Реклама
https://m.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/7359466 www.bgdnes.bg

Шаранът кълве на земен червей

Жени ще кръстосват въдици за първи път на световен шампионат във Франция

Първите топли дни за годината раздвижиха шараните по някои от големите ни язовири и реки. Тези риби са прекарали последните 3-4 месеца, заровени в тинята неподвижно. Шараните не са активни през зимата, изпадат в летаргия и почти не се хранят в този период.

Затова сега са по-гладни от всякога. Любимото им пролетно лакомство са дебелите земни червеи. Сега шараните предпочитат мръвката и затова се търсят предимно на жива стръв. За целта се замята на дъно с по-големи куки, на които се закача грозд от 2-3 едри червея. Примамката е доста изкушаваща за шараните, които отскоро са се събудили и вече навлизат в по-плитките участъци на водоемите.

Реклама

Може да се ползват и специални ароматизатори (дипове), в които стръвта се потопява. Сега сладките аромати все още не са на мода. Вкус на риба, мида ще ни свършат работа. Много популярна стръв е тигровият фъстък.

Тези риби се ориентират към устията и заливите на язовирите, където се вливат реки и потоци. Потопените върби, храсти или изсъхнала растителност са типичните им местообитания през пролетта. Дори не е нужно предварително да се захранва, важно е да се уцели къде точно са се групирали шараните.

Междувременно първото световно първенство по улов на шаран за жени ще се проведе в края на май във Франция. Домакините вече са в трескава подготовка за посрещнат дамския елит в "тежката категория" на риболовните спортове.

Любопитно е как ще се справят дамите в тази толкова трудна и типично мъжка дисциплина - при 72-часово денонощно състезание в полеви условия и без кой знае какви битови удобства. Засега не се предвижда българско участие.

През февруари националният отбор на България за мъже завърши на девето място на световното първенство по риболов на шаран. То се проведе на язовир в Южноафриканската република. Шампиони станаха домакините от ЮАР, следвани от Франция и Румъния.

Реклама
Реклама
Реклама