна федерация (ФИПС) Клаудио Матеоли.

Официалните тренировки за шампионата се провеждат от понеделник тази седмица. Същинската част на състезанието е в двата дни от уикенда. Всеки отбор е съставен от петима основни състезатели, които ловят в различни сектори, според изтеглен предварително жребий. Продължителността на всеки манш е по 3 часа. Крайното индивидуално класиране се оформя на база теглото на общата уловената риба. Отборното класиране е сумарно, според наказателните точки на петимата състезатели от отбора.

"България Днес" ще ви държи в течение за представянето на България на шампионата. Голямата цел пред родния тим е класиране в зоната на медалите.

В момента положението в района на общините Батак и Доспат е критично. Вали обилен сняг, а снежната покривка на места достига над метър. Горското стопанство "Широка поляна", както и общината хвърлят всички сили и техника в разчистването на огромните преспи по пътя. Днес е официалната тренировка, а предвижването е изключително затруднено. Върху леда на язовира пък има половинметрова киша, което прави риболова изключително труден. Очаква се това да бъде едно от най-екстремните световни първенства по риболов на лед в историята.

Реклама
Реклама
Реклама