Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7305236 www.bgdnes.bg

Килърът с вилицата е луд, няма да го съдят

Димитър прави главата на Златена на пихтия

Димитър Ръжев вече е настанен в психиатрия вместо в зандана

Измъкна се жестокият гробар Димитър Ръжев, направил на пихтия главата на приятелката си Златена Стоянова в хотел "Рила" през декември. След два месеца престой за изследвания в Ловешката психиатрия експертите са категорични, че Димитър Ръжев е невменяем. Така той няма да бъде съден и повече и няма да помирише килия.

С решение на Районния съд в Ловеч той е оставен за лечение в лудницата, но не се знае докога ще бъде държан там.

Реклама

Така случаят, който потресе България преди коледните празници, е приключен, а близките на Златена няма да видят килъра й зад решетките.

Инцидентът става след ежедневна злоупотреба на Димитър Ръжев с лекарства, наркотици и алкохол. Той се налива постоянно, като в съдебната зала разказа как си самопредписвал медикаменти, за да не чува гласове. Със Златена се запознават преди няколко месеца преди жестокото убийство. 24-годишното момиче наема стая в хотел "Рила". Сред няколко дневни гуляи из цялата страна двамата с Димитър решават да се позабавляват и в столицата. Джамбурето приключва фатално за Златена, която е спукана от бой с бутилка от уиски. Лицето й е обезобразено, а едното й око остава отворено, след като издъхва. За "да не го гледа", Димитър забива вилица в него.

Ужасяващите подробности от мъчителната смърт на младото момиче Димитър разказва, без да му мигне окото, пред съдиите.

"Радвам се, че убих. Тя е демон! Тя е змията, даде ябълката на жена ми, а жена ми на мен", каза в залата Димитър.

Преди да се отдаде на гуляи, Димитър разпродава наследствените земи, останали от мъртвите му родители. Работи като погребален агент, но колегите му го гълчат, че няма уважение към паметта на мъртвите, тъй като често се смеел високо край ковчезите и смущавал опечалените.

Реклама

След като е освободен от работа, вече нищо не спира Димитър да се напива по цели дни, като разказва и че често ползва наркотици. За злоупотребата си с вредните вещества Димитър внезапно обвинява убитата Златена.

"Тя е проститутка! Плащах й всеки път, за да спя с нея", обяснява отношенията си с жертвата Димитър.

Твърди, че Златена го карала да пие алкохол и да шмърка наркотици.

От полицията са категорични, че Златена не е дала повод за ужасяващата смърт, която я е сполетяла. Момичето няма регистрация за проституиране, била е безработна. Тя плаща хотела и запазва стаята, в която се настанява на 15 декември м.г.

В Съдебната палата в София вещите лица, направили първите му експертизи, намекнаха, че Ръжев се прави на луд, за да избегне наказание. Има документи за параноидна шизофрения и от малък е по психиатрии. Личният му лекар от Пловдив потвърждава това.

Това заболяване според вещите лица се характеризира с активни периоди и периоди на ремисия. Трябва да се пият хапчета по лекарско предписание. В последно време Димитър признава, че не ходел на лекар. Като не си пиел хапчетата, се чувствал "идеално". Затова спрял да ги пие ден преди да се настани в хотела.

"Бях надрусан и пиян", признава в съда. Пил предимно уиски, а във фаталната стая на хотел "Рила" ченгетата откриват две сгъвки с амфетамини.

Пред лекарите Димитър разкрива, че имал халюцинации. Виждал библейски символи, а Златена била "змията на греха".

"Определяме спокойствието му като защитно поведение и симулация на психично заболяване. Описваше с ярки детайли обстановката по време на убийството, което говори, че осъзнава и ръководи постъпките си. Същевременно твърдеше и че не помни" , коментираха експертите.

Именно те предлагат да го настанят в стационара в Ловеч за изследвания. Категорични са, че параноидната шизофрения не е пречка да бъде съден. В крайна сметка се оказва, че го спасява от затвора.

Бившата му бяга от страх

Димитър Ръжев е женен, но по време на задържането му става ясно, че майката взима общите им деца и бяха панически от дома им. След като го напуска, признава, че е била малтретирана непрекъснато от Димитър. Заплашвал я е и да я запали, като впоследствие наистина драсва клечката на бащината си къща. Жената напуска Брестник, където всички шушукат за ужасяващата история. До убийството на Златена никой от близките й познати не е познавал сигнал за опасното поведение на Димитър.

"Не съм я бил. Тръгна си, защото започна да обича повече децата. Повече спеше с децата, отколкото с мен!", оплаква се в залата Димитър.

Реклама
Реклама
Реклама