Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7311799 www.bgdnes.bg

Глобяват легендарния Беър Грилс за филм в Рила

Глоба отнасят продуцентите на филм със световноизвестния пътешественик и експерт по оцеляване Беър Грилс, който е заснет в България.

Това съобщиха от екоминистерството. Наложената парична санкция (от 1000 до 10 000 лева) е заради неспазването на правилата за поведение в Национален парк "Рила".

Реклама

"Нарушенията са установени, след като епизодът със заглавие "Планината Рила - България - В дивата пустош с Беър Грилс и Дерек Хъф" (Rila mountain Running Wild with Bear Grylls S04E05 Derek Hough 2018) беше изпратен като сигнал на фейсбук страницата на Министерството на околната среда и водите. От изпратения филмов материал е видно, че при заснемането са извършени нарушения на правилата и нормите за поведение в защитената територия чрез навлизане и плуване във водния басейн на Каракашево езеро, палене на огън, ловене и умъртвяване на животински видове", коментираха от ресорното ведомство.

След подаването на сигнала ръководството на парка прави проверка по случая. Установява, че филмът е заснет на 25 и 26 юни 2017 г. край Боровец, на територията на националния парк. Разрешението за заснемане е дадено със заповед на директора на парка след подадено заявление от българско юридическо лице. Заповедта гласи, че заснемането може да се извърши в двата снимачни дни в светлата част на денонощието от 8 до 18,30 ч. при стриктно спазване на режимите и нормите, определени в Закона за защитените територии и Плана за управление на Национален парк "Рила".

Със заповедта българските продуценти се задължават да спазват режимите и ограниченията в парка. "Парковата охрана е провела инструктаж на снимачния екип, съставила е предупредителни протоколи и предписания за спазване на определените в заповедта условия. Служителите на парковата охрана, придружавали снимачния екип през двата снимачни дни, не са били свидетели на извършените нарушения", добавиха от екоминистерството.

Беър Грилс придоби световна популярност с документалните си филми, в които показва как напълно сам оцелява в джунгла, пустош, зимна планина и други екстремни условия. Той е сред най-младите британци, изкачили Еверест - само на 23 години.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама