Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7328111 www.bgdnes.bg

Последният руски император е погребан у нас

Следователят Благой Емануилов крие скелета на сина на разстреляния от болшевиките Николай II

Бивш следовател крие 25 години костите на княгиня Анастасия и брат й, наследника на трона на последния руски император Николай II княз Алексей Николаевич Романов. Благой Емануилов от казанлъшкото село Габарево е убеден, че в своеобразния таен саркофаг той е положил тленните останки на оцелелите след разстрела на руската царска фамилия през 1918 г. деца на императора. Властни хора в сянка вече четвърт век правят всичко възможно ключът към тази мистерия да бъде безвъзвратно загубен. Емануилов, който е посветил живота си на разбулването на тази тайна, е обявяван за мистификатор, отказвана му е каквато и да било подкрепа или чисто и просто всеки негов напън към достигането до истината е посипан с отрицание и пренебрежение. Единственото, което трябва да се направи, е да се извърши митохондриална ДНК експертиза на скритите кости.

Никой обаче не се наема с тази задача, тъй като отговорът от нея може да разтърси световната дипломатическа и икономическа сцена. В евентуалните резултатите от анализа са заключена не само истината за съдбата на княжна Анастасия и царевич Алексей, а и 45 млрд. долара, на колкото се оценява в злато наследството на брутално убитата от болшевиките последна царска фамилия. Каква е историята, обречена на затвор в пределите на малкото село Габарево? Местните са убедени, че зад тайнствените личности на емигрантите аристократи Елеонора Крюгер и Георги (Жорж) Жудин всъщност стоят наследниците на царската корона. През 1922 г. на селския мегдан сякаш от нищото се появяват няколко аристократични фигури. По него време редица руски емигранти, наричани „белогвардейци“, намират спасение в България. В общината те се записват като Елеонора Албертова Крюгер и Георгий Павлович Жудин, а придружителите им като д-р Пьотър Алексеев, Матвей Колишев, Сергей Кузмич, Яков Латвинов. За да се прикрият още по-добре следите, графиня Елеонора се венчава за д-р Алексеев в църквата през есента на 1924 г. В църковната книга тя е записана като 25-годишна вдовица. Наблюдателните селски очи обаче виждат, че този брак не се консумира и най-вероятно е фиктивен. Никой не обсъжда руската аристократка, тъй като тя веднага се превръща в любимец на всички. Учи децата на немски и френски, рисуване и музика, а къщата й е постоянно пълна с малки и големи. По спомените на местните тя била пристрастена към опиума, който й давал д-р Алексеев. Според хипотезите Нора потискала болката от раната, която получила при бягството си от червеноармейците. Историята разказва, че Анастасия била простреляна в шията на кея в Одеса. Д-р Алексеев се грижел и за крехкото здраве на Жорж Жудин. Местните не можели да не забележат крайната привързаност и любов, която Нора изпитвала към него и тайно ги оприличавали на брат и сестра. Не след дълго обаче вечно болния Жорж издъхнал през 1930 г. от хемофилия или туберкулоза, от каквито е страдал и Алексей Романов. Елеонора умира през 1954 г. Двамата били погребани един до друг в старото селско гробище. Версията, че аристократи всъщност са престолонаследникът Алексей и сестра му княгиня Анастасия, тръгва от твърденията на починалия вече местен свещеник отец Христо Няголов. Именно пред него Елеонора изповядвала всичко. Две години преди случаят да се разпали у нас през 1993 г., изплува и посмъртно писмо с признания на починалия преди години руски емигрант Петър Замяткин от Каварна. От него става ясно, че той бил човекът осъществил бягството на Алексей и Анастасия с кораб от Одеса през 1918 г.

Реклама

Ексхумацията:

През 1995 г. са разкопани два гроба на едно от предполагаемите места, посочено от отец Христо Няголов, който е извършвал опелата. В ексхумацията участват проф. Йордан Йорданов, директор на Института по експериментална морфология и антропология при БАН, и съдебният лекар доц. Мария Грозева. Откриват останки от три скелета - два женски и един мъжки. Те са в много лошо състояние заради нареждане гробището да се заличи с булдозери. Става ясно, че не това е гробът. Две години след неуспеха на учените Благой Емануилов открива гроба на двамата руснаци. В ковчега на мъжа намери амулет с иконка, на която бил изрисуван Исус Христос. Така по времето на царска Русия погребвали само висшите аристократи. Емануилов взема костите, които и до ден днешен са скрити някъде. Така все още не е извършен ДНК анализ на останките. Русия от своя страна не позволява да се направи графологична експертиза на почерците на двамата чужденци, погребани в Габарево, и да се сравнят с тези на императорските деца, чиито дневници са запазени.

Благой Емануилов:

Върна ли костите, ще ги откраднат

- Г-н Емануилов, къде са костите на Елеонора Крюгер и Жорж Жудин - княгиня Анастасия и княз Алексей Романови?

- Скрил съм ги, за което неведнъж съм обвиняван в оскверняване, та дори и престъпление. Понякога обаче човек трябва да направи нещо против разбиранията на обществото в името на истината. А истината е, че заселилите се преди близо 100 години в Габарево Елеонора Крюгер и Жорж Жудин са наследниците на руската царска корона княгиня Анастасия и княз Алексей.

- Защо все още не е направена ДНК експертиза?

- Причините са много, като основната е страхът от огромен дипломатически скандал. Не става дума за кой да е, а за последния руски император. Също така става дума и за 45 млрд. долара, колкото е наследството на династията Романови. Ако предам костите на не когото трябва, това ще доведе до заличаване на последните доказателства. Въпреки това съм правил постъпи. От Америка не ми отговориха, а от Лондон ми искат 50 000 лв. за изследването. Има и друг проблем. Да предположим, че отнякъде се появи сумата за анализа и аз изпратя костите в Англия. Каква е гаранцията, че Русия няма по негласен път, както неведнъж е ставало досега, да се намеси и последното доказателство да отиде по дяволите.

- У нас не може ли да се извърши анализ?

- Може, но както казах, Русия прави всичко възможно да се забрави и затвори случаят. По принцип в Научноизследователския институт по криминалистика към МВР се прави подобен тип ДНК анализ. Интересно е, че преди време оттам сами ме потърсиха. Аз изпратих материал за изследванетто, но резултати така и не се получиха. Търсил съм помощ и от правителството на Сергей Станишев, чиито представители тогава ми заявиха, че казусът е изключително интересен, но нищо не можело да се направи без изричното одобрение от руска страна.

- Какво мислите да правите оттук насетне?

- Твърде стар съм вече да водя тази битка. Направил съм каквото мога. Обмислям варианта да потърся средства поне да възстановя гроба на Анастасия и Алексей, който е в окаяно състояние. Ще ми се и да върна тленните останки в земята. Това може да се окаже и краят на този ребус, тъй като съм на 100% сигурен, че на втората вечер те ще изчезнат оттам.

- Както стана с намерението за изграждането на параклис?

- Отново странен случай. Преди две години един особен човек ме издири и дойде при мен в Габарево. Каза ми, че както той, така и хора, които представлява, вярват, че Елеонора и Жорж са всъщност Анастасия и Алексей. Заръча ми да намеря парцел, а той щял да обезпечи финансово изграждането на параклис. Малко след това той просто потъна вдън земя и повече никакъв не се обади.

Реклама
Реклама
Реклама