Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7306387 www.bgdnes.bg

Бизнесдамата Банева се жали пред Темида: Ще ни ограбят, докато сме в ареста!

Трябва да бъдем държани в ареста най-дълго време, за да може да се сложи ръка на фирмената ни собственост. От задържането ни се цели икономически ефект! Това заяви вчера пред апелативния спецсъд Евгения Банева, съпругата на олигарха Николай Банев, по повод дружествата, които двамата управляват, научи "България Днес". Те са обвинени като престъпна група за присвояване, укриване на данъци и пране на пари във връзка с източване на няколко предприятия.

По думите на Банева с тикването им зад решетките се цели двамата с мъжа й да не могат да участват в делата, които водят за спасяване на имуществото си. "Част от свидетелите срещу нас са уволнени поради лошо управление. Тези хора дори имат престъпен интерес да бъдем дискредитирани от обществото и държани в ареста, а прокуратурата кредитира показанията им", изтъкна милионерската половинка.

Реклама

Тя разказа, че Николай Банев е подал жалба в СДВР срещу Зорница Илиева, която била присвоила 300 бона служебни пари и ги прехвърлила в личната си сметка. По случая Банев дори подписал съгласие за отпадане на банковата тайна, за да се проследят движенията на парите в сметката му.

Самата Евгения Банева подала жалба в бургаската полиция срещу Илиева за съставяне на документи с невярно съдържание. Милионерската съпруга разкрила, че Илиева е подправила подписите на членовете на Съвета на директорите на "Хелио-Тур-С" и се вписала като изпълнителен директор. След това сключила предварителен договор за продажбата на къмпинг и хотел "Каваци", 150 бунгала с фирма GNG с управител Мария Николова. Договор бил сключен с охранителната фирма на Димитър Спасов. "Разследването забуксува след ареста ни, защото не можем да участваме в разпити, очни ставки", посочи Банева.

Тя разбрала, че Илиева е подписала запис на заповед, като е поела задължение от 15 млн. лв. Заради дълга "корпоративната резиденция" в столичния кв. Бояна била погната от известния ЧСИ Милен Бъзински. Охраната на имота била поета от фирма на Спасов, който преди броени дни изкупил дълга от своя фирма. Хората, които участвали в завземането на имуществото, пропели пред разследващите и станали прокурорски свидетели.

Банева разказа пред магистратите, че е изпълнителен директор на туристически дружества и няма никаква представа от съставяне на счетоводни документи, в каквото я обвинява прокуратурата. Брюнетката се кълне, че не е движила финансови отчети и банкови извлечения. Защитата й контрира, че обвиненията й са за длъжностни престъпления, а тя не е имала такова качество. За шест месеца между 2009 и 2010 г. се е водела фиктивно изпълнителен директор на "Полимери". "Тъкмо бях родила близнаците си и бях в майчинство. Наложи се да ме впишат заради кризата и спадналите цени на продукцията, като единственото, което съм правила, е да упълномощя адвокат, който да води делата за връщане на дългове от големи компании", разкри Банева.

Магистратите се съгласиха с упреците към спецпрокуратурата, че Евгения Банева е обвинена за присвояване на пари в период, в който не е управлявала фирмите. От прокуратурата се заканиха да променят обвиненията. "Прокуратурата изпитва любов да говори за Баневи, но да каже кой, кога и какво незаконно е свършил", призова адвокат Татяна Дончева.

Клиентката й призова по-бързо да се разсекрети банковата сметка в Швейцария, където разследващите твърдят, че семейството къта изпрани 1 милиард лева. Банева определи като смешни твърденията, че със съпруга й са търсели политическо убежище в Русия от следствения арест, като обясни, че е юрист и си дава сметка какво означава някой да иска убежище от килията.

Реклама

Евгения за пореден път се ожали от тараша зад решетките, като уточни, че досега 8 пъти са правили пълен обиск на помещението. Тя не спомена и дума за мераците си да се кандидатира за евродепутат. "Омаловажава се фактът, че аз съм майка на три малолетни деца, за които в момента се полагат непълноценни грижи от братовчеди, братовчедки, сестри и т.н.", ожали се милионерската половинка. Въпреки призивите й магистратите не се смилиха и я оставиха в ареста.

Проверяват 50 бона награда от "Стани богат"

Евгения Банева отрече да има авоари в швейцарска банка и каза, че има само три сметки в банки в България. Движенията по сметките са изследвани от съдебно-счетоводна експертиза, като в съдебната зала стана ясно, че в една от сметките е преведена наградата на Баневи от 50 хиляди лв. от шоуто "Стани богат". Съпрузите участваха в тв предаването през 2008 г. и спечелиха солидната сума, която отиде като дарение за болни деца.

Реклама
Реклама
Реклама