Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7408255 www.bgdnes.bg

Връщат Арабаджиеви до 9 май

Под засилена охрана кацат в ареста

Съдията плейбой Педрас е разрешил екстрадицията от Испания на Ветко и Маринела

Ветко и Маринела Арабаджиеви ще бъдат доведени у нас до средата на месец май, научи "България Днес" от хора в съдебната система. По думите им е много вероятно това да стане около 9-и с толеранс от няколко дни заради чисто административни причини.

Реклама

Новината бе потвърдена и от зам. главния прокурор Иван Гешев. В свое интервю той обяви, че преди дни топмагистратът от Националния съд в Мадрид и виден плейбой Сантяго Педрас е разрешил екстрадицията на олигарха и съпругата му. Чрез свои адвокати Арабаджиеви са обжалвали на втора инстанция, като решението трябва да бъде взето в началото на май. Юристи обясниха, че то е чисто формално и шансът за отказ граничи с нулата. Според процедурите няколко дни след произнасянето на съда Арабаджиеви трябва да бъдат натоварени на самолет и под засилена охрана от наши и испански ченгета доведени в София. След пристигането си хотелиерът и жена му ще заменят испанските килии с родни. Повод е повдигнатото им още през лятото на миналата година обвинение за участие в организирана престъпна група за укриване на данъци и пране на пари. Самото разследване според запознати е почти приключило. Не е изключено веднага след връщането на Арабаджиеви да бъде готов и обвинителният акт.

"Имаме готовност да приключим делото в максимално кратък срок, има море от доказателства", похвали се прокурор Иван Гешев. Солидни улики срещу олигарха има и в 26-те мобилни телефона, открити при задържането им от испанските власти. Наред с апаратите са намерени и прелюбопитни документи. Сред тях досиета на данъчни служители и пояснения "с кого Арабаджиеви могат да се разберат и с кого са близки", поясни Гешев. Разследващите попадат и на следи от тайна комуникация между олигарха и негови хора у нас. В нея те искат от свои хора у нас информация за Иван Гешев и семейството му, прокурори и съдии, които са гледали мерките за неотклонение на сина им Вълчо Арабаджиев. Запазената комуникация показва, че олигархът е издавал заповеди за укриване на доказателства или преправяне на документи.

Според запознати част от инструкциите са във връзка с други разследвания срещу олигарха, освен това за пране на пари. По тях като замесени изскачат наред с Ветко, Маринела и сина им Вълчо и дъщерята Александра. За част от тях предстои повдигане на нови обвинения, обясниха запознати.

Малко след акцията през лятото на 2018 г. данъчни и прокурори започват поголовни ревизии на фирмите им. Така са разкрити още няколко опита за укриване на данъци и източване на ДДС. Официална информация на НАП показва, че евентуалните злоупотреби са за над 9 млн. лева.

При проверката на управляваната от Александра Арабаджиева туристическа агенция "Виктория Холидейз" са открити и данни за източване на еврофондове, става ясно от решение на Административен съд - Пловдив.

Подозрения за злоупотреби има и в "Захарна фабрика Пловдив", където акционер е другият наследник на олигарха Александър.

Откриха и документи за офшорките им

За да прикрият аферите си, Арабажиеви прехвърлят огромна част от своя бизнес на името на офшорки с надеждата, че разследващите няма как да докажат, че те са собствениците в сянка.

Плановете им са разбити на пух и прах в края на миналия месец при акция на спецпрокуратурата в пловдивския захарен комбинат. След приватизацията му от Ветко и Илия Павлов предприятието е прехвърлено към офшорката Lavana от Сейшелските острови. При обиските в офиси на фирмата разследващите откриват множество документи за данъчни престъпления на стойност милиони левове. Наред с тях са открити и документи, че собственици на Lavana и още няколко офшорки, контролиращи обръча около Арабаджиеви, са Ветко и Маринела, обясниха разследващи.

Реклама
Реклама
Реклама