Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7300630 www.bgdnes.bg

Виктор Джуката тихомълком екстрадиран от Сърбия

Приближен на сочения за наркобос Виктор Боцев-Джуката отърва панделата! Георги Златков призна, че е участвал в бандата на Джуката за разпространение на дрога, сключи споразумение с прокуратурата и се размина с 2 години условно с 4-годишен изпитателен срок, научи "България Днес".

Според прокуратурата Виктор Джуката е ръководил бандата между май и октомври 2010 г. заедно с по-малкия си брат Габриел Боцев-Жабата, Георги Златков, Красимир Кръстев-Простака или Скъпото, Иван Атанасов, Милен Василев-Та*аците, Николай Симеонов-Шопа, Димитър Петков, Кирил Томов, Георги Керацов-Баретката, Иван Кръстев и Емил Иванов. По това време Джуката се изявявал като млад наркобос след оттеглянето на големите риби на пазара на дрога.

Реклама

Делото срещу Боцев и сие се влачи в спецсъда от 2014 г., като се водеше задочно спрямо основния подсъдим, който бе в неизвестност и се издирваше. През 2016 г. в дирекция "Международно оперативно сътрудничество" на МВР се получава писмо от сръбските власти, които информират, че търсеният от българското правосъдие Виктор Боцев е задържан за престъпления. След информацията процесът срещу него е спрян, а Министерството на правосъдието стартира процедура по екстрадирането му в България. Тя се точи 2 години до лятото на 2018 г., когато Джуката е екстрадиран у нас тихомълком. От септември м.г. насам е докарван с конвой от ареста за всяко заседание, разкриват запознати.

Виктор Джуката бяга от България още през 2013 г., три години го дирят в Англия, докато не се получават сведения, че се крие в Сърбия. По време на изгнанието си получава задочно 9-годишна присъда по друго дело. Според разследващите Джуката и Жабата действали брутално - заплашвали невръстни дилъри с отвличане на родителите им и ги пребивали жестоко. Причаквали пласьори и наркомани по заведенията или около блоковете в столични квартали. С бой и заплахи подчинили едни от най-оборотните продавачи на дрога.

Всеки от лейтенантите на Джуката имал дилъри, които снабдявал със стока и му отчитал парите. Разпространявали се най-вече кокаин, хероин и марихуана, разкриват ченгета. В този период няколко продавачи на наркотици от "Зона Б 5" били жестоко пребити и рязани с нож, за да бъдат подчинени. Виктор Боцев пряко контролирал работата на дилърите си в изоставени къщи по бул. "Тодор Александров", зеленото кафе на ул. "Пиротска", както и под моста на бул. "Христо Ботев" и бул. "Сливница". Джуката и Та*аците пряко контролирали Централата - телефон, на който се приемат поръчки за дрога. Вдигал го Георги Златков, който после организирал работата на дилърите.

Около 4 хил. лв. бил дневният оборот на групата, посочват разследващи. Ташаците и Жабата лично отчитали парите на боса в жилището му в "Манастирски ливади". Тарторът държал юздите на хората си изкъсо и редовно ги глобявал заради закъснения или за неизпълнение на указанията му.

Въпреки богатото си крими досие Виктор Боцев и брат му Габриел често са ползвани за свидетели по знакови дела срещу наркомафията. Габриел е един от хората, давали показания срещу Валентин Янев-Бореца, а срещу братята проговори друг представител на ъндърграунда Иван Митов-Слънцето.

Реклама
Реклама
Реклама