Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7356547 www.bgdnes.bg

Кметът на Червен бряг в евроафера с храна за бедни

Афера с еврофондове за над 220 хиляди лева е повод за ареста на кмета на Червен бряг Данаил Вълов. Вчера в ранни зори съвместен екип на спецпрокуратурата и Комисия „Антикорупция“ заварди сградата на общината. Паралелно с това агенти на ГДБОП задържат самия Вълов в дома му и обискират служебния му кабинет и офиси на негова фирма. Заедно с кмета са задържани още пет човека.

"За всеки един от тях колегите ще преценят дали и за какво да бъде обвинен", обяви на специален брифинг зам. главният прокурор Иван Гешев. По думите му акцията е проведена след сигнал, подаден от местния журналист Христо Гешов. Репортерът е известен с множеството си разследвания за афери в Червен бряг, заради който бе брутално пребит от маскирани мутри, а близките му заплашвани със саморазправа и уволнение от общинари.

Реклама

Любопитно е, че сигналът на журналиста Гешов до прокуратурата е от пролетта на миналата година. В него той уведомява разследващите за нередности в проведени през 2017 г. обществени поръчки от община Червен бряг по програма "Топъл обяд" на стойност 229 106,22 лв. С парите, отпуснати от ЕС, се заплаща на две избрани от кмета Вълов фирми, за да доставят безплатна храна на социално слаби и пенсионери, показва разследване на репортера.

Какво е наложило разследващите да чакат една година преди да реагират така и не стана ясно. От спецпрокуратурата отказаха да назоват и имената на замесените фирми.

Проверка на "България Днес" показа, че става дума за дружествата "Дева М 2012" и "Кремис 09". Собственик на първото е счетоводителката Цецка Илиева, която обслужва и е съдружник в семейната фирма на кмета Вълов "Терра" АД. Според сайта на "Дева М 2012" готвачите й дълго време са работили в кметската фирма и след преструктуриране на бизнеса се отделят в ново дружество.

Другото дружество победител - "Кремис 09", е на Кремена Илиева, гадже на близкия до кмета общински съветник Явор Бакърджиев.

Първият договор на двете дружества по програма "Топъл обяд" с община Червен бряг е от октомври 2016 г. Малко преди изтичането му на 17 април 2017 г. подчинените на кмета Вълов обявяват нов конкурс. На него освен "Дева М 2012" и "Кремис 09" оферта подава и софийската "Мастър-Пик". Освен че дава по-ниска оферта от фирмите на общинарите софийското дружество декларира и солиден опит. Софийската "Мастър-Пик" представя документи, че доставя храна на десетки държавни институции и лечебни заведения. По-ниската оферта на "Мастър-Пик" очевидно обърква сметките на кмета и той директно прекратява конкурса, вместо да обяви ги обяви за победител, пише в сигнала си отпреди година журналиста Гешов.

Месец по-късно кметът Вълов пуска нова обществена поръчка по програма "Топъл обяд". При нея вече няма изненади. Участниците са само "Дева М 2012" и "Кремис 09". Без изненада те печелят обществената поръчка, и то с цени по-високи от предходната година.

Реклама

Скандали с неплатена вода и данъци

Наред с аферата "Топъл обяд" спецпрокуратурата проверява и още договори, сключени от кмета на Червен бряг Данаил Вълов. По правило победители в конкурсите са фирми, близки до градоначалника, или общински съветници, показват разследванията на бития журналист Христо Гешов.

Обект на проверка е и отношението на общинските власти към кметската фирма "Тера" АД. Основен акционер със 71,4 процента е кметът Вълов, а управител е съпругата му. През 2017 г. дружеството, което притежава керамичния завод в Червен бряг, е уличено от служители на ВиК – Плевен, в злоупотреба с вода и незаконно присъединявяне към водната мрежа. След като нарушението е засечено, се подава сигнал до прокуратурата. Година по-късно в в Районния съд - Червен бряг, стартира и делото за водната афера.

Първото заседание е отразено от журналиста Христо Гешов, който дни след това е пребит от маскирани мъже. В своя материал по случая пострадалият репортер разкрива и други нередности около кметската фирма. Според цитирани от него документи "Тера" АД дълги години е пропускала да плаща и местните си данъци и такси. Гешов твърди, че натрупаните суми са за десетки хиляди левове. Любопитно е, че за плащането им трябва да следи ръководената от кмета администрация, но видими резултати няма.

Реклама
Реклама
Реклама