Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7401336 www.bgdnes.bg

31 души не дочакват смяна на сърцето

30 болни още се надяват на чудо

За трансплантация има само двама донори, единият с исхемична болест

31 души починаха, без да дочакат животоспасяваща сърдечна трансплантация. Двама от тях са били с изкуствени сърца, представляващи машинка на ток.

Това сподели пред "България Днес" Евгени Георгиев, който е председател на сдружението на сърдечно трансплантираните у нас. 50-годишният мъж е и единственият българин и един от десетте в Европа, които оцеляват с изкуствено сърце две години и половина.

Реклама

Сега бившият пътен полицай е с трансплантиран орган от 18-годишно момче, което загива при катастрофа, и пие над 1000 хапчета на месец. Волята за живот и всекидневното спортуване му помагат да живее вече 14 години със сърцето на покойния тийнейджър.

"През тези 14 години се опитваме с лекарите и специалистите да работим за повече сърдечни трансплантации. Но всичко пропадна. Тези интервенции вече са история. Последната такава е отпреди една година. От много време настоява за здравна електронна карта, в която всеки да вписва дали иска да бъде донор. И когато настъпи донорска ситуация, да няма проблем с питането на близките, те да бъдат уведомявани. Но се тъпче на едно място", разказва Георгиев.

Той е категоричен, че координаторите в страната и Агенцията по трансплантации трябва да работят много по-активно, за да се стига до повече присаждане на сърца на нуждаещи се. Сега имало двама донори, единият от които с исхемична болест на сърцето.

"Защото хората умират, всичко е напосоки, а трансплантациите спряха", категоричен е Евгени.

Един от покойните българи, които не дочаках трансплантация на сърце, е 18-годишният Емил Младенов. Няколко месеца след като "България Днес" разказа историята на момчето, което живя с изкуствен орган, то издъхна.

Подобна тъжна орис сполетя и Биляна от Варна. Тя заживя с трансплантирано сърце, след като се намери донор, но малко след това забременя и това се отрази фатално на състоянието й.

"Трансплантации се правят, и то успешно, в България. Затова нека не се търси вариант само в чужбина, а да съсредоточим усилията си тук", отправя апел Евгени Георгиев, след като прави тъжната равносметка за 31 починали през годините пациенти.

Реклама
Реклама
Реклама