Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7340730 www.bgdnes.bg

Сводник трепери от Митко Полицая

Бивш сутеньор на сочения за топсводник Димитър Митров - Митко Полицая стана свидетел срещу аверите си и поиска охрана, научи "България Днес"! Филип Аврамов е описан от обвинението като един от сводниците в клубовете, контролирани от бившия дознател от столично районно. След като проговаря, Аврамов става прокурорски свидетел и иска опека от разследващите заради страх за живота. Сутеньорът се включва в програмата за защита на свидетелите, за която отговаря Бюрото към главния прокурор, разкриват запознати.

По този начин държавното обвинение му намира сигурно място, където да живее необезпокоявано. На Аврамов обаче му се налага да присъства в съдебната зала, когато е призован. Това щеше да се случи вчера по т.нар. дело "Нежен Октопод", по което са подсъдими 29 души като организирана престъпна група. Присъствието на защитения свидетел е подсигурено от прокуратурата, но разпитът му не се състоя.

Реклама

Причината е, че процесът е отложен, тъй като един от адвокатите се поболял от дискова херния и си взел месец болничен. Четиримата подсъдими, които той защитава, бяха категорични, че искат юристът да присъства на разпита на важния свидетел.

Според описаната от обвинението схема Филип Аврамов се прославил сред аверите си със забранена любов и заработване на черно. Той бил назначен като охранител в един от клубовете за платени ласки. Между него и шефовете му възникнало напрежение, защото бил заподозрян, че вдигнал тарифите и прибирал тлъсти пачки от сексуслугите. От него се оплакали и самите жрици, които го издали, че се държи грубо с тях и осигурява с предимство клиенти за техни колежки от други клубове.

След като го поставили под съмнение, Аврамов бил преместен в друг бардак, известен като "Под пилоните" на столичната ул. "Граф Игнатиев". Той твърдял, че иска да се издигне, като набира момичета за клубовете, но не му дали възможност. Затова Аврамов напуснал бандата и заминал за Германия, но не след дълго се върнал. След гурбета той успял да се пребори да е сводник, но бил разкрит, че разваля атмосферата в клуба и че се е загаджил с проститутка, което било абсолютно забранено. Затова Митко Полицая му наложил забрана да взима проститутки от клубовете и да ги превозва до адреси на клиенти, както и лично да води загорели мъже в клубовете, става ясно от обвинителния акт.

Броят на първоначално погнатите за бардаците постоянно се топи. Според прокуратурата начело на организацията е бил Антон Петров-Хамстера, помагали му Мистър България 2003 Мирослав Йончев, модният мениджър Николай Пиронков и живеещият в Белгия Виктор Иларионов. Те са подпукани при зрелищна акция през 2012 г., като се твърдеше, че са действали от 2010 г. През годините обвиненията срещу Петров, Йончев и Цветков падат и те завеждат дела срещу държавата за незаконно обвинение и искат солидни суми за престоя си зад решетките. На подсъдимата скамейка остават Пиронков и Иларионов, като делото срещу тях е отделено и се води за мотивиране на момичета да предоставят сексуслуги срещу заплащане.

Прокуратурата твърдеше, че моделката Ралица била убедена да проституира срещу 600 лв. на час и 1000 лв. за цяла нощ. Печалбата делили наполовина със сочените за сутеньори. Други момичета са карани да проституират в белгийския град Антверпен, където трябвало да отчитат на сводниците по 2 хил. евро седмично.

Според отървалите се от обвинения цялото дело се е градило на показанията само на един свидетел - Мисис България Ралица Тодорова. "Бяха ни сложили в едно голямо дело от няколко групи, за да си показват томовете. Трябваше да бъде пришито към нещо голямо, за да се твърди, че е голямо", коментира Йончев пред вестника.

Реклама

Бройката на подсъдимите по "Нежния Октпод" също намалява прогресивно. При старта на процеса те бяха 43-ма, но след като е връщано няколко пъти на разследващите за отстраняване на нарушения, сега остават 29-има. Те са подсъдими като престъпна банда, но нямат повдигнати вторични престъпления като трафик на хора, какъвто е юридическият термин на сутеньорството, уточниха от спецсъда. Не е изключено това да провали делото поради липсата на други престъпления, коментират юристи.

"Ще се пенсионираме с това дело", вайкаха се някои подсъдими. Предвид десетките обвинени и многото им защитници процесът често се отлага.

Спестяват разпит на премиера

Като свидетел по "Нежния Октопод" бе записан министър-председателят Бойко Борисов. Причината за участието му е бизнесът на Митко Полицая в първите години след напускането му от МВР. Митров е уволнен от системата дисциплинарно през май 1993 г., тъй като два дни не се явил на работа. Според разследващите година по-късно той навлиза в бизнеса с проститутки, първо като отговорник по охраната на нощния бар в столичния хотел "Родина". По това време в хотела се предлагали сексуслуги. През 1995 г. от ръководството на хотела наели нова фирма за охрана, тъй като били притеснени от лошия си имидж заради проститутките. С охраната се заело дружеството "Ипон 1", чийто управител тогава е Бойко Борисов. Макар че за сигурността физически отговаряли други мъже, Борисов ежедневно присъствал на оперативки и уведомявал ръководството на "Родина" дали има оплаквания от гостите.

Въпреки че се е водел прокурорски свидетел, именно държавното обвинение иска отписването на Борисов от списъка със свидетели. Това се случва още на първите заседания по делото, като така се спестява едно разкарване на премиера до сградата на ул. "Черковна".

Реклама
Реклама
Реклама