Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7362022 www.bgdnes.bg

С 4 хеликоптера вадят пътниците от авариралия круизен кораб край Норвегия (Снимки, видео)

Морските спасителни служби съобщиха, че корабът "Вайкинг скай" с около 1300 пътници и екипаж на борда е изпратил сигнал за помощ, тъй като се е приближавал към брега, носен от вълните. По-късно обаче екипажът успял да запали един от двигателите и корабът е закотвен на около 2 км от сушата. Пътниците са издигани един по един от палубата и откарвани по въздуха в близко село, северно от град Молде, на западното крайбрежие на Норвегия.

Ако трябва да евакуираме всички, ще ни е нужно много време, каза говорител на спасителните служби.

Реклама

Крайбрежната ивица Хустадвика е известна със суровите климатични условия и плитките води, осеяни с рифове. Норвежкото правителство провежда оценка дали да построи огромен океански тунел под близка планина, за да осигури по-безопасно движение.

Корабът "Вайкинг скай", построен през 2017 година, е собственост на Вайкинг оушън круизиз (Viking Ocean Cruises), част от група Вайкинг круизиз (Viking Cruisеs), основана от милиардера Торстейн Хаген. Според сайта на компанията той е с капацитет 930 пътници.

В спасителната операция се включиха няколко плавателни съда и четири хеликоптера, а на сушата се подготвят места за настаняване на пътниците.

Ветровете са със скорост 38 възела (70,3 км в час - бел. прев).

Мобилизирани са всички спасителни екипи в района, включително 60 доброволци от Норвежкия червен кръст.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама