Реклама
https://m.bgdnes.bg/zdrave/article/7354214 www.bgdnes.bg

Безсъние мъчи половината българи advertorial icon

Над 50% от българите страдат от различна форма на безсъние. Тази притеснителна статистика изнесоха психолози, занимаващи се с лечението на този проблем. Причината е, че все повече хора са подложени на стрес, напрежение и депресии. Работим изложени непрестанно на синята светлина от дигиталните устройства. Това неимоверно влошава качеството на съня.

Когато не сме спали качествено, се събуждаме изморени и раздразнителни, със слаба концентрация, с отслабена имунна система, със занижена адаптивност към външните обстоятелства. Така цял ден сме с изострени сетива и реагираме остро на обкръжаващата ни обстановка. Вечерта се чувстваме, като навита пружина, която не може да се отпусне – трудно заспиваме или спим неспокойно и често се събуждаме. Така попадаме в омагьосан кръг – колкото по-лошо спим, толкова по-непълноценни сме през деня и толкова повече подлагаме организма си на стрес, което отново води до невъзможност за добър сън.

Проучвания показват, че сънят може би е най-подценяваният фактор за поддържане на доброто здравословно състояние. Той обаче има и много други ползи – по време на сън мускулите ни и важни части от мозъка ни си почиват, докато други трупат енергия. Тогава се извършват и множество регенеративни и хормонални процеси от важно значение за правилното функциониране на организма ни. Сънят ни дава енергия, за да можем да се изправим пред предизвикателствата на деня. Нормалният нощен сън е много важен за поддържане работата на имунната и нервната система, за нормалното функциониране на черния дроб, за растежа и за регенерация на клетките. Сънят е не просто заслужената ни почивка, сънят е нашето зареждане. Наблюдавана е висока честота на някои заболявания сред хора, които често се лишават от сън – сърдечно-съдови заболявания, затлъстяване, диабет, заболявания на храносмилателния тракт, емоционални разстройства.

Всички лекари казват, че нуждата от сън е индивидуална за всеки човек. Разбира се, има средна норма, която се равнява на 7-8 часа. Много хора обаче не успяват да почиват толкова. За да улеснят заспиването, те прибягват до силни лекарствени препарати. Лекарствените средства обикновено водят до пристрастяване, зависимост и отпадналост на сутринта.

За да подобрите съня си:

• се въздържайте от напитки, съдържащи кофеин във втората половина на деня и избягвайте употребата на алкохол вечер. Алкохолът предизвиква сънливост, но качеството на съня е нарушено. Променят се отделните фази на съня, което нарушава нормалния цикъл на възстановяване на организма.

• Много е важна обстановката в стаята за сън. По възможност стаята трябва да бъде тиха и шумоизолирана, хладна, тъмна, без ароматизатори и дразнещи силни миризми. Желателно е леглото да е широко, за да гарантира пространството, което е нужно за комфортното позициониране на тялото по време на съня.

• Важно е да знаем, че за да е спокоен сънят ни трябва да се стремим да осигурим почивка на храносмилателния си тракт, което означава, че не трябва да консумираме храна четири часа преди лягане.

• Избягвайте гледането на телевизия, компютър и телефон, поне час преди да легнете да спите.

• Избягвайте и студени душове непосредствено преди сън и не се напрягайте физически и психически.

Добра алтернатива са билковите продукти. Те могат да помогнат да преодолеете безсънието без да ви доведат до пристрастяване и зависимост. Освен това през деня няма да се чувставате отпаднали.

Sleep съдържа висококачествени растителни екстракти Калифорнийски мак и Маточина. Препоръчва се от специалисти при трудно заспиване, безпокосйтво, тревожност. Благоприятства спокойния сън. Релаксира ума и подпомага лесното заспиване Допринася за нормалния сърдечен ритъм, подкрепя нервната система и действа благоприятно при напрежение в стомаха – важна причина за трудното заспиване. Можете да намерите в аптеките и без рецепта или онлайн на https://botanic.cc/products/sleep/.

Реклама
Реклама
Реклама