Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7401340 www.bgdnes.bg

Доцентът на печеното агне Митко Иванов: Въртял съм чеверме на Кастро

Нахраних брата на Фидел в хижа „Чудните мостове“, Гриша Филипов също опитва от мръвките ми

Близо 2000 агнета на чеверме е изпекъл най-големият майстор на вкусния шиш - Митко Иванов. Доцентът от Забърдо, както е известен сръчният родопчанин заради своя майсторлък, има най-голям оборот от курбани и чевермета в цяло Смолянско.

Реклама

"Тайната на доброто чеверме е агнето да е младичко и тлъстичко. И бавен огън, на който въртиш полекичка, докато месото почне да пада от шиша", разкрива своята тайна на крехкото месце майсторът със златни ръце.

Шишът трябва да е изработен от чам и да е дълъг между два и три метра. Слага се през гърба, за да не се движи при въртенето. Осоляват се гърдите и краката, а за огъня трябва хубаво място край камък. Непременно жаравата под чевермето трябва да дойде от букови и дъбови дърва.

Хубавото чеверме се върти поне 4-5 часа, категоричен е бай Митко. Затова преди хапването на крехко агнешко човек трябва да се зареди с голям доза търпение.

Сред най-прочутите личности, които лично е гостил със своите чевермета, са министър-председателят Гриша Филипов (1981-1986) и братът на Фидел Кастро – Раул. Братът на легендарния кубински лидер Фидел Кастро бил официален гост в България през 70-те години, тогава бил военен министър на Куба.

"Бяхме цяла седмица на хижата на Чудните мостове", разказва бай Митко и добавя, че с агнешкото ВИП гостът пийвал станимашки мавруд. Кубинецът имал три дъщери и му препоръчали виното за мъжка рожба.

Реклама

Кръстили го Доцента като най-вещ в чеверметата и другата му страст - ловджийството. Години наред гърмял заедно с именити лекари професори, а след това сядали на богато отрупана трапеза, най-често на която присъствало неизменно чевермето.

Доцента се прочу сред своите съселяни и с това, че празнува всяка година рождения ден на коня си Веско. Дребничкото четириного е каракачанска порода. Забърдовецът го взел, когато бил на 3 години, и не се е разделял никога с него. Сам се грижи за него, разхождат се заедно и конят го изчаква с часове, ако е зает попътно. Даже на един от рождените дни на Веско спретнал чеверме с 30 души гости.

"Всичко ми разбира, само дето не може да ми отговори с думи, иначе ми цвили. Сигурен съм, че и по телефона да му се обадя, ще ме познае и ще разбере какво искам да му кажа", кълне се Митко Иванов.

Реклама
Реклама
Реклама