Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7312501 www.bgdnes.bg

Вдигат паметник на Левски в село на ятаци

Паметник на Васил Левски е издигнат в карловското село Мраченик, където ятаци са криели Апостола! Навръх годишнината от гибелта на героя скулпторът Ангел Каравланов извая образа на героя и постави бюста в центъра на родното си село.

"Прабаба ми ми е разказвала как нейни близки хора от Мраченик са криели Апостола в къща близо до центъра. Като малък бях много впечатлен от тази история и моя детска мечта беше да направя паметник на Васил Левски. Направих го в памет на цялата ми рода - баща, дядо, баба, прабаба. За съжаление сега къщата скривалище е почти разрушена", разказа творецът пред "България Днес".

Реклама

Той признава, че сам е финансирал изработването на скулптурата. Камъкът и облицовката му стрували към 7-8 хиляди лева. Каравланов не е търсил дарения, защото не иска политически фигури да яхнат проекта му. За монтирането на паметника са помагали местни хора. Очаква се в следващите седмици след съгласуване с общината той да бъде официално открит.

"Не знам дали този смел жест на предците задължава, или Ангел си е такъв, но той е избрал да почита род и родина през родовия спомен за великите ни личности", коментират познати на автора в социалните мрежи. Те призовават повече родолюбци да последват автора и да присъстват на откриването: "Селото е на прекрасно място в Средна гора - разходете се в този ден, за да го направим истинско тържество на българщината, а не както по телевизията поредния политически пиар на хора, които нямат право да се снимат редом до Апостола".

Исторически документи сочат, че Левски обикаля околията, за да създава революционни комитети. В тефтерчето си той записва, че посещава близкото село Брезово, сега град, през април 1872 г. Създава местна тайна организация и в близките Аджар, Розовец, Чехларе и Зелениково. Най-активна е дейността на комитета в Аджар, (сега Свежен - б,а). Китното селце, което впечатли със запазения възрожденски дух дори основателя на фейсбук Марк Зукърбърг, по онова време е с изцяло българско население.

Заради борбения дух на хората Левски е категоричен, че Свежен е подходящо място за база за събиране на оръжие и муниции. Още повече че гордите планинци си извоювали правото да носят оръжие. За да основе комитета в селото, Левски дори прави годеж с дъщерята на местен чорбаджия на име Гена Бонина. Церемонията е фиктивна, като осигурява на Апостола алиби за престоя му в Аджар.

По документи от архивите наскоро журналистката Светослава Рудолф издаде книга "Годениците на Левски". Тя обикаля Свежен, за да разучи документите и да се запознае с родовата памет на местните хора. В архива на големия юрист и местен краевед Спас Капелков, пазен от наследниците му, търси данни, че след Освобождението на Гена Бонина е отпусната пожизнена пенсия именно заради годежа с Левски.

Китайчета учат за революционера

Докато паметникът на Апостола се поставя в Мраченик, китайски хлапета научиха за националния герой на България. В столичен учебен комплекс десетки деца разбраха за революционната дейност и живота на Апостола в рамките на проекта "Разкажи ми за Левски". Сред тях са и малчугани от далечен Китай, които получиха двуезична българо-английска книжка за революционера, разказва Велина Андонова, ръководител на неделното училище към храма "Рождество Христово в столичния "Младост 3" .

Аделина ГЕОРГИЕВА

Реклама
Реклама
Реклама