Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7334527 www.bgdnes.bg

Конфискуваха имане на Сашо Храбрия за милион

Имане на стойност 1 118 295 лв. от наркобоса Александър Александров - Сашо Храбрия отне комисията „Антикорупция“. След решение на Върховния касационен съд от Александров и семейството му се конфискуват триетажна къща в столичния кв. Владая, два парцела в София, терени в Перник, луксозна лимузина и няколко товарни автомобила.

До иска на комисията се стига, след като Сашо Храбрия е осъден от мюнхенския окръжен съд за участието му в организирана престъпна група за внос и търговия с наркотици в големи размери.

Реклама

Наркобандата, ръководена от Александров, е разбита през 2004 г. след мащабна операция с кодово име „Ефес/Хамелеони“. В грандиозната акция се включват спецченгета от 12 държави. Нейната продължителност е няколко месеца, а резултатите са впечатляващи. Властите директно залавят 650 килограма хероин, а в ареста са прибрани 11 участници в наркоканала. Впоследствие всички те са осъдени на общо 65 години затвор. Най-високото наказание 14 г. зад решетките отнася босът Александров. По време на самото дело се изяснява, че Сашо Храбрия ръководи канал за трафик на хероин от Турция към Западна Европа. Бандата действа между 1998 г. и 2004 г., като през това време успява да прекара над два тона дрога. Докато дрогата преминава през България, пратките са покровителствани от хора в службите, спомнят си криминалисти. Твърди се, че чадърът е осигуряван от един от босовете, който е кумец на депутат от левицата. Заради опасения родните ченгета са включени в операцията в последния момент, допълват бивши служители в МВР. Самото разследване започва през 2003 г., след като турски ченгета подават сигнал до колегите си в Германия, че към тях тръгва пратка с 53 кг хероин. Куриерът и помагачите му са поставени под наблюдение. След координация с ченгета от няколко страни колата с дрогата е следена в продължение на 3800 км до предаването на клиентите в Мюнхен. Спецченгетата успяват да проследят и още няколко пратки, преди да пристъпят към арестите, установени са и босовете на канала и техните подчинени. Едва след като всички факти са изяснени, немските ченгета информират и българските си колеги и арестите започват. В продължение на няколко месеца са конфискувани няколко пратки дрога в България и Турция. В жилище у нас, ползвано като депо, са открити 145 кг дрога. Босът Александров е задържан в Македония по изрично настояване на немските власти, спомнят си криминалисти. По думите им Сашо Храбрия по време на разработката многократно е засичан и у нас. Чуждите служби изрично настояват да не бъде задържан, макар тукашните им колеги да подават информация. Причината е тежкото недоверие в българската съдебна система, обясняват запознати.

Подозренията на германските криминалисти, че у нас ченгета и мафия нерядко са едно, се потвърждават и при разпита на един от куриерите Славчо Георгиев-Палюх. Пред прокурори в Германия той разказва с подробности за срещите си с боса Александров. По думите на Славчо Сашо Храбрия със задоволство му разказвал, че редовно провежда срещи в София с висши прокурори и митнически шефове, става ясно от протокол, разкрит от сайта Бивол.

Най-голямата гордост на Сашо са редовните контакти с човек, известен с прякора Големия Брат. При разпита куриерът не посочва неговото име. От описанието му се разбира, че става дума за висш началник от МВР.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама