Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7351442 www.bgdnes.bg

Електронно кебапче на събора в Рожен

Още място за палатки, поръчки за скара през смартфона 

Нова схема срещу бруталните задръствания по време на надпяването 

Кебапчета и бира ще можем да си избираме през телефона на събора в Рожен.

Мащабното събитие се завръща тази година в Националния културен календар и ще се проведе от 19 до 21 юли.

Една от новостите е виртуален ресторант, който може да се инсталира в мобилния телефон и от там се разглеждат кюфтетата, кебапчетата, бирата и другите продукти за консумация. Услугата ще бъде във формата на онлайн платформа и цели да улесни посетителите на събора при избора им на храни и напитки, обясниха организаторите от сдружение "Рожен - наследство в бъдещето".

Реклама

Поучавайки се от грешките в миналото, тази година идеолозите на празника ще направят някои промени. Палатковият лагер и зоните за паркиране значително ще бъдат разширени, за да могат да поберат всички желаещи да се докоснат до фестивала за народно творчество и животновъдство.

Заради бруталните задръствания е разработена специална транспортна схема с алтернативно преминаване през Лъки, Баните, Девин и в района на Рожен, както и маршрути за обществения транспорт. В дните на събитието чрез интернет ще бъде подавана регулярно информация за пътната обстановка.

Съборното надпяване и надиграване ще бъдат на 4 сцени на Роженските поляни. Община Смолян е предвидила награден фонд за лауреатите. Сред новостите в програмата е конкурс за автентична мъжка, женска и детска носия. Мобилна музейна експозиция "Духът на Родопите" ще покаже родопските традиции, обичаи и ритуали, уточняват организаторите от "Рожен - наследство в бъдещето". На съборните поляни ще бъдат разгърнати изложения на занаяти, животновъдни и фермерски изложби, щандове на традиционни български ястия и храни от фермата.

Роженските поляни отново ще бъдат украсени с над 8000 кв. м трибагреник, а точно в 12 ч. през трите дни на събора ще се извива Голямо роженско хоро.

Организаторите съобразяват програмата с прогнозите за публика от стотици хиляди посетители. И това издание на празничното събитие щe бъде с безплатни вход и паркинги. Община Смолян е заложила 80 000 лв. разходи, свързани с организацията на Роженския събор.

Роженският събор бе възстановен и обновен след 9-годишно прекъсване и през 2015 г. и 2016 г. беше посетен от над 550 000 души.

Реклама
Реклама
Реклама