Реклама
https://m.bgdnes.bg/zdrave/article/7296041 www.bgdnes.bg

Любовта на французите дарява здраве и дълголетие advertorial icon

Франция е страната на любовта и виното. Освен към хубавите жени, пословична е и любовта на французите към хубавата храна. В нея традиционно присъстват богатите на мазнини гъши дроб и патешко месо, гарнирани с вино и различни алкохолни напитки. В същото време е известно, че французите са едни от най-здравите хора, а Франция е сред водещите страни с най-много дълголетници.

Това противоречие диетолозите наричат „Френски парадокс” и се опитват да обяснят много по-ниския процент на инфаркти и сърдечно-съдови заболявания при французите с различни хипотези.

Една от тях е, че френската кухня, особено в средиземноморската част на страната е богата на зехтин и маслини , които съдържат вещества с изключително благоприятен ефект върху сърдечно-съдовата система и предпазват появата на атеросклеротични плаки.

Друга хипотеза потвърждава, че употребата на патешко месо, независимо, че е богато на холестерол, всъщност благоприятства синтеза на „добрия” холестерол в организма и така предотвратява сърдечно-съдовите заболявания. Съществуват догадки, че месо от гъски и патици е използвано при създаване на лекарство срещу висок холестерол, но това все още не е доказано. Патешкото месо е част от френското меню и почти няма ресторант във Франция, който да не предлага някакво ястие с него.

Според други теории, в основата на френския парадокс е консумацията на мазни риби, богати на полиненаситени мазнини. Някои риби, като пастървата например, имат изключително благоприятно влияние върху здравето. Ежедневната й консумация я доближава до традиционната кухня в Япония, където неслучайно също се говори за дълголетие.

Една от най-разискваните и богати на доказателства хипотези е, че причината за дълголетието и ниската сърдечно-съдова заболеваемост при французите е всекидневната употреба на червено вино. Разумната консумация (една до две чаши на ден) е едно от най-логичните обяснения за предотвратяване на сърдечно-съдовите проблеми. Кривата на тяхната зависимост показва, че консумацията на червено вино съвпада с намаляването на сърдечно-съдовите заболявания. Тази хипотеза е доказана от екип на INRA (Национален Институт по агронимически изследвания) през януари 2010 г. Факт е, че червеното грозде притежава много силни антиоксиданти свойства, които възпрепятстват стареенето на клетките, заздравяват кръвоносните съдове и предпазват капилярите от увреждания, причинени от свободните радикали.

Доказано е, че екстрактът от Гроздово семе подобрява еластичността на стените на кръвоносните съдове, прави ги по-здрави и устойчиви. Има противоалергични и противовъзпалителни свойства и е добър имуностимулатор. Проантоцианидите заздравяват стените на вените като ги предпазват от образуването на разширени вени и спукани капиляри (варици).

Уникална комбинация между висококачествени екстракти от Гроздово семе и Гинко билова се съдържа в продукта GinkgoVin. Екстрактът от Гинко Билоба е с най-голяма чистота на българския пазар. В една опаковка GinkgoVin се съдържат 60 таблети, които са достатъчни за двумесечен прием. Можете да намерите в аптеките и без рецепта или онлайн на www.botanic.cc.

Която и да е причината за здравето на французите, можем да вземем пример от доброто им настроение и от начина, по който се наслаждават на живота, любовта и хубавото вино!

Реклама
Реклама
Реклама