Реклама
https://m.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/7339861 www.bgdnes.bg

Скъсаха уклея на яз. "Домлян"

15-годишният Симеон Иванов от Карлово е най-големият майстор на водоема

Уклеят на язовир "Домлян" кълве като пощурял от началото на март! Това стана ясно по време на любителския риболовен турнир за деца за Купата "Приятели на яз. Домлян". Мероприятието събра на бреговете на водоема най-запалените малчугани с въдица в ръка. Оказа се, че рибата вече е започнала да се раздвижва.

Шампион стана Симеон Иванов от град Карлово, който печели купата за втора поредна година. 15-годишният ученик е в 9-и клас в Професионалната гимназия "Генерал Владимир Заимов" в град Сопот. Той е най-големият майстор на водоема и за него няма тайни.

Реклама

"Лових основно уклеи и бабушки. Използвах директен шестметров телескоп и фин такъм с кукичка №16", разкрива тактиката си Симеон пред "България Днес". Той ползва за стръв пинки и бели червеи.

Язовир "Домлян" е разположен в планински район, на северния склон на Централна Средна гора. Водоемът е със залята площ от 1680 декара и се намира на 15 километра от Карлово, в близост до село Горни Домлян. Един от най-богатите е на риба в региона. В него може да се улови също шаран, толстолоб, каракуда, костур, кефал и други видове.

Язовирът се поддържа от риболовното сдружение "Приятели на яз. Домлян", което бе учредено през миналата година. Основните цели, които поставят пред себе си членовете на организацията, са ежегодно зарибяване и опазване на рибния ресурс на водоема от бракониери.

"Цялото ми семейство са рибари - дядо ми ме запали по риболова на реките, а баща ми - по язовирите. Обичам да ходя по река Стряма, където ловя мрени. За стръв си събирам зеленки и ручейници под камъните в реката. От язовирите любим ми е "Копринка". Най-голямата ми риба до момента е 3,5 кг платика, уловена на яз. "Сопот". Иначе през лятото често ловя илария на морето", казва младият майстор.

"Използвам два различни монтажа. На дъно се лови с 4 кукички и цветни тапички, както и тежест над 40 грама. По този начин миналото лято ги разбих на плажа "Нестинарка" край Царево. Понякога иларията кълве само на плувка. Така беше на Поморие. За примамка използвайте блатен червей", съветва Симеон.

Реклама
Реклама
Реклама