Реклама
https://m.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/7298227 www.bgdnes.bg

735 кг шарани издърпа България

Националите по риболов девети сред гръмотевици и мълнии

Точно 734,51 килограма шарани улови България по време на традиционния шампионат на планетата в тази дисциплина. Това стигна на нашите риболовци да влязат в престижната десетката на най-добрите. Националите завършиха на девето място от 24 участващи държави. Шампион е ЮАР.

21-ото световно първенство по риболов на шарани се проведе на язовир "Блумхоф" в Република Южна Африка, на около 350 км от Йоханесбург. Езерото е построено на река Вет през 1970 година и в момента е природен резерват. Стената му е висока 33 метра. Водоемът е с площ от 223 квадратни километра.

Реклама

Риболовният шампионат премина през главозамайващи обрати, драми и брутална гръмотевична буря, разказаха пред "България Днес" очевидци. За щастие мълниите не доведоха до инциденти, а шараните не се притесниха особено и кълвяха здраво. Лови се с дънни въдици.

България започна ударно и дори временно заемаше втората позиция след домакините от ЮАР. Нашите състезатели успяха да издърпат точно 263 шарана. Най-големият от тях тежи 5,7 кг. Българите завършиха на девета позиция с 14 наказателни точки, колкото има и осмият Хърватия, но съперникът е с повече килограми улов.

За сравнение световният шампион ЮАР събра само 5 наказателни точки (в отделните сектори печелят две първи места и едно трето). Домакините уловиха цели 602 шарана или 1760 кг. Втори са Франция с 8 н.т., а трети - Румъния с 9 н.т.

Според регламента отборите се състоят от шестима състезатели, които се разделят по двама в три различни сектора по бреговете на езерото. Класирането се изчислява на базата на точки. Победителите във всеки сектор получават само по 1 наказателна точка, а за всяко следващо подреждане точките нарастват прогресивно. Накрая печели държавата с най-малко точки сумарно, или, иначе казано, с най-предни класирания в трите сектора общо. При равни точки се гледа кой има по-голям сбор от килограми риба.

В индивидуалното класиране по двойки българският тандем Светлан Димитров - Петър Петров се представи най-успешно и зае единадесета позиция. Риболовът на шаран е най-масов измежду всички останали дисциплини на световните риболовни игри. Първенството на шаранджиите продължи от 10 до 13 февруари.

Реклама
Реклама
Реклама