Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7347309 www.bgdnes.bg

Съдия Плейбой решава за Арабаджиеви

Магистратът води гадже секси адвокатка

Сантяго Педрас ръководи разследването срещу моряците с кокаина на "Св. Николай"

Испанският топсъдия и плейбой Сантяго Педрас решава съдбата на арестуваните Ветко и Маринела Арабаджиеви, научи "България Днес".

Реклама

Седмица след ареста на хотелиерите в курортното градче Кабрера де Мар край Барселона Арабаджиеви се изправят пред Националния съд в Мадрид. Там трябва да бъде решено дали да се уважи европейската заповед за арест, издадена от българската прокуратура. Съдбата на хотелиерите, обвинени задочно в пране на пари, се решава от един от най-известните и уважавани магистрати в Испания - Сантяго Педрас. Той е категоричен, че Ветко и Маринела Арабаджиеви трябва да останат зад решетките, докато съдът в Испания се произнесе на две инстанции дали да бъдат върнати у нас.

Топмагистратът Сантяго Педрас е водил едни от най-сериозните разследвания срещу международната организирана престъпност. Освен със своя професионализъм и авторитет като магистрат №1 на Националния съд Педрас е медийно известен и със завоеванията си сред нежния пол. Той е чест гост на хайлайф партита, на които неизменно се появява с красива дама под ръка.

Преди две години Педрас се развежда с чаровната журналистка Паула Аренас Мартин-Абрил, от която има син. Наскоро представя новата си половинка по време на парти на списание "Венити феър". Тя е русокосото изкушение и топадвокатката в Испания Силвия Кордоба. Юристката е не по-малко известна от своя приятел - съдията. Един от клиентите на Силвия е испански аферист, прочут като европейския Мадоф. Новата приятелка на съдия Педрас е бранила интересите на финансовия играч, обвинен за присвояване на 390 млн. евро от 186 хиляди инвеститори.

Успехите на любовния фронт не засенчват бляскавата професионална кариера на съдия Педрас.

В деня, в който съдия Сантяго Педрас решава, че Ветко и Маринела Арабаджиеви трябва да останат в ареста, разглежда и мярката за неотклонение на португалския наркобарон Франклим Перейра Лобо. Магистратът решава, че и той трябва да чака зад решетките решението за екстрадиция в родината си.

Името на Сантяго Педрас стана известно у нас и покрай задържания с три тона кокаин кораб "Свети Николай“. Екипажът му бе арестуван от испанските власти през 2012 г. Спецполицаи атакуват кораба "Свети Николай", плаващ от Гана към Галисия, на около 80 километра от брега на южния град Кадис. В трюма са открити 108 бали с висококачествен кокаин с тегло близо 3 тона. Екипажът от 21 български моряци е незабавно арестуван за трафик на наркотици, съобщават местните медии.

Реклама

В края на 2017 година Върховният съд на Испания се произнася окончателно за наказанието на българските моряци. Магистратите освобождават 15 от 21 членове на екипажа на кораба "Св. Николай". Шестима са окончателно осъдени. С решение на магистратите бе намалена от 10 г. на 9,5 г. затвор присъдата на капитана, българина Иван Станчев, заради решението му да направи самопризнания, което според съда смекчава вината му. 10-годишни присъди получават старпомът, вторият помощник-капитан, третият помощник-капитан и главният механик. Един от моряците, оказал пълно съдействие на властите, е лишен от свобода за 6 години и половина. Наложена им е глоба в размер на 450 милиона евро.

Съдия Педрас предотвратява кървава терористична атака в Испания. Той ръководи пряко операция за залавяне на 11 джихадисти, готвели кървав атентат в Барселона.

Ислямистите са задържани, след като на 15 декември 2014 година у нас са арестувани „трима младежи, опитали се да прекосят границата с Турция на път за Сирия, където са щели да се присъединят към "Ислямска държава", твърдят специализираните прокурори. Според разследващи те се готвели да извършат невиждан атентат на испанска земя – да отвлекат местен жител, да го облекат в затворнически оранжев гащеризон, да запишат видео на "разпита" му и да го обезглавят пред камера.

След залавянето на тримата джихадисти у нас започва мащабна операция и в Испания. През април 2015 година са заловени и обвинени в същия заговор 11 членове на „Ислямска държава“ в автономната област Каталуня.

Иска арест за руски мафиот

Съдия Сантяго Педрас прати в затвора руснака Константин Мрикхин, един от собствениците на нощния клуб "Куцият кон" в град Перм, в който загинаха 156 души при пожар през 2009 г. След инцидента Мрикхин се укрива в Барселона, където е задържан година по-късно.

Педрас е в епицентъра на разследване срещу трима американски войници, замесени в смъртта на телевизионния оператор Хосе Коусо в Багдад. Журналистът загина през април 2003 г., когато американски танк обстрелва хотел. В него са настанени новинарски екипи, които отразяват войната в Ирак.

Реклама
Реклама
Реклама