Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7361201 www.bgdnes.bg

Не само Лили крие годинките

Ивана и Рени мълчат за възрастта си

Аня Пенчева, Енджи Касабие, Вили Рей също се изкарват по-млади

Колкото да е модерно да се говори за равенството между половете, изглежда, че такова няма, когато застанем пред бога на времето. Макар днес жизненият цикъл да е изместен с минимум 10-15 години напред, според клишето мъжът на 50 е "в разцвета си", докато неговата връстничка - в своя залез.

Жените доста по-често стават жертва на тази дискриминация, която освен вицове за Лили Иванова роди цяла антиейджинг индустрия. Огледайте се - отвсякъде сме атакувани от реклами на продукти и услуги, които настойчиво ни внушават едно и също - бръчките трябва да се заличават, белите коси да се боядисват, мускулите да се стягат, провисналото да се изрязва. Но да си признаем, често ние самите поддържаме митове, легенди и традиции, които правят възрастта ни тема табу и ни карат да се паникьосваме от новопоявилия се в слепоочията ни бял косъм.

Реклама

"Така е. Веднага давам пример - "Жена не се пита за годините!" е едно от най-лицемерните и унизителни "правила на добрия тон", което е толкова дълбоко вкоренено в умовете ни клише, че дори аз понякога се хващам как се притеснявам да попитам жена за възрастта й. Не знам откъде и как се е появил този стереотип - може би от някогашния мракобесен патриархат, когато основната функция на жената е била да ражда и да обгрижва мъжа. Тоест да е плодовита и хубавка - все качества, присъщи на младостта, с която е била измервана женската стойност. А в онези времена жените не са имали друг избор, освен да се съгласят с това", сподели певицата Вили Рей, ученичка на Лили Иванова. Самата тя скри десетилетие от възрастта си на едно от изданията на фестивала "Пирин фолк". Блондинката от Етрополе обра точките с песента "Златно време". Точно по това време обаче тя е на 59 години и няколко месеца по-късно отпразнува 60 години.

За Лили Иванова също не е ясно каква точно е истинската й възраст, тъй като версиите са многобройни. Официално тя обявява, че е родена през 1939 г., но различни хора имат различна информация. Според първата й кума - покойната Лидия Станчева, шефка на естрадата в "Концертна дирекция", рождената й дата е 1934 г. В немски музикален справочник, издаден през 1975 г., е записано, че Лиленце е родена 1935 г., а в епархията в родния й Кубрат твърдят, че е 1936 г. Бившият любовник на певицата Личо Стоунса, както и авторът на първата й биография Марин Бончев твърдят, че тя е родена през 1938 г., обосновавайки се, че това е годината, вписана в тогавашния й паспорт, с който заедно са си получавали хонорарите. Бившият съпруг на примата Янчо Таков пък разкри преди няколко години, че дори е участвал в смяната на рождената й дата в паспорта заради конкурс.

"През 1973 г. Лили трябваше да замине за Виня дел Март в Чили. Според изискванията на организаторите имаше възрастово ограничение, което забраняваше на изпълнители над 30 години да участват. Лили беше на 34 тогава. Затова нашите служби се погрижиха да поправят нейното ЕГН и я подмладиха с четири години", сподели пред вестника Таков.

Въпреки че според голяма част от шоубизнеса ни истинските жени нямат възраст, за тези над 40-те често чуваме: "стара чанта". А контекстът е - одъртееш ли, вече не ставаш за нищо, затова по-добре не казвай на колко си години. Хайде обаче да помислим - може ли да се наложи стереотип, ако няма кой да се съгласи с него? "Така е. Аз също много съм мислила по въпроса", споделя Катя Близнакова, която във фейсбука също е написала, че е 70-и набор, а по лична карта е родена през 1965 г.

Фолкзвездата Ивана, която също е заразена от синдрома на колежките си, пък прилага хитър номер на мъжете, като ги пита на колко години им изглежда. Те й отговарят - не повече от 35 години, и изпълнителката ги добавя в профилната си страница. Истинската й възраст обаче е далеч по-впечатляваща.

Реклама

Колежката на Ивана – Рени, също крие възраст - намалява със седем години истината. Тази година тя ще чукне 50, но миналата година певицата получи честитка за отдавна навършените 42. Всъщност Рени е родена през 1969 г.

Седем години от възрастта намали и звездната диетоложка Енджи Касабие, която се изживява като ливанска принцеса. Преди 10 години красавицата нашумя, след като втали със специален режим Стефан Данаилов и вече две петилетки все гони 30-те. Във визитката, с която Енджи влезе преди две години във "ВИП брадър", бе представена като 28-годишна бизнес дама - с цели 7 години по-малко от действителните.

В интервюта за различни медии Енджи се представя ту за 25-годишна, ту с няколко години по-възрастна, но никога над 30 г. Всъщност Касабие е родена на 1 ноември 1982 г., показва справка в Търговския регистър, където фигурират данните за фирмите й.

Актрисата Аня Пенчева също като останалите свали две години от възрастта си благодарение на хитър трик, който днес я подмладява, но само на документи. Схемата актрисата извърши предвидливо още на младини, когато нямало електронни регистри.

Тя с лекота излъгала за годината си на раждане, когато служителите на градския регистър й изготвяли новите документи за самоличност, тъй като загубила акта си за раждане. По актуална лична карта и неостаряващият секссимвол на родния театър тази година трябва да навърши 60, а истинската й възраст, дори в Уикипедия, е 62. Години, които тя трябва да направи на 12 септември.

Реклама
Реклама
Реклама