Реклама
https://m.bgdnes.bg/sport/article/7354822 www.bgdnes.bg

Екснационалът Валери Домовчийски: Бербо, Марто и Стилян са еталонът

Днешните български национали, а и футболистите ни като цяло, трябва да вземат за еталон Димитър Бербатов, Стилян Петров и Мартин Петров. Само като се стремят към техните постижения, хъс и отношение към футбола и живота, отборът ще има шансовете да се класира за големите първенства.

Мнението си пред "България Днес" изказа бившият национал и любимец на "синята" публика Валери Домовчийски. На "лъвовете", селектирани от Петър Хубчев, предстои двубой от европейските квалификации срещу Черна гора на 22 март на стадион "Васил Левски", а три дни по-късно има гостуване на състава на Косово.

Реклама

Именно в мач срещу черногорците през 2009 г., които тогава за пръв път играят като независима държава, Домо отбелязва първия си гол като национал. В състава са още Бербо, Мартин и Стилиян, а нашите побеждават с 4:1.

"Беше мач като мач, разбира се, когато си извикан в националния отбор, усещането е по-различно, но ние бяхме уверени - казва Домовчийски. - Нямам някакви паметни моменти, освен как самият Бербатов ме изведе за гола. Можеше да опита и сам да си изиграе положението, но прецени, че съм в по-добра позиция и за отбора ще е по-полезно да подаде топката.

По-късно се обсъждаше изказването за трите коня, но си беше точно така. Ние, останалите, опитвахме да бъдем на тяхното ниво, не само за да върви отборът, но и ние да се развиваме. Точно към това ниво, към това виждане за футбола трябва да се стремят днешните български футболисти, особено националите."

Според бившата звезда на "Левски", берлинския "Херта", а днес и на "Ботев" (Вр), не бива да се отписват шансовете на българския тим да стигне до европейското първенство.

"Форматът е различен, да, но на това не бива да се разчита. Първо е играта, резултатите идват с добро представяне. Но за това трябва да се работи. Аз съм играл с Митко, Марто и Стенли, виждал съм какво правят, старал съм се да "открадна" неща от тях. Днес те са еталонът. За жалост не съм играл със Златното поколение и не ги коментирам, но съм сигурен, че селекционерът Петър Хубчев върши отлична работа", твърди още нападателят.

В същото време националният ни отбор вече се събра и тренира. Хубчев извежда своите избраници на занимания в Национална футболна база "Бояна". Има и добри новини, след като стана ясно, че защитникът Антон Недялков и крилото Кирил Десподов, за които имаше съмнения, че няма да бъдат на разположение на Хубчев, тренират наравно с останалите в тима.

Реклама
Реклама
Реклама