Голямата Таня Лолова с награда на името на Георги Калоянчев: Калата теглеше целия театър на гърба си!

Приятел
Автор: Лили Ангелова

Голямата Таня Лолова с награда на името на Георги Калоянчев: Калата теглеше целия театър на гърба си!

Татяна Лолова / Снимка: Пламен Кодров

Той никога не услужваше с пари, защото не носеше и стотинка в джоба си

Коя е тя

Неповторимата Татяна Лолова е родена на 10 февруари 1934 г. в София. Завършила е актьорско майсторство през 1955 г. в класа на проф. Стефан Сърчаджиев, в класа на Ицхак Финци, Григор Вачков, Никола Анастасов и други забележителни актьори. Играла е в Драматичен театър "Сава Огнянов" в Русе. През 1957 г. става първата актриса, официално назначена в новосформираната трупа на Сатиричния театър, където играе до 1976 г. От 1977 е в Театър "София", а след това играе отново в Сатирата. На сцената на Театър "199" прави хитов моноспектакъл "Дуенде", който се играе повече от 10 години. Автор е на книгата "1/2 живот".

- Г-жо Лолова, честита награда! Със Сатиричния театър ви свързват хубави години. Вие сте и първата официално назначена актриса в него, нали така?

- Да. В този салон тук, в Сатирата, са кънтели винаги искрените, нечовешки смехове на публиката, която тази вечер на наградите "Кукерикон" дойде отново да гледа колегите и да им се радва. Много съм щастлива за наградата. Иначе да, помня как през 1956 г. проф. Стефан Сърчаджиев основа Сатиричния театър и ме покани в актьорския състав. По това време аз бях в Русе по разпределение. Но кой може да откаже на Сърчаджиев! Аз винаги съм искала да бъда актриса, но майка ми, когато татко почина, а аз бях на 15, искаше да работя, да помагам в издръжката на домакинството. Тогава директорката на училището ни Паша Карагюлева поиска да говори с майка ми и каза, че съм много талантлива и че тази година ще взема награда за цялостно творчество. А ето, още не съм го завършила това творчество (смее се). Но да се върна на въпроса. Аз не мога да кажа, че съм първата актриса в Сатирата. Най-първата трябваше да бъде Леда Тасева - Леда Сърчаджиева, и, да речем, Стоянка Мутафова и Калоянчев, и всичките прекрасни артисти, но това е фактическото подписване. Първа съм се подписала. Не че без мен нямаше да се основе Сатиричният театър. Така че, щат или не щат някои от другите колеги, аз съм първата, подписала заповед за назначение. Оттам тръгнаха голямата ми радост и голямото ми напрежение.

Събраха ни един ден, ние бяхме пет жени и 15 мъже артисти. Това е мечтана бройка за състав, особено по онова време, когато бяха големи съставите. И първото представление, което поставихме на сцената на Сатиричния, бе "Баня" по Владимир Маяковски, постановка на Стефан Сърчаджиев. На мен ми се падна да играя Фосфоресциращата жена. Това е жената на бъдещето, която казва колко ще бъде хубаво в него. Открива се завесата и моята героиня се яви така - бяха извикали от цирка да дойде един от фокусниците, та аз в тъмното, спъвайки се, да се кача на едно кубче и никой да не знае, че съм се качила. И изведнъж фокусникът направи така, че бухна една светлина, от която аз трепнах. Жената от бъдещето след това зае тържествена поза и като слизах, им казах на зрителите, че да речем, през 1975 година тоалетните ще бъдат от злато. И всичко ще бъде прекрасно. Вече ще има места, в които да се чудиш това будоарът на някоя принцеса ли е, или е място, в което трябва да се почувстваш свободен. Това беше една много несполучлива роля и не би трябвало специално да говоря за Фосфоресциращата жена. Не я играх добре. Ама според мене трябва да се родиш за тази роля, а аз бях родена за нещо по-различно ми се струва...

- С Калоянчев само добрите роли ли ви свързваха?

- Разбира се, че не само това. Калата беше невероятно надарен. Играла съм с него безкрайно много пъти, той беше като руда, която се самопречиства и издава луда енергия. Когато не бяхме с него на сцената, всички актьори се събирахме зад кулисите засмени до уши от радостта на хумора му и разплакани от красотата на дарбата му. Радвам се, че получавам награда на негово име. Нямам определение Калата какво е, но той беше щастлив само по време на игра, той беше бурлакът, който теглеше целия театър на гърба си, играейки най-тежката роля и ако се налага, теглеше и автора, и режисьора, и всички останали в залата. Безброй са спомените ми с него. Имам и смешни, разбира се. Като например това, че той никога не можеше да услужи с пари, защото нямаше и стотинка в джоба си, но като ни поканят с Валя, жена му, на гости, всички си облизвахме пръстите. Ядеше се до насита. Но да, на сцената имахме страхотен контакт с него. Гледам го веднъж примерно, че намига на тия от първия ред, и му викам: "Когато разговаряте с мен, трябва да ме гледате в очите!". И той повече не посмя да ме "остави" и да флиртува с публиката. Аз после по същия начин си "взех" това от него в моя популярен моноспектакъл "Дуенде". По време на тези мои "разговори" с публиката ми е достатъчен един хладен човек от нея, за да убие всичко. Тогава се отдавам цялата, за да преборя този човек, да му стане приятно, хубаво. Казвам си: "Ще го накарам да е щастлив". И често ми се получава. Е, разбирам, че има и хора, които не ме харесват. Нормално е. Но пък да ви кажа, като ми каже някой, че не ме обича, пък аз не му вярвам (смее се).

- А вярно ли е, че Рангел Вълчанов не ви е харесвал, защото "нямате вежди"?

- Хахаха, той е режисьорът, който каза, че аз никога няма да видя кино, защото нямам вежди. Не ставаше дума за тяло на рибка, не ставаше дума за пеене, просто нямам вежди и такива, дето нямат вежди, не ги снимат в българското кино. Това в световното кино изобщо няма никакво значение, но тъй като съм родена българка и един от потенциалните ми режисьори се казва Рангел Вълчанов, шансовете ми са никакви. Но по-късно съм говорила с него и да ви кажа, той каза друго. Било шега.

- Как човек с толкова стаж ще коментира бума на български сериали и филми в последно време?

- Толкова неща в киното бяха съсипани. Цял живот съм научена, че парите нямат значение. Аз така съм израснала. И затова не ни ги и даваха и не ги и получавахме. То и пазарът беше много ограничен - като си купиш хляб и олио, и толкова. Но да не говорим за тъжни неща в момента. Започнал е период на много снимки, на много сериали. За мен това е великолепно. За съжаление на голяма част прекрасни кинотворци така им замря животът. Някои си отидоха. Други се занимават с нещо друго. Някои от тях може би вегетират. Сега започва да се снима много и това е чудесно. Колкото повече хора участват в хубави сценарии и носят атмосфера на настроение, радост, закачка или замисляне, толкова по-добре.

- А кога актьорът изпитва неистова радост от добре направена роля?

- Никога. Докато работи ролята, има мигове в репетиционния период, когато се раждат нещата и когато изпитваш може би "дуендето". Имам чувството, че понякога го получаваме. По-често, когато на репетиции попаднеш на хубава роля, на прекрасен екип, на страхотен режисьор, който успява да възбуди цялата ти дарба и целия ти ум, и цялото ти желание - и цялото ти щастие от това, че ти работиш нещо, за което си мечтал. След това идва напрежението от премиерата, първата среща с публиката, която винаги е притеснителна. Докато играеш, ти всъщност работиш и много рядко можеш да се отпуснеш на радостта от правенето. Случва се - но не е ежедневие.

- Вие гледате и много спектакли на колеги. Кой бихте отличили?

- Ооо, разбира се, това момиче Ива Тодорова. Гледах я в "Приятно ми е, Ива" в Театър "199". Няма такова талантливо нещо като нея! Това не е театър, не знам как се нарича това нещо, което тя прави. Игра нечовешки, не съм виждала такова игране - възхитена съм. И ето я бе, вижте я - на нищо не прилича и по фигура, и по лице, видяхте я, а костюмът й - кошмарен! Нито носът й е правилен, нито възрастта й е младежка, как може такова чудовище да е така прекрасно на сцената! Но за щастие, Господ й дал талант! И тя неистово радва хората.

Мнения

  Споделете

  CAPTCHA изображение
  Балотели заби певица

  Балотели заби певица

  Лошото момче на италианския футбол Марио Балотели има ново гадже. Това е певицата Елоди. Двамата се запознали в Милано, откъдето е изпълнителката. Според близки на нападателя на "Олимпик" (Марсилия) той е лудо влюбен в нея. Тя му отговаряла със същото. Новата любима на Супер Марио подобно на куп негови бивши гаджета има минало на модел.

  Жената на Животното извади бомби

  Жената на Животното извади бомби

  Жената на тартора в агитката на ЦСКА Росен Петров-Животното извади яки бомби. Красивата Дари показа секси тяло на ваканция в Кипър. Сексбомбата откри летния сезон с приятелки на острова. Там тя е без Росен, който е ангажиран с мачовете на ЦСКА тази седмица. Двамата с Дари са заедно от няколко години и любовта им процъфтява.

  И Ценко Чоков с евтин апартамент

  И Ценко Чоков с евтин апартамент

  С апартамент на съмнително ниска цена в София се е обзавел и скандалният екскмет на Галиче Ценко Чоков, показа проверка на "България Днес". Според документите официалната стойност на столичния му палат се разминава поне два пъти с пазарната, коментират брокери, запознати със случая. Подобен тип сделки според експерти могат да костват на

  Уанда в паника

  Уанда в паника

  Съпругата на нападателя на "Интер" Мауро Икарди - Уанда Нара, е изпаднала в паника. Причината за притесненията на сексбомбата е сестрата на любимия й - Ивана. Роднината на Икарди ще участва в новия сезон на италианския "ВИП брадър". Във визитката си тя се закани да разкрие всички мръсни тайни на семейството.

  Сашо Костов се майтапи с Гунди

  Сашо Костов се майтапи с Гунди

  Единственият, който може да спре Георги Аспарухов да вкарва голове е... съотборникът му Сашо Костов! Забавната история се разиграва по време на мач в Израел, в който "Левски" съсипва от бой домакините от "Апоел". "Сините" водят с 5:0, когато Сашо решава да се избудалка със своя съотборник. Приближава се до Гунди и му казва: "Хайде излизай.

  Уцелен при пукотевицата между групите на Очите и Кравата: В Слънчака се стреляше на месо!

  Уцелен при пукотевицата между групите на Очите и Кравата: В Слънчака се стреляше на месо!

  Във "4 YOU" се стреляше на месо! Това разказа вчера пред съда Петър Иванов-Габъра, оцелял при престрелката в Слънчака между групите на Димитър Желязков-Очите и Божидар Кузманов-Кравата, научи "България Днес". Габъра призна, че е приятел с Митьо Очите и във фаталния ден 8 юни 2016 г. е отишъл при него, за да говорят по личен въпрос.

  Актуално

  Родни мафиоти искат папата да им целува краката

  Родни мафиоти искат папата да им целува краката

  Франциск няма да влиза в затвора по време на посещението си у нас Папа Франциск да измие и целуне краката и на 12 български мафиоти. Това желание идва от родни бандити с богато криминално досие. Криминалните типове недоволстват от новината, че главата на Римокатолическата църква няма да влезе в наш затвор при посещението си от 5 до 7 май и

  Защитникът на "Левски" Деян Иванов: Искам да вкарам на ЦСКА-София!

  Защитникът на "Левски" Деян Иванов: Искам да вкарам на ЦСКА-София!

  Защитникът на "Левски" Деян Иванов е юноша на отбора. Срещу "Лудогорец" (0:2) изигра първия си официлен мач за тима след дълго прекъсване. 23-годишният бранител получи две последователни тежки травми - скъсване на коленни връзки, на крехка футболна възраст. След възстановяването си игра под наем в "Ботев" (Вр) миналия сезон.

  Средният Маргин застроява Слънчака

  Средният Маргин застроява Слънчака

  Мащабно застрояване в Слънчев бряг стартира фирма, свързана с братя Маргини, показа проверка на "България Днес". Основен двигател на грандиозния проект е третият член на митичната сикаджийска фамилия - Димитър Маринов-Макарона. За разлика от страховитите си братя - големия Красимир и най-малкия Николай,

  Роби Уилямс ще запише още един албум в стил суинг

  Роби Уилямс ще запише още един албум в стил суинг

  След като изнесе поредица от концерти в Лас Вегас, певецът Роби Уилямс възнамерява да запише още един албум с класики в стил суинг, съобщава Контактмюзик, цитирана от БТА.  По време на спектаклите си в Града на греха британският певец изпълняваше неувяхващи кавъри на Дийн Мартин, Франк Синатра и Сами Дейвис.

  Хесе праща бившата в килия

  Хесе праща бившата в килия

  Бившият нападател на "Реал" (Мадрид) и "Пари Сен Жермен" Хесе Родригес е безмилостен към бившата си половинка Аура Руис. Той иска да прати сексбомбата в затвора. "Подаде жалба за обиди и клевети - разкри знойната красавица. - Преди няколко дни ми казаха, че ще отидем на съд. Той ме съди за едно евро и от три до пет години затвор.

  Не пропускай

  Кола изгоря в движение на Площада на авиацията в София (Видео)

  Кола изгоря в движение на Площада на авиацията в София (Видео)

  Лек автомобил изгоря в движение на кръговото движение на Четвърти километър, стана ясно от снимки и видео, които се появиха във фейсбук страницата "Забелязано в в София". Огненият инцидент е станал на метри от бензиностанция. На мястото е пълно с пожарни и

  "Таймс": Българският лешояд Нелсън е задържан за шпионаж в Йемен

  "Таймс": Българският лешояд Нелсън е задържан за шпионаж в Йемен

  Въоръжени бойци в Йемен, контролиращи град Таиз, заподозряха в шпионаж, уловиха и задържаха в плен белоглавия лешояд Нелсън, който е опръстенен в България, съобщи британският в. "Таймс", цитиран от БТА. Европейски организации за защита на животните призоваха за неговото освобождаване. Нелсън е от малкото лешояди в България и живее тук благодарение

  Мадона издаде нов сингъл (Видео)

  Мадона издаде нов сингъл (Видео)

  Кралицата на попа Мадона издаде нов сингъл, записан в сътрудничество с колумбийския регетон изпълнител Малума, съобщи Контактмюзик. Парчето "Medellin" е водещият сингъл от предстоящия 14-и студиен албум на певицата. Тавата, озаглавена "Madame X", ще излезе на музикалния пазар на 14 юни, предава БТА.

  Наско Гаргата става фотограф

  Наско Гаргата става фотограф

  Известният кримигерой Атанас Мечев, по-популярен като Наско Гаргата, избира с тайфата професионални фотоапарати, видя "България Днес". В компанията на респектиращите си авери разследваният от прокуратурата като тартор на наркобанда Наско доста компетентно боравеше с езика на фотографа при покупката на апарат.

  Балотели заби певица

  Балотели заби певица

  Лошото момче на италианския футбол Марио Балотели има ново гадже. Това е певицата Елоди. Двамата се запознали в Милано, откъдето е изпълнителката. Според близки на нападателя на "Олимпик" (Марсилия) той е лудо влюбен в нея. Тя му отговаряла със същото. Новата любима на Супер Марио подобно на куп негови бивши гаджета има минало на модел.