Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7358722 www.bgdnes.bg

Истерия за дядо Влайчо

Свършиха местата за нощувки

Хиляди напират да видят откриването на мемориалния му комплекс 

Истерия около личността на дядо Влайчо!

Хиляди хора напират да присъстват на откриването на мемориалния комплекс на пророка в сливенското село Коньово. Магичното събитие е планирано за 15 август, когато е рожденият ден на гадателя, а православният свят отбелязва Голяма Богородица.

"Интересът към събитието е много голям. Постоянно ми звънят хора, за да питат за откриването. Всички искат да дойдат точно на 15 август, което ще ни създаде проблеми. Комплексът не може да събере хиляди хора. Друго изпитание е, че по време на годината е много горещо и не знам дали ще успеем да осигурим вода за всички присъстващи. Не искам да се стига до инциденти и усложняване на здравословното състояние на поклонниците", коментира пред "България Днес" кметът на Нова Загора Николай Грозев. Градоначалникът е инициатор на изграждането на комплекса на дядо Влайчо, тъй като приживе се е срещал с него и пророкът е помогнал в трудни моменти.

Реклама

Грозев призова хората да не идват точно на 15 август, а да планират дата след това, за да се поклонят пред делото на дядо Влайчо.

"Комплексът ще бъде постоянно отворен, така нека хората дойдат след откриването. Гарантирам, че всеки ще може да разгледа и да се докосне до делото на дядо Влайчо", добави градоначалникът.

В началото на века около личността на пророка отново има истерия, тъй като бързо се разчува за чудодейните му дела да лекува и да помага на хора. Никой не пише за него приживе, но сред народа дядо Влайчо става изключително популярен. Наричат го Безсребреник, защото не вземал и стотинка.

Интересът около първия и единствен негов мемориален комплекс е толкова голям, че отсега са запазени за нощувки къщите в Коньово и околните села. Вече е почти невъзможно да се намери място за спане в района, което допълнително усложнява присъствието навръх Голяма Богородица.

Строителството на комплекса струва около 700 000 лева, като сериозна част от средствата са от дарения. Строежът започна на 6 декември 2017 година и напредва с бързи темпове. Ще има малък параклис, чешма, кът с вещите на пророка, алея с ангели и други знакови обекти, свързани с делото на гадателя.

За дядо Влайчо се твърди, че е по-силен от Ванга и който е помогнал на много хора. Предсказва и познава смъртта на Георги Димитров, след което е арестуван като враг на народа. Шест години лежи по лагери, включително в Белене. Познава всичко, което казва, предвещава много точно съдбата на Людмила и Тодор Живкови. Дядо Влайчо е пълен аскет, умира, без да докосне жена, на 87 г.

Реклама
Реклама
Реклама