Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7402291 www.bgdnes.bg

Прокурорът иска 15 години затвор за Иванчева

Към финал върви делото срещу бившата кметица на "Младост"

По време на заседанието част от седалките в залата се счупиха, пострадали няма

В същински час по алгебра се превърна финалът на делото срещу бившата кметица на столичния квартал "Младост" Десислава Иванчев. Според прокуратурата тя е поискала от строителния предприемач Александър Ваклин 997 000 лева подкуп, което се равнява на 1917 минимални работни заплати. Получила 136 908 лева, равно на 268 минимални работни заплати към онзи момент, изчисли с пълна точност прокурор Илиян Рангелов в своята пледоария.

Реклама

На подсъдимата скамейка за подкуп в неделя се наредиха както Иванчева, така и заместничката й Биляна Петрова и бившият кмет на район "Младост" Петко Дюлгеров. Краят на процеса е безпрецедентен - провежда се в неделя поради ангажименти на адвокатите в работната седмица.

Държавното обвинение поиска 15 години решетки за тримата подсъдими за подкупа, конфискация на имуществата им и отнемане на право да заемат ръководни длъжности.

По време на процеса Петко Дюлгеров, сочен за посредник при уговарянето на подкупа, се отрече от показанията си, направени по досъдебното производство. Те са ключови за обвинението срещу кметицата и заместничката й, тъй като Дюлгеров е сочен като посредник за рушвета. Друга част от уликите са записи, направени със специални разузнавателни средства. Съдът обаче не разреши те да бъдат чути в съдебна зала. Според защитата на Иванчева СРС-тата са незаконно прилагани.

Преди началото на заседанието Иванчева и Петрова коментираха, че очакват истината да излезе наяве. Те отричат обвиненията за подкуп.

„Нямаше нито един свидетел, който да намекне, че е имало умисъл или нещо, което ние по някакъв начин да сме искали – пари за нас или наша полза", категорична е Десислава Иванчева.

Ще видите, че обвинителният акт и сценарият се различават значително. Сценарият не почива на факти и доказателства. Ще се види, че прокуратурата си е измислила една картинка. Благодарение на тази картинка и скалъпени доказателства една година животът ни е разбит – 8 месеца в ада и 4 месеца под домашен арест“, допълни Биляна Петрова.

По време не заседанието част от седалките в залата се счупиха, пострадали няма.

Прокурорите твърдят в своята пледоария, че първоначално кметицата и заместничката й мислели да поискат от Ваклин, който строи в местността Камбаните, от 3 до 5 процента от 12 500 кв. м разгъната площ, което се равнява на около 650 кв. м или пък 250 000 евро пари. Тъй като Ваклин имал и още строежи в "Младост", сумата нараснала на 500 000 евро.

На 23 март Ваклин и Дюлгеров се срещнали и се разбрали плащането да става на части, като Дюлгеров предложил на 3 пъти по 70-80 хил евро. На 3 април Дюлгеров, Иванчева и Петрова се срещнали в пицария в кв. "Борово", като Дюлгеров уведомил кметицата и заместничката й, че Ваклин е съгласен, но иска лична среща с тях, за да бъде сигурен, че давайки парите, проектът му нямало да бъде спъван.

Самото предаване на парите станало на 17 април, твърди прокуратурата.

Реклама
Реклама
Реклама