Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7397514 www.bgdnes.bg

И Ценко Чоков с евтин апартамент

С апартамент на съмнително ниска цена в София се е обзавел и скандалният екскмет на Галиче Ценко Чоков, показа проверка на "България Днес". Според документите официалната стойност на столичния му палат се разминава поне два пъти с пазарната, коментират брокери, запознати със случая.

Подобен тип сделки според експерти могат да костват на извършителя обвинения за укриване на доходи и данъчни престъпления. Причина са спестеното плащане на ДДС, 2.5% местен данък и солидна такса за вписване на нотариус върху реалната цена. Стига прокуратрата да пожелае да провери Чоков както останалите му колеги от ГЕРБ.

Реклама

Проверка в Имотния регистър показва, че Чоков купува "златния апартамент" в столичния кв. Студентски град през 2010 г. По това време според брокери е пикът на имотния бум и цените са на върха си. Това не пречи на тогавашния кмет на Галиче да плати едва 333 300 лева за гигантското жилище с площ 236 квадрата на последния етаж с впечатляваща панорамна гледка. Като бонус вървят и два гаража от по 18 квадрата, откъдето асансьори отвеждат ВИП обитателите в покоите им. Изчисления показват, че за квадрат Чоков плаща по около 650 евро, докато по това време цената в района не пада под 1200 евро. Сметката набъбва и заради изключително луксозната сграда. Кооперацията на Чоков е оборудвана с най-съвременните системи за сигурност и жива охрана. Там екскметът на Галиче изтърпяваше домашния си арест до декември миналата година, когато бе спипан да вечеря в луксозен ресторант. Видеокамери са монтирани на блока и на индивидуалните звънци на обитателите му, а асансьорите могат да се ползват само от собствениците.

След като Ценко Чоков бе осъден на първа инстанция на четири години затвор, баровският имот бе запориран от Комисията антикорупция и при успешен процес за конфискация може да бъде отнет в полза на държавата.

Магистрати коментират, че дори делото да се провали, шансът за възмездие остава. Макар и сделките като на Чоков и останалите замесени а "Апартаментгейт" да са изповядани наглед редовно, държавата има как да потърси отговорност от извършителите. Стига реално да го желае. След избухването на "Апартаментгейт" масово сделките на уличените хора от властта се проверяват от прокуратурата. Правомощия по темата има и НАП. Наскоро стана ясно, че когато искат, данъчните могат да свършат работа, и то бързо. Пример е председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов. Заради проблем с подаване на имотната декларация от НАП в края на миналата година му правят данъчна ревизия. На 26 март 2019 г. тя приключва с констатация, че Панов е укрил 100 000 лв. приходи, с които е купил имот във Варна. Става дума за бунгало с външна тоалетна с площ 37 квадрата, купено през 2013 г. за 26 000 лв. Заради факта, че постройката е в село до Варна, от НАП се усъмняват, че платената цена е реална. Назначена експертиза излиза със заключение, че реалната цена на подобен имот е 1750 евро на кв. м. Това според НАП е достатъчно доказателство, че Панов е укрил над 100 000 лева доходи. Случаят бе разкрит от съпругата на Панов Елисавета, която сериозно се усъмни, че обявената цена за бараката от 1750 евро на кв.м е изсмукана от пръстите.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама