Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7306855 www.bgdnes.bg

Кървава река в Родопите

Библейско бедствие край Кърджали 

Местните в паника, оказа се, че проблемът идва от кланица 

Кървата река потече в Родопите!

Апокалиптичната гледка хвърли в ужас мнозина жители на Кърджали, които нямаха обяснение защо водоемът е обагрен в аленочервено.

Реката тече през квартал "Възрожденци" и се влива в хидротехническото съоръжение Водното огледало. Преди седмици местни хора забелязват, че водата започва да променя цвета си. И изведнъж вместо вада потича кръв. Страховитата гледка продължава няколко денонощия и е заснета от наблюдателни граждани.

Реклама

"Апокалипсисът идва!", "Това е наказание свише!" и "Краят е близо!" са само част от паническите коментари, които се появяват след публикуването на видеото в социалните мрежи.

Гледката поразително напомня на бедствията, които сполитат Египет, защото фараонът не послушва Бог и не пуска евреите да търсят Обетованата земя. При първото бедствие Мойсей удря река Нил с тоягата си. След като направил това, водата се превърнала в кръв. Рибите измрели и реката започнала да мирише лошо.

За щастие при нас нещата не са толкова драстични.

Проверка показва, че кръвта в реката идва не от тоягата на някой пророк, а от близка кланица на местен месопроизводител. Оттам обясняват, че имат проблем с една от тръбите и затова се стига да изтичането на кръв във водоема. И допълват, че проблемът вече е решен и не би трябвало да се стига до нови библейски гледки.

"Това тече в дерето под кланицата всяка неделя. От три седмици наблюдаваме едно и също. Явно е само в неделя защото разчитат на почивния ден за институциите, които едва ли ще реагират", коментират потребители в интернет, като прилагат снимки от причудливото явление.

"По заповед на министъра на околната среда и водите ще бъдат извършени проверки в цялата страна за проводимостта и наличието на нерегламентирани сметища по реките и прилежащите им територии във връзка с предстоящото снеготопене и пролетно пълноводие. Целта е, ако има проблемни участъци, те да бъдат почистени преди снеготопенето", съобщиха от регионалната екоинспекция в Хасково, която отговаря и за Кърджалийска област.

Срокът на изпълнение на предписанията за почистване на речните корита и земите около тях е 20 април, а за недопускане на образуването на сметища е постоянен.

Реклама
Реклама
Реклама