Стоян Михов, експерт по есетрови риби: Кръстихме моруната Силвия

Приятел
Автор: Добромир Добрев

Стоян Михов, експерт по есетрови риби:
Кръстихме моруната Силвия

Поставихме й предавател, ако пак се върне в река Дунав, ще може да я проследим

Кой е той?

Стоян Михов е експерт към българското звено на организацията WWF (Световен фонд за природата). Това е международна неправителствена организация, която има за цел опазването на редките животински видове и запазване на биологичното разнообразие. Михов бе човекът, който постави чип и проследяващо устройство на 200-килограмовата моруна, уловена край Силистра през февруари. Ето какво разказа той пред "България Днес".

- Г-н Михов, колко сериозен е проблемът с намаляването на есетровите риби у нас?

- Вече 5-6 години се опитваме да подпомогнем опазването на есетровите риби в река Дунав. Проблемът стана много сериозен, а популациите намаляват все повече. Долното течение на река Дунав от "Железни врата" до делтата са последните естествени местообитания за размножаване на есетрите. До неотдавна тези риби дори бяха разрешени за стопански улов. Бракониерството трудно се изкоренява. Решението е само едно - да бъде ограничен пазарът. Защото, докато има търсене, все ще има някой, който е изкушен от няколко десетки или стотици хиляди левове, които да улови с мрежите. А и знаем, че в Северозападна България е сигурно най-бедното население в Европа. Когато с 1 риба можеш да си оправиш живота и този на децата си, тогава моралните дилеми добиват различен фокус. Същото е и със слоновете и носорозите в Африка. 1 килограм слонова кост струва 1000 евро.

- Как научихте за уловената 200-килограмова моруна?

- Получихме сигнал от ИАРА, че има заловена такава моруна край Силистра. Оказа се възрастна женска, която беше още жива. Работим добре с държавните институции. Ние се опитваме да разберем малко повече какво се случва с есетровите риби. Когато има подобен случай, идваме, за да маркираме и пуснем екземпляра. Когато пристигнахме, дознателите вече бяха приключили работата си. Бракониерството у нас вече официално се криминализира. Имаме голяма пластмасова тръба, в която вкарваме рибата. Процедурата бе дълга.

- В какво състояние заварихте рибата?

- Рибата бе в доста добро състояние. Държахме връзка с риболовния инспектор и му казахме как да процедира, за да бъде рибата добре. Видяхме по снимките, че бракониерите я бяха вързали с въжета през хрилете, а това е опасно. Помолихме да я вържат през опашката. Когато отидохме, рибата вече беше спокойна, но много силна. Видяхме, че има повърхностни рани по гърба. Те вероятно са направени от бракониера с куки при вадене на рибата. Кожата на тази голяма риба е много дебела, покрита с костни плочки, така че раните бяха само повърхностни. Поставихме й антибиотици.

- Каква е целта на маркирането на рибата?

- Чипът, който поставяме, е акустичен предавател. Това не е точно джипиес, защото такъв няма как да работи под водата. Предава сигнал, който може да бъде уловен от нашите приемници по реката. Зарядът на чипа е достатъчен за около 8 години. Ако рибата отново се върне от Черно море в река Дунав, ние вече ще можем да проследим нейните движения, къде се размножава. Тези предаватели се използват от американските биолози за маркиране на акули.

- Маркирали ли сте и други моруни?

- Да, но това е единствената толкова голяма женска и с хайвер. Такива риби почти никога не достигат до учените и изследователите, защото са изключително ценни. За мен също беше много интересно. Проследявайки една такава женска, ние може да научим къде са мръстилищата, където моруните хвърлят хайвер, и тези места да бъдат защитени. Например там да се забранят дейности като драгиране, унищожаване на брега и дъното. Есетровите риби хвърлят хайвер върху малко по-едри камъни и местата са строго определени. След построяването на "Железни врата", където са били основните каменисти части от Дунав, сега местата за размножаване са намалели страшно много. Работим заедно с румънските колеги и до момента сме локализирали само 2 такива места. И двете се намират на територията на Румъния.

- Тази моруна сега стана много известна.

- Да. Рибата беше кръстена Силвия от нейния спасител, риболовния надзирател от ИАРА. При нас има такава традиция, че всяка спасена и маркирина риба трябва да се кръсти. Записана е в протоколите с новото си име. На рибата е поставен и един маркер с телефонен номер на организацията. В случай че някой улови рибата, да ни изпрати информацията къде точно се е случило и къде е пусната обратно. През април ни предстои експедиция съвместно с рибари. Те ни оказват голяма помощ, като ни показват места, където предполагат, че може да се размножават есетри. Мисленето на хората вече се променя и те осъзнават, че имат едно богатство, което трябва да запазим.

- Какво трябва да знаят за моруните?

- Моруните съзряват полово на 16 години, общо взето, като при хората. Могат да се размножат само 2-3 пъти през живота си, който продължава средно 40 години. Те са на 200 милиона години, по-стари от динозаврите. Нека ги пазим!

- Колко моруни навлизат в река Дунав?

- Това е информацията, която се опитваме да си набавим в някакъв научен стил, а не просто по устни сведения и предположения. За тази цел трябва да има по-голям брой маркирани риби. Засега не се знае каква е общата им численост в Дунав. Румънците са отчели, че един голям процент от навлизащите маркирани риби биват уловени и изчезват от радара. Допреди години, когато риболовът на есетрови риби е бил официален, има ясна статистика как уловът намалява с тонове всеки сезон.

- Извършват ли се зарибявания с есетрови риби?

- През последните години не. За последно преди 5-6 години пуснахме 50 хиляди малки чиги в Дунав. Това беше последният такъв опит. Преди да дойде забраната за търговия с хайвер и улов на есетрови риби, имаше държавна програма. Всяко предприятие, което изнасяше черен хайвер, беше длъжно да пуска определени бройки малки рибки в Дунава. Но тази схема не беше прозрачна и работеща.

Мнения

  Споделете

  CAPTCHA изображение
  Обсадиха Чане

  Обсадиха Чане

  Близки на Стоян Зайков бяха евакуирани от специални части и скрити на сигурни места. В същото време заподозреният в две убийства Чане продължава да се издирва. Огромен район в Средна гора е буквално обсаден от издирвачите. Както "България Днес" още вчера съобщи, в Костенец, Момин проход и селата в близост много хора са в паника от невъзможността

  Обрат по случая с прегазения ром крадец

  Обрат по случая с прегазения ром крадец

  Обрат в съдебната зала по случая с прегазен ром крадец от кипърски фермер! Димитракис Пирилис бе обвинен, че умишлено е убил с джипа си 30-годишния ром рецидивист Петър Гаджанов, който опитал да краде от фермата му. Пред съда кипърецът разказа, че не е сгазил нарочно апаша. Магистратите не се трогнаха и го оставиха в ареста.

  Чане убива по списък

  Чане убива по списък

  Близки, познати и дори странични хора, които в даден момент от живота си са познавали килъра от Костенец Стоян Зайков, са в паника. Те смятат, че ако не бъде заловен съвсем скоро, ще продължи да убива и в главата си може да има списък с бъдещите си жертви. Опасенията им се засилват след разкритието,

  Видал разкри новата

  Видал разкри новата

  Футболистът на "Барселона" Артуро Видал най-накрая показа новата жена в живота си. След месеци на слухове и догадки чилиецът и гаджето му официализираха връзката си. Направиха го познатия в последно време начин - с обща снимка в инстаграм. Новата половинка на футболиста е Соня Исаза. Тя е колумбийка. Изявява се като фитнес модел.

  МАРИЯ СИЛВЕСТЪР НА ЯБЪЛКОВА ДИЕТА

  МАРИЯ СИЛВЕСТЪР НА ЯБЪЛКОВА ДИЕТА

  На ябълки мина Мария Силвестър, видя "България Днес". Тв водещата явно предпочита да се храни здравословно и да прекарва свободното си време в компанията на близки приятелки. А слухът, че е заедно с Влади Караджов освен в предаването "Бригада нов дом" и в живота, става все по-упорит и потвърждаван от близки до екранната двойка.

  Хотел на Ветко запечатан окончателно

  Хотел на Ветко запечатан окончателно

  Притежаваният от Ветко Арабаджиев хотел "Пампорово" в едноименният курорт е запечатан напълно легално от НАП. Това става ясно от решение на Административен съд – Пловдив, от миналата седмица. Повод за произнасянето на магистратите е жалба от управляващата хотела фирма "Виктория туристик", която е част от туристическата империя на обвинения в

  Актуално

  Разследващи категорични: Зайков е планирал убийството на Милена Шишкова

  Разследващи категорични: Зайков е планирал убийството на Милена Шишкова

  И днес няма следа от издирвания за убийството в Костенец Стоян Зайков. Той е в неизвестност вече 12-ти ден. Разследващите обаче са категорични, че убийството на 38-годишната Милена Шишкова е планирано, предаде Би Ти Ви. Според полицаите Зайков е направил план за действията си още в началото на месеца и се е подготвил.

  Извадиха над 50 кърлежа от главата на дете в София, било в Южния парк

  Извадиха над 50 кърлежа от главата на дете в София, било в Южния парк

  Над 50 кърлежа са извадени днес от главата на дете в Спешното отделение на Университетската болница "Лозенец". Детето се е разхождало със своите родители в Южния парк в столицата. Това е съобщил пред БТА д-р Димитър Шандурков, лекар в спешното отделение на болница "Лозенец". Друго дете е имало по тялото си 20-30 кърлежа.

  Актрисата Ел Фанинг припадна на кинофестивала в Кан, роклята й била тясна

  Актрисата Ел Фанинг припадна на кинофестивала в Кан, роклята й била тясна

  Ел Фанинг заяви, че припаднала по време на вечеря на кинофестивала в Кан, защото роклята й била прекалено тясна, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.  Двадесет и една годишната актриса колабира на вечеря за приза "Шопар" в Кан. По-късно Фанинг постна послание, придружено от снимка, в Инстаграм, уверявайки, че се чувства добре въпреки онова,

  Филмът за Джеймс Бонд ще има координатор на секс сцените

  Филмът за Джеймс Бонд ще има координатор на секс сцените

  Даниъл Крейг и Ана де Армас ще работят с "координатор на интимността", докато снимат секс сцените в 25-ия филм за Джеймс Бонд, съобщи Контактмюзик, цитиран от БТА.  Продуцентите на филма са много загрижени да осигурят двамата актьори да се чувстват добре в горещите сцени и затова са им осигурили необходимата подкрепа на снимачната площадка.

  Годеницата на Бътън се съблече

  Годеницата на Бътън се съблече

  Бременната годеница на световния шампион във Формула 1 за 2009 г. Дженсън Бътън - Британи Уорд, захвърли дрехите. Моделът на "Плейбой" засне специална фотосесия в чест на очакването на първата си рожба. Двамата с пилота ще станат родители през лятото. Малко преди появата на детето Британи застана пред обектива на известен моден фотограф.

  Не пропускай

  Уитни Хюстън може да бъде съживена
с холограма и посмъртен албум

  Уитни Хюстън може да бъде съживена с холограма и посмъртен албум

  Наследниците на Уитни Хюстън сключиха договор, с който да съживят паметта на американската певица. Той предвижда да бъде издаден неин посмъртен албум и да бъде осъществено турне с помощта на холограма, предаде Франс прес, цитирана от БТА.  Дискографската компания "Праймъри уейв мюзик" обяви, че е подписала договор с наследниците на певицата,

  Белчева събира семенца за култура

  Белчева събира семенца за култура

  Съпругата на Михаил Белчев - Кристина, събира семенца за култура, от които да покълнат млади певчески таланти. Пред столичната дирекция по култура певицата и актриса събра вчера младежи, за да разкрие тайните на класното пеене, видяха топпапараците на "България Днес". Бляскавата Кристина бе обградена от амбициозните младежи и уверено ги поведе

  Почина Ники Лауда

  Почина Ники Лауда

  Трикратният световен шампион от Формула 1 Ники Лауда почина тази нощ на 70-годишна възраст. Андреас Николаус „Ники“ Лауда e австрийски състезател от Формула 1, професионален пилот и предприемач. Роден е на 22 февруари 1949 година, във Виена, Австрия. Участва в състезания от 1971 до 1979 и от 1982 до 1985.

  25-годишен българин е тежко пострадал в планината Олимп, спасители пътуват към него

  25-годишен българин е тежко пострадал в планината Олимп, спасители пътуват към него

  Гръцката спасителна служба провежда мащабна операция за спасяване на 25-годишен българин в планината Олимп. Към момента е известно, че той е пострадал тежко, но е жив, предава БНР. Минути след подаване на сигнала към мястото се насочва спасителен екип. Изпратена е и група от пожарникари от района на Литохоро, както и лекарски екип.

  Скарлет Йохансон се сгоди за приятеля си Колин Джост

  Скарлет Йохансон се сгоди за приятеля си Колин Джост

  Скарлет Йохансон се сгоди за приятеля си, актьора и сценарист Колин Джост, съобщи Асошиейтед прес. Говорителят й Марсел Паризо заяви, че двойката се е сгодила, след като Скарлет и Колин се срещат от две години. Дата за сватбата не е оповестена, предава БТА. Тридесет и четири годишната Йохансон по-рано бе омъжена за актьора Райън Рейнолдс и