ЯМР-направлявана радиотерапия – революционно лечение на рак

Приятел
Автор: 24 часа онлайн

ЯМР-направлявана радиотерапия – революционно лечение на рак

Има само 20 такива устройства в света и едно от тях току-що пристигна в Истанбул, в болница ACIBADEM Maslak

След сърдечносъдовите заболявания ракът остава втората най-значима здравна заплаха. Очаква се, че в края на тази година 18,1 млн. души по света ще бъдат засегнати от онкологични заболявания, а смъртните случаи ще надхвърлят 9 милиона. Ракът на белите дробове е най-често поставяната диагноза, с дял от средно 11,6% при мъже и жени. При жените най-често се диагностицира рак на гърдата, а при мъжете – рак на простатата. Сред често срещаните онкологични диагнози са и ракът на дебелото черво, на стомаха и на черния дроб.

Съвременната медицина е немислима без технологиите, а ранната диагноза и високотехнологични устройства повишават шансовете за успешно лечение на рака, дори и в напреднал етап. Една от най-новите технологии, които представляват революция в лечението на злокачествени тумори, е ЯМР-направляваната радиотерапия. Това означава, че в един и същи апарат, използван за радиотерапия, е интегрирана и ЯМР-технология. С нейна помощ радиационният онколог може да провежда лечението с хирургична точност, тъй като устройството му позволява да вижда тумора много ясно, дори ако се намира в меките тъкани.

"Новата технология, която комбинира ядрено-магнитен резонанс и линеен ускорител, ни позволява да визуализираме тумора много добре и да го лекуваме с голяма прецизност. Този апарат ни дава възможност да достигнем дори тумори, които не можеха да се лекуват с радиационна терапия като например тези в панкреаса. С по-старите технологии не можехме да доставим оптималната доза облъчване до панкреаса заради заобикалящите го тъкани и органи. Но с това устройство можем да приложим по-високи дози, тъй като виждаме по-добре засегнатата зона“, казва проф. Енис Йозяр, ръководител на Катедрата по радиационна онкология в Медицинския факултет на Университета Acibadem Mehmet Ali Aydinlar.

Радиотерапията е важен компонент от онкологичното лечение, а ролята й е да унищожава злокачествените тумори чрез радиация. Едно от основните предизвикателства пред специалистите по радиотерапия е прецизното прицелване на радиационните лъчи, така че да предпазят здравите тъкани и жизненоважни органи в близост до злокачествени тумори. ЯМР-направляваната радиотерапия (MR Linac) може да помогне много в това отношение. Технологията е използвана за първи път в САЩ през 2015 г. Към момента в света има едва 20 такива устройства, с чиято помощ специалистите могат за персонализират всяка лечебна сесия. Болница Acibadem Maslak е деветият център в света, който разполага с MR Linac.

"Преди да разполагаме с ЯМР-направлявана радиотерапия, използвахме първоначалния лечебен план за всяка радиотерапевтична сесия. Но както знаем, туморите, разположени в стомаха, гърдите и вътрешните органи, се движат, променят позицията си и това затруднява лъчетерапевтичното лечение. Сега с магнитен резонанс, интегриран в самия ускорител, получаваме точно изображение на тумора по всяко време. Ако засегнатите тъкани изместят позицията си, променяме плана и прилагаме лечението според новото местоположение. Тоест, пренастройваме лечението според информацията, получавана по време на лечебната сесия. Говорим за адаптивна радиотерапия, която е съвсем нов алгоритъм“, обяснява специалистът от ACIBADEM.

Той подчертава и други важни предимства на ЯМР-направляваната радиотерапия: ограничаване на страничните ефекти за пациента и намаляване броя на лечебните сесии.

„Преди при някои тумори трябваше да проведем 30 сесии, сега можем да приложим 5 фракции. Това означава, че времето за лечение се съкращава от 2 месеца на 2 седмици, което е от голяма полза, особено за пациенти, които идват от чужбина за лечение в болници ACIBADEM в Турция. Основни индикации за този вид ЯМР-направлявана радиотерапия са рак на гърдата (някои видове и локализации), рак на белия дроб (някои случаи), рак на черния дроб, чернодробни метастази, рак на панкреаса, коремни и простатни тумори“, казва проф. д-р Енис Йозяр.

Лечението може да се прилага и при деца и не е обусловено от размера на туморите. Специалистът смята, че в следващите 10 години ЯМР-направляваната радиотерапия (MRIdian Linac) ще се използва все по-широко.

Болница Acibadem Maslak – една от болниците в Европа, в които се прилага ЯМР-направлявана радиотерапия, е част от Acibadem Healthcare Group - една от водещите институции в Турция в частните здравни услуги. Съставена от 22 болници и 15 медицински центъра, от 2012 г. Acibadem е част от IHH Healthcare и втората най-голяма здравна верига в света. В момента Турция е една от водещите държави в медицинския туризъм благодарение на предоставяните най-съвременни диагностични и лечебни услуги.

За допълнителна информация и консултация:

Тел. +905309768394 (на български език, с viber и whatsapp)

www.acibadem.bg

www.facebook.com/AcibademHospitalsGroupBulgaria

Мария по дантелки из улиците

Мария по дантелки из улиците

По дантелени черни чорапи, високи токове, шлиферче, което едва прикрива задните й части, и разкопчана до пъпа блуза се пусна Мара Отварачката из софийските улици. Певицата беше помъкнала със себе си чанта с гримове и помади, с които явно не се разделя. Очакваме скоро Мария да тръгне съвсем без дрехи.

Нов танц в непоказвано видео на Боби Михайлов от яка сватба (Видео)

Нов танц в непоказвано видео на Боби Михайлов от яка сватба (Видео)

След Преслава се кърши и на гръцко Нови танцови стъпки е усвоил Боби Михайлов, става ясно от видеоклип, изпратен до редакцията. В непоказвания досега запис се виждат нови култови движения на футболния бос. През 2012 г. Боби стана известен с уникален танц по ритмите на парчето на Преслава "Като за финал".

Модел събра очите на минувачи

Модел събра очите на минувачи

Фотосесия на модел събра очите на минувачите до известен столичен мол. В ролята на импровизирана съблекалня се превърна колата на моделката, която сменяше тоалетите на самата улица и предизвика фурор сред преминаващите покрай автомобилът и

Джена крие сребърни грейпфрути в пазвата

Джена крие сребърни грейпфрути в пазвата

"Сребърни ята" не, ами направо "Сребърни грейпфрути" е положението! Джена ги стисна, притисна и те изскочиха - нещата, дето крие в пазвата! В сребърните одежди на Снежанка се появи чалгаджийката на сцената през уикенда и вдигна във въздуха всичко живо. Сребристосивото й бюстие привлече погледите на купонджиите и не им даде покой.

Бербо сменя Боби!

Бербо сменя Боби!

Потърсете ме да ви оправя футбола, каза голмайсторът преди почти 10 години Димитър Бербатов може да замени Борислав Михайлов начело на Българския футболен съюз. Бившият голмайстор на националния отбор и на "Манчестър Юнайтед" е с най-големи шансове да поеме управлението на футбола ни, научи "България Днес" от свои източници.

Затвор грози Алонсо

Затвор грози Алонсо

Световният шампион с Испания Шаби Алонсо може да се озове в затвора. Той е обвинен в данъчни измами за няколко милиона евро. Ако се докаже, че е виновен, може да лежи до пет години. Бившият халф на "Реал" е поредният футболист с проблеми с данъчните след Кристиано Роналдо и Лионел

Актуално

Състоянието на Стефан Данаилов се подобрило частично

Състоянието на Стефан Данаилов се подобрило частично

Продължава битката за живота на филмовата легенда Стефан Данаилов. Все още лекарите от ВМА не съобщават официално подробности за лечението на актьора. Има частично подобрение в състоянието му, предаде NOVA. Той вече диша самостоятелно, макар и с помощ. Общото му състояние обаче остава критично. На Данаилов са направени много изследвания

САЩ и Турция са договорили прекратяване на огъня в Сирия

САЩ и Турция са договорили прекратяване на огъня в Сирия

Турция се е съгласила на петдневно прекратяване на огъня в Североизточна Сирия, което да позволи изтегляне на кюрдските сили, заяви вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс след разговори с турския президент Тайип Ердоган, предаде Ройтерс. Малко преди това американският президент Доналд Тръмп написа в Туитър, че има "страхотни добри новини от Турция"

Доведеният син на Стефан Данаилов: В кома е, за да не се мъчи

Доведеният син на Стефан Данаилов: В кома е, за да не се мъчи

Трудно дишаше и се наложи на апаратно дишане да го сложат. По лекарски избор го сложиха и в медикаментозна кома, иначе той си беше в съзнание. Явно, за да не се мъчи, не знам. Това сподели доведеният син на Стефан Данаилов - Росен Цанков, за състоянието на актьора. Той говори с журналисти пред Военномедицинска академия,

Мария по дантелки из улиците

Мария по дантелки из улиците

По дантелени черни чорапи, високи токове, шлиферче, което едва прикрива задните й части, и разкопчана до пъпа блуза се пусна Мара Отварачката из софийските улици. Певицата беше помъкнала със себе си чанта с гримове и помади, с които явно не се разделя. Очакваме скоро Мария да тръгне съвсем без дрехи.

Близките на Стефан Данаилов се надяват днес да бъде екстубиран

Близките на Стефан Данаилов се надяват днес да бъде екстубиран

Стефан Данаилов диша самостоятелно, макар да е интубиран, научи "24 часа" от негови близки. Дишането му се подпомага от апарат, без да е напълно изкуствено, за което е необходимо да се направи дупка в трахеята му, т. нар. трахеостома. Близките му очакват днес да бъде екстубиран, т. е. да се извади тръбата от гърлото му

Не пропускай

Бившата на Балотели и Роналдиньо: Дрогираха ме!

Бившата на Балотели и Роналдиньо: Дрогираха ме!

Бившата половинка на Марио Балотели и Роналдиньо - Сара Томази, се завръща в телевизията. Тя се бе покрила за няколко месеца. Оказа се, че през това време се е лекувала. Дамата, която изгря в няколко порнофилма, е била пристрастена към наркотиците. Злоупотребявала е и с алкохола. Томази се изповяда в едно от най-гледаните предавания в Италия

Лопес прости на Икарди за Уанда

Лопес прости на Икарди за Уанда

Нападателят на "Кротоне" Макси Лопес се отърси от омразата към Мауро Икарди. Той протегна ръка за помирение към бившия си най-добър приятел, който преди няколко години му открадна съпругата. Фаталната Уанда Нара изневери, а по-късно и заряза мъжа си заради авера му. Оттогава Лопес бе в непрестанна война с двамата предатели

Елтън Джон: Римейкът на "Цар Лъв" няма същото въздействие като първата версия

Елтън Джон: Римейкът на "Цар Лъв" няма същото въздействие като първата версия

Световноизвестният британски певец и музикант Елтън Джон не харесал римейка на "Цар Лъв", защото саундтракът към лентата се оказал несполучлив, пише Контактмюзик. По думите на сър Елтън новият филм бил за него "едно голямо разочарование". Сайтът припомня, че музикантът композира и изпълни песни в оригиналната анимационна версия от 1994 година

Стефан Данаилов с хипостатична пневмония и полиорганна недостатъчност

Стефан Данаилов с хипостатична пневмония и полиорганна недостатъчност

Любимият актьор Стефан Данаилов вероятно има хипостатична пневмония, която е довела до полиорганна недостатъчност и затова се е наложило да бъде на асистирана вентилация, предполагат лекари, които чуха за влошеното му състояние. От ВМА официално категорично отказват каквато и да е било информация за състоянието му, тъй като това е лична информация.

Нийл Патрик Харис ще партнира на Киану Рийвс в „Матрицата“ 4

Нийл Патрик Харис ще партнира на Киану Рийвс в „Матрицата“ 4

Звездата на филма „Как се запознах с майка ти“ на Netflix ще се присъедини към Киану Рийвс и Кари-Ан Мос, които ще се върнат в ролите си в четвърти епизод на „Матрицата”, информира Спутник. Подробностите за сюжета са оскъдни и няма информация за ролята на Харис от Warner Bros, според Variety. Някои източници предположиха