Реклама
https://m.bgdnes.bg/zdrave/article/7390786 www.bgdnes.bg

ЯМР-направлявана радиотерапия – революционно лечение на рак advertorial icon

Има само 20 такива устройства в света и едно от тях току-що пристигна в Истанбул, в болница ACIBADEM Maslak

След сърдечносъдовите заболявания ракът остава втората най-значима здравна заплаха. Очаква се, че в края на тази година 18,1 млн. души по света ще бъдат засегнати от онкологични заболявания, а смъртните случаи ще надхвърлят 9 милиона. Ракът на белите дробове е най-често поставяната диагноза, с дял от средно 11,6% при мъже и жени. При жените най-често се диагностицира рак на гърдата, а при мъжете – рак на простатата. Сред често срещаните онкологични диагнози са и ракът на дебелото черво, на стомаха и на черния дроб.

Съвременната медицина е немислима без технологиите, а ранната диагноза и високотехнологични устройства повишават шансовете за успешно лечение на рака, дори и в напреднал етап. Една от най-новите технологии, които представляват революция в лечението на злокачествени тумори, е ЯМР-направляваната радиотерапия. Това означава, че в един и същи апарат, използван за радиотерапия, е интегрирана и ЯМР-технология. С нейна помощ радиационният онколог може да провежда лечението с хирургична точност, тъй като устройството му позволява да вижда тумора много ясно, дори ако се намира в меките тъкани.

"Новата технология, която комбинира ядрено-магнитен резонанс и линеен ускорител, ни позволява да визуализираме тумора много добре и да го лекуваме с голяма прецизност. Този апарат ни дава възможност да достигнем дори тумори, които не можеха да се лекуват с радиационна терапия като например тези в панкреаса. С по-старите технологии не можехме да доставим оптималната доза облъчване до панкреаса заради заобикалящите го тъкани и органи. Но с това устройство можем да приложим по-високи дози, тъй като виждаме по-добре засегнатата зона“, казва проф. Енис Йозяр, ръководител на Катедрата по радиационна онкология в Медицинския факултет на Университета Acibadem Mehmet Ali Aydinlar.

Радиотерапията е важен компонент от онкологичното лечение, а ролята й е да унищожава злокачествените тумори чрез радиация. Едно от основните предизвикателства пред специалистите по радиотерапия е прецизното прицелване на радиационните лъчи, така че да предпазят здравите тъкани и жизненоважни органи в близост до злокачествени тумори. ЯМР-направляваната радиотерапия (MR Linac) може да помогне много в това отношение. Технологията е използвана за първи път в САЩ през 2015 г. Към момента в света има едва 20 такива устройства, с чиято помощ специалистите могат за персонализират всяка лечебна сесия. Болница Acibadem Maslak е деветият център в света, който разполага с MR Linac.

"Преди да разполагаме с ЯМР-направлявана радиотерапия, използвахме първоначалния лечебен план за всяка радиотерапевтична сесия. Но както знаем, туморите, разположени в стомаха, гърдите и вътрешните органи, се движат, променят позицията си и това затруднява лъчетерапевтичното лечение. Сега с магнитен резонанс, интегриран в самия ускорител, получаваме точно изображение на тумора по всяко време. Ако засегнатите тъкани изместят позицията си, променяме плана и прилагаме лечението според новото местоположение. Тоест, пренастройваме лечението според информацията, получавана по време на лечебната сесия. Говорим за адаптивна радиотерапия, която е съвсем нов алгоритъм“, обяснява специалистът от ACIBADEM.

Той подчертава и други важни предимства на ЯМР-направляваната радиотерапия: ограничаване на страничните ефекти за пациента и намаляване броя на лечебните сесии.

„Преди при някои тумори трябваше да проведем 30 сесии, сега можем да приложим 5 фракции. Това означава, че времето за лечение се съкращава от 2 месеца на 2 седмици, което е от голяма полза, особено за пациенти, които идват от чужбина за лечение в болници ACIBADEM в Турция. Основни индикации за този вид ЯМР-направлявана радиотерапия са рак на гърдата (някои видове и локализации), рак на белия дроб (някои случаи), рак на черния дроб, чернодробни метастази, рак на панкреаса, коремни и простатни тумори“, казва проф. д-р Енис Йозяр.

Лечението може да се прилага и при деца и не е обусловено от размера на туморите. Специалистът смята, че в следващите 10 години ЯМР-направляваната радиотерапия (MRIdian Linac) ще се използва все по-широко.

Болница Acibadem Maslak – една от болниците в Европа, в които се прилага ЯМР-направлявана радиотерапия, е част от Acibadem Healthcare Group - една от водещите институции в Турция в частните здравни услуги. Съставена от 22 болници и 15 медицински центъра, от 2012 г. Acibadem е част от IHH Healthcare и втората най-голяма здравна верига в света. В момента Турция е една от водещите държави в медицинския туризъм благодарение на предоставяните най-съвременни диагностични и лечебни услуги.

За допълнителна информация и консултация:

Тел. +905309768394 (на български език, с viber и whatsapp)

www.acibadem.bg

www.facebook.com/AcibademHospitalsGroupBulgaria

Реклама
Реклама
Реклама