Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7356784 www.bgdnes.bg

Ексобластният на Бургас оправдан след спор за земя

Бившият областен управител на Бургас Павел Маринов е оправдан от спецсъда за длъжностно престъпление, научи "България Днес". Той беше погнат през 2014 г., че е използвал служебното си положение в услуга на частни интереси, като се е намесил в спор за собственост между две дружества за терени в Северната промишлена зона.

Казусът се влачи с години, първо е подхванат от Окръжната прокуратура в морския град, след това се заема Националната следствена служба. През март м.г. делото стартира в специализирания съд, който разглежда престъпленията на висши държавници. На 26 февруари съдия Лилия Георгиева обявява Маринов за невинен. Разноските от над 1000 лева остават за сметка на държавата, а прокуратурата веднага протестира.

Реклама

Според държавното обвинение Павел Маринов е злоупотребил с властта си, като на 2 август 2013 г. е издал заповед, с която обявява за нищожни издадените актове на предшествениците си - Константин Гребенаров от 31 май 2013 г. и вр.и.д. Севдалина Турманова от 12 юни 2013 г. Двете касаят уреждане на собствеността на сградите в Северната промишлена зона.

Наказателното производство срещу областния управител започва след сигнал до прокуратурата от "Сентрал парк Бургас" ЕООД. От дружеството претендират, че Маринов неправомерно се е намесил в спор между тях и "Бутед" АД относно 42 дка терени. Жалват се и че заповедта на губернатора не е била изготвена от експерти в областната администрация, а от външни юристи, вероятно близки до "Бутед" АД, не е минала съгласуване в комисиите и не е била консултирана с юристите на администрацията.

"Сентрал парк Бургас" купува бившата държавна складова база на РКС "Черноморие" и решава да дари на общината голям парцел от собствеността си заради строеж на нова пътна артерия между комплекс "Славейков" с центъра на града. Маринов стопира това намерение, като деактува имота и отменя два от актовете на предшественика си Константин Гребенаров и заличава напълно бившето участие на държавата в търговското предприятие. Собствеността върху земята на "Сентрал парк" е призната с решение на Върховния касационен съд от март 2010 г. Сградите се владеят от "Бутед" АД и те оспорват собствеността, става ясно, след като гръмва случаят. Областният

отказал да приложи присъдата, заради което спечелилата фирма се обръща към прокуратурата и той се сдобива с обвинения.

В обвинителния акт спецпрокуратурата пише, че със заповедта си и с отмяната на заповедите на предшествениците си Маринов е набавил облага за "Бутед" АД и причинил вреда на "Сентрал парк Бургас" ЕООД в размер на над 101 хил. лева.

"Изключително груби са обвиненията, свързани с лобиране на частна фирма в полза на лични интереси. Моята позиция беше, че в спор за собственост между частни фирми не трябва да намесва държавата и реших да отменя издадените заповеди", коментира Маринов пред медиите след скандала. Той изтъкна, че е бил заплашван, защото имало интереси за много пари.

Павел Маринов е сочен като "Баща на Супер Бургас". Той е бивш общински председател на БСП. Занимава се с рисуване и прави изложба. След проблемите си с правосъдието полага клетва като адвокат. Към момента е управител на Центъра за регионални стратегии.

Реклама
Реклама
Реклама